Vize Rehberi
UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Temmuz 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Danimarka Vize Başvurusu
Gelişmiş ülkeler arasında ilk sıralarda bulunan Danimarka’da aynı zamanda dünyanın en mutlu insanları yaşamaktadır. Modernliğin yanı sıra doğal güzellikleri ile de turistleri kendine çekmeyi başaran Danimarka’ya gitmek istiyorsanız, öncelikle Danimarka vizesi almanız gerekmektedir. Seyahat planlarının olmazsa olmaz aşamalarından biri olan vize için gerekli olan bazı evraklar, başvuru şartları bulunmaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra merak ettiğiniz vize çıkış süreci ya da ücretlerine “Danimarka Vize Rehberi” içeriğinden ulaşabilirsiniz.
Danimarka Uçak Bileti Aldınız mı?
Vize başvuru sırasında alınan uçak biletini göstermek zorunlu değildir. Ancak seyahat takvimini içeren gidiş/dönüş uçak biletlerinin zorunlu evraklar arasında bulundurulması vize çıkış aşamasında başvuran kişi için olumlu bir izlenim bırakmaktadır. Alacağınız Danimarka uçak bileti aynı zamanda erken rezervasyon avantajları ile de seyahati daha ekonomik hale getirmektedir.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
Danimarka Vize Türleri
Hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaportu bulunan T.C. vatandaşları 3 ay ile sınırlı olmak koşulu ile Danimarka’da vizesiz seyahat edebilmektedir. Ancak umuma mahsus (bordo) pasaportu bulunanların Danimarka seyahati için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Seyahat amacına ilişkin ise bazı vize türleri bulunmaktadır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
C tipi vize türü Danimarka’yı kısa süreli ziyaret edeceklerin alması gereken vizedir. 90 gün kalma sınırı bulunan bu vize türünün bir diğer adı da Schengen Vizesi’dir. Bu ülkeye gidecek olan hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport sahibi T.C. vatandaşlarının Danimarka Schengen vizesi almasına gerek yoktur. Söz konusu pasaport türlerinden herhangi birine sahip kişiler, 180 gün içinde 90 güne kadar Danimarka’ya seyahat edebilmektedir. Ancak umuma mahsus (bordo) pasaportu bulunan kişilerin Danimarka ziyareti için Schengen vizesine başvuru yapması gerekmektedir. Alacakları Schengen pasaportu ile yine 90 güne kadar ülkeyi ziyaret edebilirler.
Danimarka Turistik Vizesi
180 günde 90 gün ile sınırlı olarak Danimarka’ya turistik seyahat gerçekleştireceklerin başvurması gereken vize türüdür. Turistik vizeye başvuranların ülkede uzun süreli kalması ya da çalışması yasaktır.
Danimarka Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
90 günden daha az sürede Danimarka’da ticari anlaşmalar yapacak, iş ve fuar ziyaretlerine katılacak kişilerin bu vizeye başvurması gerekmektedir. Genel vize evraklarının yanı sıra Danimarka’daki kurum/organizasyondan davet mektubu alınmalıdır.
Danimarka Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Danimarka’da yaşayan ailesine, akrabasına ya da arkadaşına ziyaret gerçekleştirecek olanlar karşı taraftan aldıkları davet mektubu ile bu vize türüne başvuru yapmalıdır. Danimarka’da kalış süresi yine 180 gün içerisinde 90 gün ile sınırlıdır.
Danimarka Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Sporcular, Danimarka’daki konferanslara ya da kültürel faaliyetlere katılacak kişiler, organizasyona katılım belgelerini vize başvurusunda sunmalıdır. Bu vize türünde, ülkede kalış süresi 90 gün ile sınırlı tutulmaktadır.
Danimarka Eğitim ve Araştırma Vizesi
90 günden daha kısa süre Danimarka’da kalacak ve ülkede eğitim görecek kişilerin alması gereken vize türüdür. Danimarka’daki okuldan alınacak davetiye/güvence yazısı gerekli olan evraklar arasındadır.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Danimarka’da aile birleşimi yapacak, çalışacak ya da okuyacak öğrencilerin uzun süreli vize başvurusu yaparak ülkeye gitmesi gerekmektedir. 90 günden uzun sürecek stajlar için de bu vizeye başvurulmalıdır. Bu vize türüne başvurabileceklere ayrıca din adamları da dahil edilmektedir. Uzun süreli kalmak isteyen kişilerin kalacakları amaçlarına göre farklı evrak listesi bulunmaktadır.
Danimarka Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Danimarka vizesi için gerekli olan evrakların eksiksiz, güncel tarihli ve başvuru sahibinden imzalanmış olması gerekmektedir. Eksik evrak ya da yanlış bilgi vize alma sürecini uzatabileceği gibi vize reddine de yol açabilir.
- Danimarka vizesi almak için seyahat takviminden en geç 15 gün, en erken 3 aya kadar vize randevusunun alınması gerekmektedir.
- Pasaport, Danimarka seyahati dönüşünden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır ve son 10 yıl içerisinde verilmelidir.
- Pasaportun yıpranmamış olması ve Danimarka vizesi için en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.
- Kızlık soyadının bulunduğu pasaport ile başvuru yapanların başvurusu kabul edilmemektedir. Kişi, evlendikten sonraki soyadı ile yeniden pasaport çıkartmalıdır.
- Son 5 yıl içinde Schengen vizesine başvurmamış kişilerin parmak izi vermesi gerekmektedir. 5 yılı geçen parmak izleri geçerliliğini kaybeder.
Danimarka Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Danimarka’ya turistik amaçlı seyahat edecek işsizler, işverenler, sigortalı çalışanlar, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları, emekliler ve öğrencilerin vize başvurusu için bazı evrakları tamamlaması gerekir. Başvuru sırasında istenen evraklar:
- Pasaport
- Danimarka Schengen vizesi başvuru formu
- Vize talep dilekçesi
- 2 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş, başka bir vize için kullanılmamış, beyaz fonda, 35x45 mm ölçülerinde)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Ziyaret takvimini kapsayan seyahat sağlık sigortası
- Uçak ve konaklama rezervasyon belgeleri
- Banka hesap dökümü (Son 3 aya ait, ilgili bankadan ıslak imzalı ve kaşeli)
- Son 3 aya ait maaş bordrosu, SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (İşveren kurum tarafından imzalı ve kaşeli. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
- Faaliyet belgesi, ticaret sicil gazetesi fotokopisi, vergi levhası fotokopisi, imza sirkülerinin fotokopisi, SGK/Bağ-Kur hizmet dökümü (İşverenler için geçerlidir)
- Öğrenci belgesi
- Emeklilik belgesi (Banka hesap özeti veya emekli defteri)
- Varsa araç ruhsatı, kira gelirleri, tapu vb.
- Kabul mektubu (Danimarka’da katılması planlanan üniversite ya da akademik kurumdan)
- Muvafakatname (18 yaş altındaki öğrencilerin ebeveynleri tarafından hazırlanacak olan noter tasdikli belge)
- Sponsor dilekçesi (İşsizler ya da öğrencilerin Danimarka seyahatini karşılayacak kişilerin hazırlaması gereken dilekçe)
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Öğrenciler ya da ev hanımları gibi aylık sabit bir geliri bulunmayan kişiler, sponsor desteği alarak Danimarka’ya seyahat gerçekleştirebilmektedir. Bunun için sponsorun başvuru yapan kişinin 1. derece yakını olması şartı aranmaktadır. Sponsorun, konsolosluğa üstleneceği rolü dilekçe ile belirtmesi ve gelirini resmî belgeler üzerinden açıklaması zorunludur. Sigortalı çalışmayanlar ya da öğrenciler banka hesaplarında yeterli miktarda parası varsa sponsor desteği almadan da seyahat gerçekleştirebilmektedir. Bu durumda yine 1. dereceden yakının dilekçe yazması gerekmektedir.
Danimarka Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Danimarka Schengen vizesine başvuru aşamasında ödenmesi gereken zorunlu vize harcı bulunmaktadır. Tüm Schengen vizeleri için geçerli olan ücret Danimarka için de aynıdır. Vize harcının yanı sıra vize danışmanlık ücreti de vize merkezleri tarafından alınabilmektedir. Bu danışmanlık ücretine fotoğraf, başvuru formu, kurye, fotokopi vb. işlemler dahildir. Temmuz 2024 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
Vize Başvuru Sahibi | Vize Ücreti |
Yetişkinler (12 yaş ve üzeri) | 90 Euro |
Çocuklar (6-12 yaş arası) | 45 Euro |
Çocuklar (0-6 yaş arası) | Ücretsiz |
- 6 yaşından küçük çocuklar ve diplomatik pasaportu olanlar vize harç ücretinden muaftır. Ancak bu kişiler için vize harcının bazı durumlarda yatırılması gerekebilir. Başvuru, konsolosluk tarafından işleme alındığı an ise yatırılan ücret başvuru sahibine geri verilmektedir.
Başvuru Merkezleri
- Danimarka Büyükelçiliği
Adres: Yukarı Dikmen Mahallesi Turan Güneş Bulvarı No: 106 Yıldız Kule İş Merkezi Kat: 22 06550 Çankaya/ANKARA Telefon: +90 312 408 33 00 Yetki Alanı: Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Ardahan, Bartın, Bayburt, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Trump Towers Büyükdere Cad. No: 1 Kule 2 D: 463 34387 Şişli/İSTANBUL Telefon: +90 212 359 19 00 Yetki Alanı: Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ, Edirne
- İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Akdeniz Caddesi Reyent İşhanı No:1/702 Pasaport Konak/İZMİR Telefon: +90 232 489 54 01 Yetki Alanı: İzmir, Manisa, Uşak, Muğla, Aydın
Randevu Nasıl Alınır?
Danimarka vizesi almak için öncelikle randevu almak gerekmektedir. Temsilcilikler direkt olarak başvuruyu kabul etmedikleri için yetkili kıldıkları vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile randevu alınması gerekmektedir. Konsolosluklar sadece uzun süreli vize başvurularında şahsen alınan randevuyu kabul etmektedir. Belirlenen seyahat tarihi öncesinde vizenin çıkması için randevunun en geç 15 gün içerisinde alınması gerekmektedir. Konsolosluklar kimi zaman yoğun olduğundan ya da özel günler hizmet vermemesinden dolayı bu süreç uzayabildiği için en erken yolculuktan 3 ay öncesine kadar randevu alınmalıdır. Randevular her ilin yetkili temsilciliklerinden alınmalıdır. Yetki bölgesinde olmayan konsolosluklara yapılan başvurular kabul edilmemektedir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Danimarka’ya gitmeden önce ülkeyi hangi amaçla ziyaret edileceği ve ne kadar süre kalınacağının belirlenmesi gerekmektedir. Kısa süreli seyahatler için C tipi, uzun süreli seyahatler için ise D tipi vizeye göre evrak hazırlanmalıdır.
- Vize başvurusu için hazırlanacak olan evrakların güncel, eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Danışmanlık hizmeti alan kişiler acenteler aracılığı ile konsolosluğun istediği belgeleri tam ve nizami bir şekilde hazırlayabilir.
- Tüm özel durumlar göz önüne alınarak seyahat takvimine yetişecek şekilde vize randevusu alınmalıdır. Randevular yetkili vize merkezleri ya da acenteler ile oluşturulmalıdır.
- Vize çıktıktan sonra pasaport acentelerden alınabileceği gibi danışmanlık hizmeti kapsamında kurye ile adrese de teslim edilebilir.
Danimarka Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Danimarka vize sonucu ortalama 15 iş günü içerisinde açıklanmaktadır. Ancak başvuru; Danimarka Göçmenler Bürosuna gönderilmişse bu süre 45 güne kadar çıkabilmektedir. Temsilciliklerin yoğunluğu, olası aksilikler ya da özel günler dikkate alınarak başvuru yapılmalıdır.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Danimarka’ya seyahatinizi ucuz hale getirmek istiyorsanız yurt dışı için sunduğumuz cazip kampanyalarımızı takip edebilirsiniz. Sadece uçak bileti almanın yanı sıra puan da kazandıran avantajlar ile Danimarka seyahatinizi uzatabilir ya da konaklamanızı daha uygun fiyata getirebilirsiniz. Uygun fiyatlı uçak bileti almanın bir diğer yolu ise hafta içi uçuşlarını tercih etmek. Hafta sonu kalabalığını bir yana bırakarak rahat bir seyahat geçirmek istiyorsanız geç kalmayın ve hafta içi Danimarka uçuşlarından yerinizi ayırtın.
Danimarka gelişmişliği ile dikkat çeken bir şehir. Modern yapılarının yanı sıra ülkeyi cezbedici kılan bir diğer şey ise tarihini en iyi şekilde koruması. Danimarka; müze, saray ve binaları ile bu tarihi yakından incelemenize olanak sağlıyor.
Ilıman bir iklime sahip olan Danimarka; en çok haziran, temmuz ve ağustos aylarında tercih ediliyor. Bu aylarda seyahat için güzel bir hava sunan Danimarka’da kış ayları yağmurlu ve soğuk olabiliyor. Kış seyahati için Danimarka’yı tercih edecekseniz bavulunuzu buna göre hazırlamalısınız.
Danimarka, GMT+2 saat dilimini kullanıyor.
Schengen vizesi olan T.C. vatandaşlarının ülkeye seyahat ederken ayrıca bir vize almasına gerek kalmıyor. Ancak bordu pasaportu olanların Danimarka vizesi için başvuruda bulunması gerekiyor. Hususi, hizmet ya da diplomatik pasaport sahipleri ise 90 günü geçmemek koşulu ile vizeden muaf tutuluyor.
Danimarka, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Refah seviyesi yüksek olduğu ve euro kullanmadığı için Danimarka diğer turistik ülkelere kıyasla pahalıdır. Yemek ve konaklama seçenekleri arasından bütçenize en uygun olanı tercih etmenizi tavsiye ederiz.