UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
İran Vize Başvurusu
Turistik ve ticari amaçlarla her yıl sıklıkla ziyaret edilen ülkelerin başında İran gelmektedir. Türkiye’nin sınır komşularından biri olan İran, turistik seyahatlerde bazı şartların yerine getirilmesi durumunda T.C. vatandaşlarından vize istememektedir. Bununla birlikte, turistik amaçların dışında kalan seyahatlerde vize talep etmektedir. Hazırladığımız İran vize rehberi üzerinden tüm ayrıntıları inceleyebilir, hangi durumlarda vizesiz seyahat edebileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İran Uçak Bileti Aldınız mı?
İran, T.C. vatandaşlarının 90 güne kadar olan turistik seyahatlerinde vize istemese de uçak bileti rezervasyonu ve konaklama bilgilerini görmek istemektedir. Bu nedenle, İran’a turistik amaçlarla seyahat edeceklerin sınır kapısında sorun yaşamaması için önceden ulaşımla ilgili dokümanları hazırlamaları gerekmektedir. Seyahatinizden önce, bütçenize uygun fiyatlarla İran uçak bileti rezervasyonu yaptırabilir ve ekonomik bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:
İran Türkiye’den Vize İstiyor mu?
İran’a turistik amaçlarla seyahat edecek umuma mahsus (bordo) pasaport, diplomatik (siyah ve kırmızı) pasaport, hususi (yeşil) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu sahibi T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir.
Bununla birlikte sınır kapısında göstermek üzere yanınızda bulundurmanız gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Pasaport, davetiye mektubu, seyahat sağlık sigortası poliçesi ile ulaşım ve konaklama rezervasyon bilgilerinin dökümlerini görevlilere göstermeniz gerekmektedir. Davetiye mektubu zorunlu olmasa da sınır kapısında bulunan görevliler bazı durumlarda bu mektubu görmek istemektedir.
İran Vize Türleri
İran’a uzun süreli ya da ticari amaçlı seyahatlerde vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Bunun için T.C. vatandaşları e-vize uygulamasından yararlanabilir. Vize işlemleri için başvuru formunun e-visa üzerinden iletilmesi gerekmektedir.
Kısa Süreli Vize
Genellikle 180 gün içinde 90 güne kadar olan seyahatlerde kısa süreli vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Bu vize türlerinin süresi ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir.
İran Turistik Vizesi
T.C. vatandaşları 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla turistik vizeden muaftır. Sınır kapısında davetiye mektubu, pasaport, konaklama ve uçuş rezervasyonu bilgileri ve sağlık sigortası poliçesi göstermek gerekmektedir. 90 günden fazla olan seyahatler içinse vize başvurusunda bulunmak zorunludur.
İran Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
İran’a ticari amaçlarla seyahat edeceklerin en fazla iki haftalık alınabilen ticari vizeye başvuruda bulunması gerekmektedir.
Uzun Süreli Vize
90 günden fazla sürecek turistik faaliyetler, uzun dönemli eğitim ve aile birleşimi gibi nedenlerle ülkeye yapacağınız seyahatlerde uzun süreli vizeye başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
İran Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- İngilizce ve Arapça dilleri ile sunulan İran vize başvuru formunun eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
- Konsoloslukların yoğunluğu ve resmi tatiller gibi durumlar düşünülerek vize işlemlerine en az 1 ay önceden başlamak gerekmektedir.
- Pasaportlarında İsrail giriş/çıkış damgası bulunanların İran’a giriş yapması mümkün değildir. Bu nedenle, sınır kapısında mağdur olmamak amacıyla seyahatlerden önce İsrail damgası bulunan pasaportların yenilenmesi gerekmektedir.
- Vize işlemleri için konsolosluklarda bizzat bulunmaya gerek yoktur. Büyükelçilik ve konsoloslukların görevlendirdiği turizm acenteleri ve danışma merkezleri aracılığı ile vize işlemleri sonuçlandırılmaktadır. Bununla birlikte, eğitim ya da aile birleşimi gibi nedenlerle başvurulan uzun süreli vizeler için konsolosluklara şahsen başvuruda bulunmak mümkündür.
- Turistik vize süresi olan 90 günü aşan T.C. vatandaşları genellikle para cezası ile cezalandırılmaktadır. Aynı zamanda İran emniyet makamlarından çıkış vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
- İran, 2019 yılı itibarı ile pasaportlara mühür uygulamamaktadır.
İran Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Ticari, turistik ya da eğitim amacıyla İran’a yapılacak ziyaretlerde seyahat amacını belirten davetiye mektubunun temin edilmesi gerekmektedir. Davetiye mektubunun olmadığı durumlarda turistik seyahatlerde de vize başvurusunda bulunabilirsiniz. T.C. vatandaşlarının 90 günden fazla sürecek turistik geziler ve ticari faaliyetler için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Bu başvurularda konsolosluklar farklı meslek grupları için farklı belgeler talep etmektedir.
- Pasaport (Pasaportların 10 yıldan eski olmaması, seyahat tarihinden itibaren 6 ay daha geçerliliğinin olması ve en az 2 sayfasının boş bulunması gerekmektedir.)
- İran vize başvuru formu (Eksiksiz ve hatasız doldurulmalı)
- 2 adet biometrik fotoğraf (Fotoğrafların beyaz fon önünde çekilmesi ve 35X45 mm boyutlarında olması gerekmektedir.)
- Seyahat sağlık sigortası poliçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Banka hesap dökümü (Hesap dökümlerinin ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.)
- Ulaşım ve konaklama dökümleri (İran’da kalınacak otelin rezervasyon bilgileri ile uçuş rezervasyon dökümleri)
- İran’a seyahat nedenini ve seyahatin gerçekleşeceği şehirleri belirten dilekçe
- Maaş bordrosu (Yalnızca sigortalı çalışanlar için geçerli)
- İşletme faaliyet belgesi (Yalnızca işverenler için geçerli)
- Davetiye mektubu
- Vize ücretinin ödendiğini belirten dekont
Başvuru Merkezleri
- İran Büyükelçiliği
Adres: Gaziosmanpaşa, Tahran Caddesi No: 10 Kavaklıdere/Ankara Telefon: +90 312 468 28 21 Görev Bölgeleri: Adıyaman, Aksaray, Ankara, Batman, Bartın, Bayburt, Bingöl, Çankırı, Çorum, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Siirt ve Yozgat.
- İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Ankara Caddesi No: 1 Fatih/İstanbul Telefon: +90 212 513 82 30 Görev Bölgeleri: Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya ve Uşak.
- Erzurum Başkonsolosluğu
Adres: Adnan Menderes Mah. Şehit Burak Karakuş Sok. No:5 Paladöken/Erzurum Telefon: +90 442 315 99 83 Görev Bölgeleri: Ağrı, Ardahan, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Malatya, Muş, Sivas, Şanlıurfa ve Van.
- Trabzon Başkonsolosluğu
Adres: Kızıltoprak Sokak No: 3 Trabzon Telefon: +90 462 322 21 90 Görev Bölgeleri: Amasya, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat ve Trabzon.
Randevu Nasıl Alınır?
Uzun süreli turistik seyahatler ve ticari faaliyetler için İran vizesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurular, belirlenen belgelerle birlikte İran konsolosluğuna bizzat yapılabildiği gibi konsoloslukların görevlendirdiği turizm acenteleri ve danışma merkezleriyle de yapılabilmektedir. Bu durumda, başvuru sahipleri belgelerini danışma merkezlerine göndermekte ve randevuya şahsen katılmalarına gerek kalmamaktadır.
Vize İşlemleri ve Takibi
- İran’a yapacağınız ticari amaçlı ve uzun süreli seyahatler için öncelikle vize başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. İngilizce ve Arapça dillerinde hazırlanan formun eksiksiz ve hatasız doldurulması önemlidir.
- Vize başvurusunu isterseniz konsolosluklara şahsen yapabilir, isterseniz de danışma merkezleri ile çalışabilirsiniz. Konsolosluğa şahsen başvuru yapacakların ikamet adresleri doğrultusunda görevli olan konsolosluğa gitmeleri gerekmektedir.
- Her yıl güncellenen vize harç ücretinin ödenmesinin ardından danışma merkezleri sizin adınıza konsolosluklardan randevu talep etmektedir. Belirlenen şartların yerine getirilmesi ve belgelerin eksiksiz tamamlanması durumunda randevuya bizzat katılmanıza gerek yoktur.
İran Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Konsoloslukların yoğunluğu, resmi tatiller ve ek belge istenmesi gibi durumlar da göz önünde bulundurulduğunda İran vize süreci 7-14 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Bununla birlikte, tüm koşulları dikkate alarak en az 1 ay önceden başvuru yapmakta fayda bulunmaktadır.
Tüm Vize Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
Kendine özgü kültürü, edebiyat ve sinema gibi sanat dallarında verilen eserleri, binlerce yıllık tarihi yapıları ve eşsiz doğal güzellikleri gezginlerin rotalarını İran’a çevirmelerini sağlıyor. Pers medeniyetinin günümüze bıraktığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren yapıları yerinde görmek ve İran mutfağından örnekler denemek isteyenler her yıl ülkeyi ziyaret ediyor.
Yüzölçümü olarak büyük olan İran’da dağlık bölgeler ve Hazar Denizi’ne yakın noktalarda sıcaklıklar değişiyor. Kurak ve subtropikal iklimin hakim olduğu ülkenin dağlık bölgeleri yazın oldukça serin. Bu nedenle yaz aylarında bu bölgelere, nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında ise kıyı şeridine yakın olan bölgelere seyahat edebilirsin.
İran’a seyahatler genellikle hava sıcaklığının daha yüksek olduğu bahar ve yaz aylarında gerçekleşiyor. Bu nedenle kış mevsiminde daha uygun fiyatlarla uçak bileti bulabilirsin. Dönem dönem düzenlediğimiz kampanyaları da takip ederek erken rezervasyon avantajından yararlanabilir, bütçene uygun fiyatlarla seyahatini gerçekleştirebilirsin.
İran’da GMT+3:30 saat dilimi kullanılıyor.
Hayır. Bordo pasaport sahibi T.C. vatandaşları yalnızca pasaportları ile 90 güne kadar ülkede seyahat edebiliyor. Dikkat etmen gereken nokta, pasaportunda İsrail damgası bulunmaması. Pasaportunda İsrail’e giriş/çıkış damgası bulunanlar İran’a giriş yapamıyor.
İran’ın yerel saati Türkiye yerel saatinden 1saat 30 dakika ileride bulunuyor.