Mısır Vize Rehberi
UYARI: Covid-19 pandemisi nedeniyle gideceğiniz ülke için henüz vize başvuruları başlamamış olabilir. Lütfen ilgili merkezlerden resmi ve güncel bilgileri almayı unutmayınız.
***
Mısır Vize Başvurusu
Tarihi, turistik şehirleri ve kültürel özellikleriyle pek çok kişinin merak ettiği ülkeler arasında yer alan Mısır’a gitmeden önce vize almak gerekmektedir. Vize başvuru sürecinde başvuru koşulları, gerekli evraklar, vize ücreti gibi bilgiler merak edilen konuların başında gelmektedir.
Mısır’a seyahat etmek isteyen ancak vize alma konusunda soru işaretleri olan kişiler için hazırladığımız Mısır vize rehberinde başvuru koşulları, gerekli evraklar, başvuru ücreti ve vize başvuru merkezleri konularındaki detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
Mısır Uçak Bileti Aldınız Mı?
Mısır’a seyahat etmek isteyen kişilerin vize başvurusu sırasında uçak biletinin olması başvurunun olumlu değerlendirilmesi açısından önemli bir detaydır.
Vize başvurusu öncesinde uçak bileti alırken erken rezervasyon fırsatlarından faydalanmak, seyahat edecek kişilerin işini kolaylaştırmaktadır. Siz de başvuru öncesinde Mısır uçak bileti alarak bu fırsatı değerlendirebilirsiniz.
NOT: Covid-19 pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.
Bu Yazılar da İlgilinizi Çekebilir:
Mısır Türkiye’den Vize İstiyor mu?
Mısır, 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren Mısır asıllı olmayan tüm Türk vatandaşlarından bütün Mısır noktalarına 25 USD karşılığında varışta kapı vizesi istemektedir. Mısır'ın Hurgada, Kahire, Şarm El-Şeyh gibi şehirlerine gitmek için T.C. vatandaşlarının vize almasına gerek bulunmamaktadır. Varışta/kapıda vize uygulamasından yararlanmak yeterlidir.
Mısır Vize Türleri
Mısır’a seyahat edecek kişilerin öncelikle hangi vize türüne başvurmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Aşağıda Mısır’a seyahat amacı ve süresine göre Mısır vizesi türleri yer almaktadır.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Mısır’da 90 günü aşmayacak şekilde konaklamak isteyen kişilerin C tipi vizeye başvurması gerekmektedir. C tipi vize 90 günü aşmayan eğitim, turistik, sportif, kültürel faaliyetler amacıyla gerçekleştirilen seyahatleri kapsamaktadır. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri ise bu vizeyi almaktan muaftır ancak umuma mahsus (bordo) pasaport sahiplerinin ise vize başvurusunda bulunması gerekmektedir.
Mısır Turistik Vizesi
Tarihi yapıları ve zengin kültürü itibariyle pek çok gezginin ilgi odağında yer alan Mısır’a 90 günü aşmayan turistik vizelerde Mısır turistik vizesine başvurmak gerekmektedir.
Mısır Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizesi
Mısır’a ticari ya da iş ziyareti amaçlarıyla 90 gün sınırını geçmeyecek şekilde seyahat edecek kişilerin Mısır ticari vizesine başvurması gerekmektedir. Mısır ticari vizesi başvurusunda davet mektubu da bulundurulmalıdır.
Mısır Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Mısır’a 90 güne kadar yapılan aile, akraba veya arkadaş ziyaretlerinde bu vizeye başvurulması gerekmektedir. Başvuru sırasında ziyaret edilecek kişiden alınacak davet mektubunun kullanılması zorunludur.
Mısır Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Mısır’a 90 günü aşmayan kültürel, sportif faaliyet veya bir konferansa katılım amacıyla seyahat edecek kişilerin bu vizeye başvurması gerekmektedir. Başvuru sırasında gidilecek kurumun davet mektubunun ibraz edilmesi zorunludur.
Mısır Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
Mısır’a staj ve kısa süreli eğitim amacıyla gitmek isteyen kişilerin 90 güne kadar geçerli olan Mısır öğrenim vizesi alması gerekmektedir. Bu vizeye başvururken eğitim veya staj için gidilecek kurumun davet mektubunun bulundurulması önem arz etmektedir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
Mısır’da 90 günden fazla süre konaklamak isteyen kişilerin D tipi vizeye başvurması gerekmektedir. D tipi vize, uzun süreli ticari, eğitim ve sportif faaliyet amaçlı seyahatleri de kapsamaktadır. Bu tip seyahatler için başvuru sırasında davet mektubunun sunulması gerekmektedir.
Mısır Transit Vizesi
Mısır üzerinden bir başka ülkeye gerçekleştirilecek seyahatler sırasında transit vize almak gerekmektedir ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu uygulamaya tabi tutulmamaktadır.
Mısır Vize Başvuru Şartları Nelerdir?
- Mısır vizesi alacak kişilerin vize almak için gerekli evraklara sahip olduktan sonra elçilik veya konsolosluktan randevu alınması gerekmektedir.
- Vize başvurusunun seyahat tarihinden en az 2 ay öncesinden yapılması önem taşımaktadır çünkü Mısır vize çıkış tarihleri gecikebilmektedir.
- Vize başvuru evrakları konsolosluk veya elçiliğe başvuru sahibi tarafından teslim edilmelidir.
- Mısır vize başvurusu sırasında konsolosluk veya elçiliğe parmak izi ibraz edilmelidir.
- Pasaportun 10 yıldan eski olmaması, en az 2 sayfasının boş bırakılmış olması ve seyahat sonrasında en az 6 ay geçerliliğinin bulunması zorunludur.
Mısır Vizesi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Mısır’a turistik amaçlı seyahat etmek isteyen işsizler, sigortalı çalışanlar, emekliler, öğrenciler, esnaf-sanatkârlar ve serbest meslek mensupları ve işverenlerin aşağıdaki belgeleri konsolosluk veya elçiliğe sunması şarttır.
- Mısır vize başvuru formu (İngilizce olarak eksiksiz doldurulmalı, başvuru sahibinin seyahat amacı ile tarihleri, konaklama bilgileri ve imzasının bulunması gereklidir)
- Pasaport (10 yıldan eski olmamalı, en az 2 sayfasının boş olması, seyahat sonrasında en az 6 ay geçerliliğinin bulunması gereklidir)
- Pasaportun kimlik bilgilerini içeren kısmının fotokopisi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- 2 adet biyometrik fotoğraf (Başvuru sahibinin güncel görüntüsünü yansıtmalıdır)
- Seyahat sağlık sigortası
- Vize talebi dilekçesi (Başvuru sahibinin seyahat amacı, tarihleri, süresi, konaklama bilgileri ile vize süresi bitmeden Mısır’dan ayrılacağının teminatını veren dilekçe, Mısır konsolosluğa ya da elçiliğine hitaben İngilizce yazılmalı ve ıslak imzalı olmalıdır)
- Otel ve uçak rezervasyonu belgeleri
Bu evraklar haricinde Mısır’a seyahat eden öğrencilerin, SSK’lı çalışanların başvuru sırasında ek evraklar bulundurması gereklidir.
Başvuru sahibi öğrenci ise sahip olması gereken belgeler şunlardır:
- Öğrenci belgesi
- Banka hesap özeti (reşit olmayan öğrenciler kendilerine sponsor olan kişinin banka hesap özetini göstermek durumundadır)
- Sponsor dilekçesi (Konsolosluğa hitaben öğrencinin sponsorunun bağlı olduğu şirket tarafından yazılmalıdır)
Başvuru sahibi SSK’lı çalışan ise vize başvurusu sırasında konsolosluğa ya da elçiliğe şirket tarafından yazılan bir dilekçeye ihtiyaç duyacaktır. Bu dilekçenin şirketin antetli kağıdına yazılması gerekmektedir.
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Mısır’a seyahat etmek isteyen ancak banka hesaplarında yeterli bakiyeleri bulunmayan kişiler, bir sponsor aracılığıyla seyahat edebilmektedir. Öğrenci, işsiz veya çalıştığı halde yeterli geliri bulunmayan kişiler, birinci dereceden akrabalarının sponsor dilekçesi ile vize başvurusu yapabilmektedir. Birinci dereceden akrabaların desteğinin alınamaması durumunda ikinci veya üçüncü dereceden akrabalardan yardım alınabilmektedir.
Sponsor dilekçesinin yanı sıra sponsorluk desteği veren kişinin maddi durumunu gösteren belgeler (sponsorun iş durumunu gösteren belgeler, ev tapusu, araba ruhsatı ve banka hesap dökümü), sponsorun noterden alınacak imza sirküleri ve sponsorun vukuatlı nüfus kayıt örneğinin de başvuru esnasında sunulması zorunludur.
Mısır’a seyahat ederken sponsor dilekçesine ihtiyaç duyan kişiler örnek sponsor mektubunu inceleyerek süreci hızlandırabilmektedir.
Mısır Vize Ücreti Ne Kadar?
Mısır vize başvurusu sırasında ödenecek ücrete konsolosluk harcı ve danışmanlık ücreti dahil olabilmektedir. Başvurusunu direkt konsolosluktan gerçekleştiren kişilerin vize danışmanlık ücreti ödemesine gerek olmamaktadır. Ayrıca fotokopi, fotoğraf, bilgisayar çıktısı ücretleri de vize başvurusu sırasında ödenmesi gereken ücretler arasında yer almaktadır.
Nisan 2023 itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:
- Kapıda vize ücreti: 25 USD
Başvuru Merkezleri
- Mısır Ankara Büyükelçiliği
Adres: Atatürk Bulvarı No: 126 Remzi Oğuz Arık Sok. Kavaklıdere/Ankara
Telefon: 0312 426 10 26
Mısır Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Afyon, Yozgat, Çankırı, Amasya gibi çevre illeri kapsamaktadır.
- Mısır İstanbul Başkonsolosluğu
Adres: Cevdetpaşa Caddesi No:12 Bebek Beşiktaş 34330 İstanbul
Telefon: 0212 324 21 33 – 0212 324 21 60
Mısır İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanları: İstanbul, Yalova, Eskişehir, Bursa, Kocaeli, Gümüşhane, Balıkesir, Kırklareli, Bilecik, Bolu, Sinop, Edirne, Çanakkale, Tekirdağ, Kastamonu, Aydın, Afyon, Denizli, Giresun, Artvin ve İzmir gibi illeri kapsamaktadır.
Randevu Nasıl Alınır?
Mısır’a yapılacak vize başvuruları Mısır İstanbul Başkonsolosluğu veya Mısır Ankara Büyükelçiliği’ne başvuru sahiplerinin gerekli evrakları sunması ile gerçekleştirilmektedir. Hem kısa süreli hem uzun süreli vize başvuruları konsolosluk veya elçilik aracılığıyla yapılabilmektedir.
Mısır vize başvurusu ortalama 1- 1,5 ay içerisinde sonuçlansa da bu süre kimi zaman konsolosluğun ya da elçiliğin yoğunluğuna göre değişmektedir. Bu sebepten dolayı seyahat tarihinden en az 2 ay öncesinde randevu alınması başvuru sahibinin yararına olacaktır.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Mısır’a seyahat etmek isteyen kişilerin öncelikle seyahat amacına ve süresine göre hangi vize türüne başvurmaları gerektiğine karar vermeleri gerekmektedir.
- Vize türü belirlendikten sonra iş durumunuza, statünüze göre (çalışan, işsiz, öğrenci vb) başvuru sırasında sahip olmanız gereken evrakları toparlamanız önemlidir.
- Bulunduğunuz ilde yetkili olan konsolosluk veya elçilikten randevu aldıktan sonra Mısır vizesi almak için başvurabilirsiniz. Bu esnada randevu tarihi ve saatini kaçırmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
- Mısır vize başvurusu başvuru sahibi tarafından şahsen konsolosluğa veya elçiliğe yapılmaktadır.
- Mısır vize başvuruları ortalama 1- 1,5 ay içerisinde sonuçlanabilmektedir. Ancak 45 yaş üzeri kadınlar için bu süre 15 güne kadar inebilmektedir.
- Mısır vize başvuruları konsolosluklar aracılığıyla takip edilebilmektedir.
Mısır Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Mısır vizesi başvuruları kapıda yapılacağı için sonuçlanması aynı gün olmakatdır. Diğer ülke vatandaşlarının Mısır vizesi başvuruları 1- 1,5 ay içerisinde sonuçlansa da bu süre konsoloslukların koşullarına göre değişebilmektedir. 45 yaş üzeri kadınlar için ise Mısır vizesi ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanabilmektedir.
***
NOT: Bu yazı Mart 2020 tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.
Tüm Vize Rehberleri