UCUZ UÇUŞ ARA
NOT: Bu yazı Ağustos 2024 tarihinde hazırlanmıştır. T.C. vatandaşlarına yönelik bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız. Başvuru aşamasında resmi kurallar geçerlidir ve Timatic kontrolü yapılmalıdır.
Pakistan Vizesi
Pakistan vizesi başvuru süreci hakkında vize türleri, başvuru için gerekli evraklar, sponsorluk bilgileri ve vize başvuru merkezleri olmak üzere ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.
Pakistan Uçak Bileti Aldınız mı?
Vize başvuru evrakları arasında yer alan gidiş-dönüş uçak bileti hem seyahatinizi belgeler hem de vize başvuru sürecinde olumlu bir izlenim bırakır. Uçak biletinizi alırken erken rezervasyon fırsatlarından faydalanabilir, indirimli fiyatlara yerinizi ayırtabilirsiniz. Vize başvuru sürecinde hazırlıklarınızın ilk adımı olarak “Pakistan Uçak Biletinizi” almayı unutmayın.
Pakistan Vize Türleri
Pakistan vize türleri genel olarak turistik vize, ticari vize, çalışma vizesi, eğitim vizesi, aile birleşimi veya aile ziyareti olarak sınıflandırılabilir. Pakistan’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının giriş vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleri ise Pakistan vizesinden muaftır. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 günü geçmeyen seyahatleri için Pakistan vizesi almak zorunda değildir. almak isteyen umumi pasaport sahibi T.C. vatandaşları, seyahat amaçlarına göre e-vize başvurusunda bulunabilir.
C Tipi (Kısa Süreli) Vize
Kısa süreli vize, başvuru sahibinin 90 günü geçmeyen kalış talebi doğrultusunda önceden belirlenen süreler için verilmektedir.
Pakistan Turistik Vizesi
Pakistan turistik vizesi, Pakistan’a turizm ve eğlence amaçlı seyahat etmek isteyen vatandaşlara verilmektedir.
Pakistan Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri
Pakistan’ı ticari sebeplerle ziyaret etmek isteyen vatandaşların ticari vize talebinde bulunması gerekmektedir. Ticari vize sahipleri Pakistan’da iş görüşmesi, fuar, toplantı veya seminerlere katılabilir. Ancak, başvuru sırasında Pakistan Ticaret Odası tarafından onaylanan bir davet mektubunun ibrazı gerekmektedir. Pakistan ticari vizesi ile Pakistan’da çalışmak veya iş başvurusunda bulunmak mümkün değildir.
Pakistan Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi
Pakistan’da akraba ve tanıdıklarını ziyaret etmek isteyen başvuru sahipleri “aile ziyareti” vizesine başvurmalıdır. Başvuru sırasında ziyaret edilecek kişi tarafından bir davet mektubunun sunulması gerekmektedir. Başvuru sahipleri akrabalık ilişkisini noter tasdiki ile birlikte kanıtlamak durumundadır. Pakistan’da ikamet eden tanıdıkların ziyaret edilmek istenmesi durumunda ise ziyaretçi vizesine başvuru yapılır ve davet eden kişi tarafından imzalı bir davet mektubu talep edilir. Ev sahibi kişinin istihdam veya öğrenim detaylarının ilgili kurumlar tarafından onaylanması gerekmektedir.
Pakistan Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi
Kültür veya spor etkinliklerine katılım amacıyla Pakistan’a seyahat etmek isteyen başvuru sahipleri, planlanan etkinlikten en az altı hafta öncesinde başvurularını iletmelidir. Ev sahibi kuruluştan resmi bir davet mektubu ile etkinlik detaylarını içeren bir dilekçe talep edilir.
Pakistan Kısa Süreli Öğrenim Vizesi
Pakistan’da kısa süreli eğitim veya öğretim faaliyetlerine katılmak isteyen vatandaşlar eğitim vizesine başvurmalıdır. Daha uzun süreli eğitim için Pakistan’a seyahat etmek isteyen başvuru sahiplerinin oturma izni başvurusunda bulunması gerekebilir.
D Tipi (Uzun Süreli) Vize
D tipi (uzun süreli) vize, başvuru sahiplerine Pakistan’da uzun süre bulunma imkânı tanır. Pakistan’da uzun süreli bir eğitim programına kaydolmak isteyen T.C. vatandaşları iki yıla kadar Pakistan’a çoklu giriş imkânı tanıyan öğrenci vizesine başvurulabilir. İlgili eğitim kurumu tarafından onaylanmış ve kişinin eğitim programına kabulünü tasdik eden bir davet mektubunun başvuru belgelerine eklenmesi gerekmektedir. 18 yaşından küçük öğrencilerin yasal vasilerinden alınacak bir yazılı izin talep edilmektedir. Belirli bir süre için Pakistan’a çalışma amacıyla seyahat etmek isteyen vatandaşların ise çalışma vizesine başvurması gerekmektedir. Bu durumda, geçerli bir iş teklifi ve teklifi yapan işverenin sponsorluk ve iletişim bilgilerini gösteren belgelerin ibrazı istenmektedir.
Pakistan Transit Vizesi
Pakistan transit vizesi, vize sahibinin Pakistan havaalanlarında geçici süreli olarak bulunmasına izin verir. Yolcu, bir sonraki varış noktasına ulaşmak için transfer boyunca ülkede kısıtlı vakit harcama iznine sahiptir. Pakistan transit vizesine başvuracak kişinin başvuru işlemlerini seyahat tarihinden önce gerçekleştirmesi istenir. Dönüş tarihinden itibaren en az üç ay geçerli olacak bir pasaport, 2 adet 35x45 ölçülerinde biyometrik fotoğraf, SGK giriş belgesi ve hizmet dökümü, son üç aylık maaş bordrosu, banka hesap dökümü ve seyahat sağlık sigortası gibi belgeler talep edilmektedir. Araç ile transit yapacak kişilerden uluslararası geçerliliği olan ehliyet ibraz etmeleri istenir.
Pakistan Vize Başvuru Şartları
Pakistan turist vizesi başvuruları için gerekli belgeler aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Başvuruların seyahat tarihinden en az iki hafta önce gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Başvuru süreci, yaklaşık yedi iş günü içinde sonuçlanır. Lütfen gerekli belgelerin kalış süreniz ve amacınıza, dolayısıyla vizenizin kategorisine bağlı olarak değişebileceğini unutmayın. Yetkili diplomatik birimler ek evrak talep etme hakkını saklı tutar.
- En az iki boş sayfası olan, vize bitiminden sonra en az 6 ay geçerli olan bir pasaport veya seyahat belgesi. Kişisel veriler ve alınmışsa önceki vizeleri içeren ilk iki sayfanın fotokopisi.
- İngilizce ve Türkçe dillerinde doldurulmuş Pakistan vize başvuru formu ile birlikte 6 aydan eski olmayan iki adet 3.5 x4.5 cm biyometrik fotoğraf.
- E-vize başvuruları için pasaport fotokopisi ve kişisel fotoğraflar, çevrimiçi olarak verilen yönergelere uygun olmalıdır.
- Gidiş-dönüş uçak bileti rezervasyonu.
- Yolcunun seyahatini finanse edebileceğini kanıtlayan banka hesabı bilgileri.
- İşveren mektubu, öğrenci belgesi, kayıt belgesi veya emeklilik fonlarının gösterilmesi yoluyla mesleki bilgilerin onayı.
- Bir davet mektubu veya otel rezervasyonu aracılığıyla konaklama detayları.
- Seyahat sağlık sigortası.
Çalışma durumunuza bağlı olarak başvurunuza eklemeniz gereken özel belgeler bulunabilir:
Pakistan Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Sigortalı Çalışanlar; Doktorlar, Avukatlar, Eczacılar, Mühendisler, Diş Hekimleri:
- İş sözleşmesi (şirketteki pozisyonu ve maaşı gösteren orijinal çalışma belgesi)
- Son 6 aya ait banka hesap özeti
- İşverenden izin onay mektubu
- Gelir Vergisi Beyannamesi (ITR)
Şirket Sahipleri, İşverenler, Esnaf-Sanatkârlar ve Serbest Meslek Mensupları:
- İşletme ruhsatı (şirket tescili)
- Şirketin son 6 aya ait banka hesap özeti
- Gelir Vergisi Beyannamesi (ITR)
Öğrenciler:
- Üniversiteye kayıt belgesi
- Okul yönetiminden itiraz etmeme belgesi
Emekliler:
- Son 6 ayı belgeleyen emeklilik beyannamesi
İşsizler:
- Her koşulda seyahat masraflarının karşılanacağını gösteren mali kaynakların kanıtlanması gerekir.
- Kişi kendi masraflarını karşılayamıyorsa, sponsor beyanı zorunludur.
Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?
Kendi seyahat masraflarını karşılayacak durumda olmayan öğrenciler veya işsiz/emekli kişilerin, tüm masrafları karşılayabileceğini beyan eden bir sponsordan destek göstermeleri gerekecektir. Sponsorluk beyanında belirli şartlar istenebilir ve yalnızca birinci dereceden akrabaların bu görevi yerine getirmesi kabul edilebilir. Sponsor olacak kişinin ilgili detayları açıkladığı bir vize talep dilekçesini ve mesleki durumunu gösteren belgeleri Pakistan Konsolosluğuna ibraz etmesi gerekir. Seyahatin bir sponsor tarafından desteklenmediği durumlarda, banka hesaplarında yeterli bakiye bulunan öğrenci veya işsiz/emekli kişiler ilgili evrakları sunmaları durumunda sponsor desteğine ihtiyaç duymadan vize başvurusu yapabilirler.
Pakistan Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?
Pakistan vize başvuru ücreti başvuru kategorisi ve ülkede kalış süresine göre değişiklik gösterir. İlgili vize ücreti Pakistan Büyükelçiliğince belirlenmektedir. Konsolosluk harcı ve başvuru formu ücreti Pakistan vizesi ücretine dahildir. Yetkili vize başvuru merkezleri aracılığıyla yapılan başvurularda ek danışmanlık hizmeti ücretleri talep edilebilir. Vize ücretleri ret durumunda iade edilmemektedir. Ağustos 2024 itibarıyla Pakistan Büyükelçiliği tarafından Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için belirlenen güncel ücretler şu şekildedir:
Vize Başvuru Sahibi | Vize Ücreti |
Turistik Vize | 25 Dolar |
Turistik Vize(1 yıldan az) | 37,5 Dolar |
Turistik Vize(1 yıldan fazla) | 50 Dolar |
Tek Giriş Vize(aile, akraba, arkadaş ziyareti vizesi) | 25 Dolar |
Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi(1 yıldan az) | 37,5 Dolar |
Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi(1 yıldan fazla) | 50 Dolar |
Tek Girişli Ticari Vize(3 ay içinde 30 gün konaklamalı) | 105 Dolar |
Çok Girişli Ticari Vize(1 yıl) | 342 Dolar |
Tek Girişli Vize(3 ay içinde 30 gün konaklamalı) | 200 Dolar(Gazeteciler için) |
Çok Girişli Vize(6 ay içinde 90 gün konaklamalı) | 150 Dolar |
Başvuru Merkezleri
Ankara Pakistan Büyükelçiliği, İstanbul Pakistan Başkonsolosluğu ve Pakistan vize işlemlerini yürütmekle yetkili aracı kurumlar Pakistan’ın yetkili Türkiye temsilcilikleridir.
- Pakistan Büyükelçiliği
Adres: Gaziosmanpaşa Mah. İran Cad. No:37 06700 Çankaya/Ankara Telefon: +90 (312) 427 14 10 Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı: Ankara ve çevresindeki illerde ikamet eden Türk vatandaşları vize başvurularını Ankara Büyükelçiliğine iletebilirler. Ayrıca, Türkiye’de yaşayan Pakistan vatandaşlarının pasaport, kimlik yenileme, evlilik vb. tüm işlemleri Büyükelçilik tarafından yürütülür.
- İstanbul Pakistan Başkonsolosluğu
Adres: Konaklar Mahallesi Akağaç Sokak No:2 34330 4. Levent Beşiktaş/İstanbul Telefon: +90 (212) 324 58 27 İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı: İstanbul Pakistan Başkonsolosluğunun yetki alanı sınırlaması bulunmamaktadır. Dolayısıyla, Türkiye’nin herhangi bir yerinden yapılacak başvurular kabul edilmektedir.
- Pakistan İzmir Fahri Konsolosluğu
Adres: Mersinli Mahallesi 2823 Sokak No: 133/A Halkapınar Konak/İzmir Telefon: +90 (232) 459 16 16 İzmir Başkonsolosluğu Yetki Alanı: İzmir ve çevre illerde ikamet eden Türk vatandaşları Pakistan İzmir Fahri Konsolosluğu aracılığıyla vize işlemlerini gerçekleştirebilirler. Pakistan Fahri Konsoloslukları vize başvurularını kabul eder, ancak vize işlemlerinde karar verme yetkisi yalnızca Pakistan İstanbul Başkonsolosluğu ile Ankara Büyükelçiliğine aittir.
- Pakistan Bursa Fahri Konsolosluğu
Adres: İpekis Mensucat T.A.Ş. Demirtaş Organize San. Bölgesi Mustafa Karaer Cad. No:33 Bursa Telefon: +90 (212) 365 44 06 Bursa Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Bursa ve çevre illerde ikamet eden Türk vatandaşları Pakistan Bursa Fahri Konsolosluğu aracılığıyla vize işlemlerini gerçekleştirebilirler.
- Pakistan Adana Fahri Konsolosluğu
Adres: Cemalpaşa Mah. Atatürk Cad. Ulcaz Apt. No:62 K:1 D:1 Seyhan/ADANA Telefon: +90 (322) 458 38 36 Adana Başkonsolosluğu Yetki Alanı: Adana ve çevre illerde ikamet eden Türk vatandaşları Pakistan Adana Fahri Konsolosluğu aracılığıyla vize işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Randevu Nasıl Alınır?
Pakistan vize müracaatlarında Başkonsolosluk tarafından şahsen başvuru yapma zorunluluğu aranmamaktadır. Şahsi başvuruların Ankara Pakistan Büyükelçiliği veya İstanbul Pakistan Başkonsolosluğuna bizzat yapılması gerekmektedir. Başvuru sahipleri vize işlemlerini yetkili vize hizmet merkezleri aracılığıyla da Pakistan Konsolosluk birimine iletebilirler. Online başvuru hizmeti sunan birçok acente bulunmaktadır. Ancak, uzun süreli vize taleplerinde Pakistan Konsolosluğu veya Pakistan Büyükelçiliğine şahsen başvuru yapılması istenmektedir. Başvuruların sonuçlandırılması yalnızca Pakistan Konsolosluklarının inisiyatifindedir. Başvuruların seyahat tarihinden en az iki hafta önce yapılması tavsiye edilmektedir.
Vize İşlemleri ve Takibi
- Pakistan vize başvurusunda bulunacakların öncelikle ilgili vize türünü belirlemesi gerekmektedir.
- Meslek grubu ve vize türüne göre belirlenen tüm evrakların eksiksiz ve hatasız bir şekilde hazırlanması gerekmektedir. Belgeler, konsolosluğun belirlediği sıraya göre düzenlenmelidir.
- Tüm evraklar kontrol edildikten ve dosya hazırlandıktan sonra başvuru sahipleri uygun gün ve saatte vize randevusu alırlar. Randevunun kısa süreli seyahatler için vize danışmanlık merkezlerince, uzun süreli seyahatlerde ise bizzat yapılması gerekmektedir.
- Vize işlemleri, konsoloslukların yoğunluğuna bağlı olarak, resmî tatiller hariç 7-10 iş günü içinde sonuçlanmaktadır.
Pakistan Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından yapılan Pakistan vizesi başvuru işlemleri 7-10 işi günü içinde sonuçlanmaktadır. Konsolosluğun ek evrak talep etmesi durumunda bu süre uzayabilmektedir.
Tüm Vize Rehberleri