Hub Airports
Air Hub Nedir? Hub Airport Ne Demek?
Air hub ya da hub airport, hava yolu firmalarının merkezleri dışında kullandıkları havalimanlarına verilen isimdir. Transfer ya da aktarma merkezi olarak Türkçe’ye çevrilebilir.
Aynı zamanda hub, bir havalimanının diğer havalimanları ile ne kadar bağlantılı olduğunu ifade eden bir terim olarak da kullanılır. Bir havalimanı, ne kadar fazla yere ulaşım sağlıyorsa ve uçuş sıklığı ne kadar fazla ise o kadar büyük bir HUB olarak kabul edilir. Günümüzde tıpkı hava yolu şirketleri gibi havalimanları da kendi aralarında rekabet içerisindedirler. Bu nedenle de bağlantı sayılarını arttırır ve daha iyi bir HUB olmak için yarışırlar.
Hub Nedir?
Hub, taşımacılıkta aktarım yapılan yeri ifade eder. Yani yolcular ve kargolar, hub’lar sayesinde uçaktan metroya, metrodan otobüse, otobüsten trene geçiş yapabilir. Air hub ise hava taşımacılığında hava yollarının merkez üssü dışında ikincil olarak önem verdiği havalimanlarına denir. Örneğin Pegasus’un merkez üssü Sabiha Gökçen Havalimanı’dır ve air hub olarak Atatürk Havalimanı’nı kullanır ya da Pegasus, Berlin gidişli uçuşlarını Schönefeld Havalimanı’na gerçekleştirir ve Berlin çıkışlı uçuşları oradan yapar. Yani Schönefeld Havalimanı, Pegasus’un Almanya’daki hub airport’larından biridir. Dünyanın en büyük havalimanları, aynı zamanda mega hub’lar olarak tanımlanır. OAG şirketinin hazırladığı raporlara göre Londra Heathrow Havalimanı, 2018 yılı itibari ile listenin zirvesinde yer alıyor.
Hub Tipleri Nelerdir?
Havacılık sektöründe havalimanları, hub tiplerine göre sınıflandırılmıştır. Amerikan modeli hub’lar, orta mesafeli uçuşları orta mesafeli uçuşlara bağlar. Bu durum, ABD’nin büyük yü zölçümünden kaynaklanır; çünkü birbirine uzak iki eyalet arasındaki uçuş süresi 6,5 saate ulaşabilir. Üstelik yılda 700 milyonu aşan yolcu potansiyeli ile ABD havacılık sektörü, dünyanın en yoğun hava trafiğine sahiptir. Avrupa modeli hub tipinde ise orta mesafeli uçuşlar, uzun menzilli uçuşlar ile birleştirilir. Çok merkezi olmayan bir yerden uzak bir yere gitmek istediğiniz zaman bu uygulama hayata geçer. Örneğin Mardin’den Delhi’ye uçmak isterseniz önce İstanbul’a uçar, oradan Delhi’ye aktarma yaparsınız. İşte, buna Avrupa modeli hub tipi denir. Sonuncu tip ise Basra Körfezi ve Asya modeli hub tipidir. Bu modelde uzun mesafeli uçuşlar, yine uzun mesafeli uçuşlarla bağlanır.