İçindekiler
Bizim için kahvaltı en önemli öğündür. Kahvaltının demirbaşları çay, peynir, reçel, bal, zeytinden oluşan çok çeşitli lezzetlerle güne keyifli bir şekilde başlarız. Bu yüzden, gideceğin ülkelerde ilk öğünün çok önemli. Bazı ülkelerin kahvaltı kültürü, damak tadına ve alışkanlıklarına uymuyor olabilir. Çok dert etmemelisin; çünkü ülkemizden seyahat edenlerin en çok sorun yaşadığı ve aç kaldığını iddia ettiği öğün kahvaltıdır. Kahvaltıda doymazsan diğer öğünlerde bunu telafi edebilirsin.
Uzak Doğu’da sabahın ilk ışıklarında yenen pilav ve balık, Fransa’da sadece kruvasan ve kahve, Orta Doğu ülkelerinde tüketilen soslu etler damağına biraz yabancı gelebilir. Fakat İngilizlerin dünyaya yaydığı kahvaltı kültürüne biraz daha aşina olabilirsin. Bizim kahvaltı sofralarımıza benzediklerini iddia etmesek de uçlarda bulunmayan lezzetli malzemeleri ile İngiltere’de kahvaltı yaparak güne başlamak keyifli olacaktır. Özellikle Londra’da bulunan şirin kahvaltı salonları kesinlikle görülmeye değer. Ucuz Londra uçak biletini ayarladıktan sonra, methi dünyaya yayılmış İngiliz kahvaltısının hayallerini kurabilirsin.
İngiliz Kahvaltısının Tarihi
“Full English Breakfast” olarak adlandırılan geleneksel İngiliz kahvaltısı, yüzyıllar önce üst sınıf ve orta sınıflar tarafından tüketilen, zaman içinde işçi sınıfının da keyif aldığı gerçek bir ulusal kahvaltıya dönüşen ikonik bir yemek.
İngiliz kahvaltısının tarihi, İngiliz üst sınıfının kır evlerinde 15. yüzyıla kadar uzanıyor. Anglosakson misafirperverlik geleneği; oradan geçen ziyaretçilere, komşulara, aileye ve arkadaşlara doyurucu kahvaltılar sunmakmış. Yani aslında zenginler tek tabakta gösteriş yapmayı sevdikleri için bugünkü İngiliz kahvaltısının temellerini atmışlar diyebiliriz.
Viktorya döneminde İngiliz kahvaltısının önemli bir sosyal statü olduğunu düşünen tüccarlar ve diğer sınıflar tarafından kısa sürede benimsenmiş. Edward dönemi başladığında ise İngiliz kahvaltısı, tüm sınıflar tarafından geleneksel bir aile yemeği olarak düzenli bir şekilde yenmeye başlanmış. 1950’li yıllarda da Britanya nüfusunun yaklaşık yarısı güne bugünkü şeklini alan İngiliz kahvaltısıyla başlıyormuş. İşçi sınıfının bulunduğu bölgelerde ise (daha çok Londra’nın doğusu) “greasy spoon” olarak adlandırılan kafelerde servis ediliyormuş. Genellikle kızarmış yiyecekler, İngiliz kahvaltısı, turtalar, cipsler ve atıştırmalıklar hazırlayan küçük aile işletmelerine ait bu kafelerin sayısı ise günümüzde çok daha az. Shoreditch’teki Shepherdess Cafe ve Regency Cafe ise gitmeni önerdiğimiz yerler arasında.
Dünyanın En Zengin Kahvaltı Tabağı İle Tanış
Londra’da bulunan çok çeşitli kahvaltı salonları, İngilizlerin kahvaltıya ne kadar önem verdiklerini kanıtlıyor. Şehirde gezintiye çıkmadan önce, bu kahvaltı salonlarının birinde sağlam bir İngiliz kahvaltısı ile günün yarısına kadar idare edebilirsin. Çünkü İngiliz kahvaltısında yok yok. Kahvaltının en önemli yiyeceği, yağda pişirilmiş yumurta. Pişen yumurtanın beyazı ve sarısı asla birbirine karıştırılmaz. Diğer bir kahvaltılık ise bir çeşit pastırma. Sandığın kadar ağır bir tat değil; çünkü içinde çemen bulunmuyor. Karışık bir tabaktan oluşan İngiliz kahvaltısında kızartılmış mantarlar ve pişmiş domates dilimleri de görebilirsin.
İngilizler Dana Etine Bayılıyor
Et ürünlerine karşı herhangi bir hassasiyetin varsa bunu mutlaka belirtmeni tavsiye ederiz zira kahvaltı tabağını en çok sosisler süsleyecektir. İngiltere’de değişik ot ve baharatlarla yapılmış çok çeşitli kahvaltılık sosisler vardır. Hemen Çinlilerin ilginç karabiberli ve yağlı, bir o kadar da bizden uzak sosisleri aklına gelmesin. İngiliz sosisleri, Türkiye’deki sosislerin üzerine biraz baharat eklenmiş hali gibi.
Kahvaltı tabaklarında dana eti ürünler de son zamanlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Kahvaltı tabağında seni en çok şaşırtacak yiyecek, şekerli kuru fasulye olacaktır. Hani şu milletçe akşam yemeklerinde soğanla sentezlediğimiz kuru fasulye… Tek farklı yanı şekerli olmasıdır. Kızartılmış ekmek ve çeşitli kurabiyelerle tüketilen bu iştah açıcı kahvaltıya genellikle çay eşlik eder. Siyah çay da bulabilirsin ama İngilizler kahvaltının yanında genellikle sütlü ya da kremalı çayı tercih ederler. Ancak onların içtiği çay Uzak Doğu’dan geliyor ve krema ya da süt ile beraber oldukça etkileyici bir tada bürünüyor.
Londra’nın En Ünlü Kahvaltı Salonları
Kahvaltıya bu kadar önem veren bir coğrafyada, sayıca fazla olan kahvaltı salonlarının arasından seçim yapmak bir hayli zor olacak. Fakat lezzetleri, servis şekilleri ve atmosferi ile Londra’daki bazı kahvaltı salonları diğerlerinden birkaç adım öne çıkıyor. Mesela Londra’da kahvaltı denince akla gelen ilk mekan, The Breakfast Club. Salonun, Angel, Hoxton, Spitalfields ve Soho’da şubeleri bulunuyor. Gözünde Türkiye’de bulunan bol yeşillikli ve sessiz kahvaltı salonları gibi bir yer canlandırma. Burada yüksek sesli bir müzik ve kalabalık ortam seni şaşırtabilir.
Diğer salonlara göre daha ekonomik olan The Breakfast Club yerine daha elit ve sakin kahvaltı salonlarını tercih edenler için Balthazar, BarnYard, Hawksmoor Guildhall ve Granger & Co lezzetli seçenekler olabilir.
“Ben daha sessiz bir yer istiyorum.” diye düşünüyorsan son seçenek tam sana göre olacak. Chiltern Caddesi üzerinde bulunan ve adını caddeden alan Chiltern Firehouse, diğer mekanlardan biraz farklıdır. İngilizler burayı genellikle akşam yemekleri için tercih ediyor. Ancak Türkiye gibi kahvaltısını sessiz sakin yapmak isteyen ülkelerin vatandaşlarını düşünmüş olacaklar ki kahvaltı servisleri de bulunuyor. Londra tatilinde İngiliz kahvaltısı eşliğinde güne başlamak fikri seni heyecanlandırdıysa Londra uçak biletini Pegasus’un uygun tarifelerinden bulabilirsin.
İngiliz Kahvaltısı Tarifi
Tarihinden ve İngiltere’de yiyebileceğin mekanlardan bahsettik. Eğer beğenirsen diye de İngiliz kahvaltısı tarifi vermeye karar verdik. Yanına da eşlikçi olarak bir fincan sütlü çay içebilirsin.
- Kızarmış ekmek (Çıtır çıtır ve tost makinesinin izinin çıkmış olması önemli.)
- Göz yumurta (Sunny side up diyelim, sen anla.)
- Tereyağı (Bu bildiğimiz tereyağı)
- Mantar (Izgara olması önemli.)
- Domates (Izgara olması önemli.)
- Fasulye (Yarım kilo haşlanmış kuru fasulye, 1 çay bardağı toz esmer şeker, 1 adet soğan, 2 yemek kaşığı hardal, 3 yemek kaşığı ketçap, 1 yemek kaşığı limon suyu, 4 yemek kaşığı su koyup fırınlaman yeter. 20 dakikaya hazır olur.)
- Jambon
- Pastırma
- Sosis
Afiyet olsun!
Bu öneri ile yazımızın sonuna geliyoruz, ancak daha fazla okumak istersen Bölgelere Göre Lezzet Rotası Oluşturuluyor: Geleneksel Türk Kahvaltısı Durakları başlıklı yazımıza geçebilirsin.