Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Temmuz 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu
Çek Cumhuriyeti, Prag şehri ile her yıl milyonlarca turistin gitmek istediği rotalardan biridir. Gezilecek yerlerinin yanı sıra tarihi, kültürü ve doğası nedeniyle tercih edilen Çek Cumhuriyeti’ne gitmeden önce yapılması gereken şeylerden birisi de vize almaktır. Planlanan seyahatlerin olmazsa olmaz aşamalarından biri olan vize sürecine herkesin dikkat etmesi gerekir. Vize için gerekli evraklar nelerdir ya da nelere dikkat etmek gerekir gibi başlıkları sizler için hazırladığımız “Çek Cumhuriyeti Vize Rehberi” yazısında bulmanız mümkündür.
Çek Cumhuriyeti Uçak Bileti Aldınız mı?
Çek Cumhuriyeti için gerekli olan vizeye başvurmadan önce alınan uçak bileti, değerlendirme sürecinde başvuran kişiye olumlu etki sağlar. Amacınıza uygun olarak seyahat edeceğinizin ve vize kapsamına çıkmadan ülkenize döneceğinizin kanıtı niteliğindeki Çek Cumhuriyeti uçak biletini erken rezervasyon fırsatları ile alabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti özellikle bahar ya da yaz mevsimlerinde en çok tercih edilen yurt dışı destinasyonlarından biridir. Bu dönemlerde uçak bileti bulmak isteyenler, erken rezervasyon avantajlarından faydalanabilir.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Çek Cumhuriyeti Vize Türleri
Çek Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek olan seyahat amacına göre çeşitli vize türleri bulunmaktadır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Schengen vizesi olarak da kabul gören C tipi vize ile 180 gün içerisinde 90 gün kalmak koşulu ile Çek Cumhuriyeti ziyaret edilebilir.
Çek Cumhuriyeti Turistik Vizesi
Çek Cumhuriyeti’ni 180 gün içerisinde 90 gün turistik amaçlı seyahat etmek, gezilecek yerlerini görmek isteyenlerin alması gereken vizedir.
Çek Cumhuriyeti Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Çek Cumhuriyeti’nde 90 gün içerisinde ticaret yapacak ya da iş ve fuar ziyaretlerine katılacak kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Bu vize türü için gerekli olan evrakların arasında Çek Cumhuriyeti’nde iş yapılacak firmadan gelen davet mektubu/fuar katılım belgesi yer alır.
Çek Cumhuriyeti Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Çek Cumhuriyeti’nde ailesi, akrabası ya da arkadaşı bulunanların bu kişilerden alınan davet mektubu ile başvuracağı vizedir. Kalış süresi yine 180 gün içerisinde 90 gündür.
Çek Cumhuriyeti Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen etkinlik/organizasyonlara katılacak kişiler, başvurdukları bu vize ile ülkede 90 gün kalabilmektedir.
Çek Cumhuriyeti Kısa Süreli Öğrenim Vizesi
Ülkede 90 güne kadar eğitim görecek kişiler bu vize türüne başvurmalıdır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Çek Cumhuriyeti’nde aile birleşimi yapacak ya da 90 günden uzun süreli eğitim için oturum iznine ihtiyacı olan öğrencilerin başvurması gereken vizedir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Çek Cumhuriyeti büyükelçiliklerine ya da başkonsolosluklarına Schengen vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru randevusu seyahat tarihinden en az 1 ay öncesine alınmalıdır.
- Çek Cumhuriyeti vize evrakları temsilciliklerin yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile teslim edilmektedir.
- Pasaport süresinin vize bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
- Son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi için parmak izi vermeyenlerin Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi için parmak izi ibraz etmesi zorunludur.
- Vize başvurusunda kullanılan pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir.
- Yeni evlenen kişiler nikah tarihinden itibaren sadece 3 ay boyunca kızlık soyadları ile pasaportlarını kullanabilmektedir. Daha sonrasında pasaportların yeni soyadı ile değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvuruları kabul edilmemektedir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Çek Cumhuriyeti’ne turistik olarak seyahat edecek işsizler, işverenler, sigortalı çalışanlar, öğrenciler, emekliler, serbest meslek mensupları, esnaf ve sanatkârların vize başvurusunda tamamlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar:
- Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu
- Pasaport (10 yıldan eski ve yıpranmış olmamalıdır. Ayrıca Çek Cumhuriyeti’nden ayrılış tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli ve vize için en az 2 sayfası boş olmalıdır.)
- Pasaportun resimli ve vizeli olan sayfalarının fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- 2 adet biyometrik fotoğraf (35x45 mm ölçülerinde, beyaz fonda, son 6 ay içerisinde çekilmiş)
- Vize ücretinin yatırıldığına dair dekont
- Seyahat sağlık sigortası (Seyahat tarihinden 1 önce ve seyahat bitiminden 1 gün sonrayı kapsayan, 30.000 Euro teminatlı)
- Son 3 aya ait banka hesap dökümü/cüzdanı (İlgili bankadan ıslak imzalı ve kaşeli)
- Uçuş ve konaklama belgeleri
- İzin mektubu (Şirket antetli kâğıdına işveren iznini belirten imzalı ve kaşeli yazı. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
- SSK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (Şirket imzalı ve kaşeli. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
- Kişi evli ise evlilik cüzdanı fotokopisi
- Oda kaydı ya da meslek kimlik kartı (Avukat, mühendis, doktor, dişçi vb. meslekler için geçerlidir)
- Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (İşverenler için geçerlidir)
- Öğrenci belgesi
- Sponsor dilekçesi (Öğrencilerin seyahat masraflarını karşılayacak aile bireyinin imzalı yazısı)
- Muvafakatname (18 yaşından küçükler için ebeveynleri tarafından noterden alınan izin belgesi)
- Varsa araç ruhsatı, kira gelirleri, tapu fotokopileri
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Öğrenciler ya da sigortalı bir işte çalışmayanlar sponsor desteği alabilmektedir. Uygulamada, 1. derece aile yakınının sponsorluğu kabul edilir. Aynı zamanda sponsor olacak kişinin gelirini beyan etmesi ve bu niyetine dair yazı yazması gerekmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Başvurunun kabul edilmesi için vize harcının yatırılması gerekmektedir. Vize merkezlerinden ya da acentelerden danışmanlık hizmeti alanlar bu aşamada ek ücret ödeyebilmektedir. Danışmanlık hizmetine aynı zamanda fotoğraf, başvuru formu, kurye gibi hizmetler de dahil edilmektedir. Temmuz 2024 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
Vize Başvuru Sahibi | Vize Ücreti |
Yetişkinler (12 yaş ve üzeri) | 90 Euro |
Çocuklar (6-12 yaş arası) | 45 Euro |
Çocuklar (0-6 yaş arası) | Ücretsiz |
Başvuru Merkezleri
- Ankara Büyükelçiliği
Adres: Kaptanpaşa Sokak No:15 06700 Çankaya/ANKARA Telefon: +90 312 405 61 39 Yetki Alanı: Adana, Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Burdur, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Kırşehir, Kütahya, Konya, Malatya, Muğla, Sivas, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Abdi İpekçi Cad. No: 71 34367 Şişli/İSTANBUL Telefon: +90 212 368 80 35 Yetki Alanı: İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak
- İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Yalı Cad. No:348/15 Karşıyaka/İZMİR Telefon: +90 232 368 09 44 Yetki Alanı: Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla ve Uşak
Randevu Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi almak isteyenlerin başvurularını büyükelçilik/konsoloslukların yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile yapmalıdır. Kısa süreli vize başvuruları 7 ila 10 gün arasında sonuçlandığı için randevuların seyahat takvimine göre en geç 15 gün önceden alınması gerekmektedir. Uzun süreli vize başvuruları ise temsilciliklere direkt olarak yapılmaktadır.
Vize İşlemleri ve Takibi
Çek Cumhuriyeti seyahat amacına göre vize türü belirlenmelidir. Eğer turistik, ticari ya da etkinlik amacı ile ülkeye gidilecekse ve 90 günden az kalınacaksa kısa süreli vizeye, 90 günden fazla kalınacak ya da aile birleşimi yapılacaksa da uzun süreli (ulusal) vize türüne başvuru gerçekleştirilmelidir. Schengen vizeleri için zorunlu evrakların hatasız, eksiksiz, güncel ve İngilizce/Almanca doldurulması gerekmektedir. Bu süreçte danışmanlık hizmeti almak ve vize sürecine sorunsuz girmek mümkündür. Vize danışmanlık firmaları tüm belgeleri istenilen sıra ile düzenlemekte ve süreci sizin adınıza takip etmektedir. Evrakların tamamlanmasının ardından vize randevusu alınmalıdır. Vize randevularını yine yetkili acenteler aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür. Vize işlemleri ortalama 7 ila 10 gün arasında sonuçlanmaktadır. Vize merkezleri pasaportu adrese göndermekte ve vize çıkış sürecinde bilgilendirme yapmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Çek Cumhuriyeti başvuruları, ortalama 7 ila 10 gün içerisinde değerlendirilmektedir. Bu süreç ek evrak isteme ya da mülakata çağırma durumlarında uzayabilmektedir. Aynı zamanda resmî ve özel günler, izin günleri ya da yoğun olunan dönemlere göre de vize süreci uzayabilmektedir. Bu yüzden seyahat takviminden 1 ay öncesine vize randevusu alınmalıdır.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Çek Cumhuriyeti; Orta Çağ’ı yansıtan şehirleri, renkli sokakları, çılgın gece hayatı ve festivalleri ile eğlenceli bir gezi vadediyor. Gezginler, masalsı bir görünüme sahip olan şehirlerde kaybolurken aynı zamanda müzik ve sanat dolu sokakları keşfediyor. Bu eşsiz deneyimi yaşamak isteyenler yaz sezonu başta olmak üzere yılın her dönemi Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret ediyor.
Denize kıyısı olmayan Çek Cumhuriyeti’nde yıllık ortalama sıcaklık farkı oldukça fazla. Ilıman karasal iklimin hakim olduğu ülkede kış ayları soğuk ve kar yağışlı geçerken yaz mevsimi ise genellikle serin oluyor. Bu nedenle mayıs ve eylül ayları arası kültürel ve tarihi bir gezi için en ideal dönemi oluşturuyor. Ülke genelinde kış turizminin de gelişmiş olması nedeniyle kayak yapmak isteyenler ise kış aylarında seyahat ediyor. Bu dönemde, eşsiz manzaralar eşliğinde kayak yapabilirsin.
Hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz sezonunda daha çok ziyeret edilen Çek Cumhuriyeti, muhteşem manzaralar eşliğinde keyifli bir tatil vadediyor. Bu nedenle, yaz aylarında uçak bileti fiyatları da artıyor. Bütçene uygun fiyatlarla uçak bileti satın almak için kampanya ve promosyonlarımızı takip edebilir, erken rezervasyon yaptırarak ekonomik bir seyahat gerçekleştirebilirsin.
Çek Cumhuriyeti’nde GMT+1 saat dilimi kullanılıyor.
Evet. Schengen Bölgesi sınırları içinde bulunan Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek için Schengen vizesine başvurmak gerekiyor. Bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşları bu vizeyi alarak 90 güne kadar ülkeyi gezebilir.
Çek Cumhuriyeti yerel saati Türkiye yerel saatinden 2 saat geride bulunuyor.