tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Yunanistan Gezi Rehberi

Yunanistan Gezi Rehberi

İçindekiler


Avrupa’da kültür başkentlerinden biri olan Yunanistan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğu gibi aynı zamanda felsefe ve matematiğin de doğduğu yer unvanına sahiptir. Mimari yapıları, adaları, birbirinden lezzetli yemekleri ile gözde tatil merkezlerinden biri olan Yunanistan’a gitmeden önce sizler için hazırlamış olduğumuz gezi rehberine göre seyahat programınızı düzenleyebilirsiniz.

Yunanistan Gezi Rehberi

Yunanistan Hakkında Genel Bilgiler

Dili Yunanca
Başkenti Atina
Bulunduğu Kıta Güneydoğu Avrupa
Yerel Saat GMT+3
Para Birimi Euro
Priz Tipi C, F
Yıllık Ortalama Sıcaklık 18°C
İklimi Akdeniz
Yüz Ölçümü 131.957 km²
Bitki Örtüsü Maki
Geçim Kaynakları Tarım, Balıkçılık, Turizm
Telefon Kodu +30

Resmi Dili

Yunanca, Yunanistan’ın resmi dilidir. Ülkenin bazı bölgelerinde Türkçe, Makedonca, Arnavutça ve Ermenice de konuşulmaktadır. Ülkede en yoğun kullanılan yabancı dil ise İngilizcedir. Yunanistan’ın bu denli popüler bir turizm rotası olmasında, İngilizcenin oldukça yaygın kullanılmasının da etkisi bulunur. İletişimi daha da kolay hale getirmek isterseniz, seyahatinizden önce hazırlık amaçlı ihtiyaç duyabileceğinizi düşündüğünüz bazı cümleleri not edebilirsiniz.

Bana yardımcı olur musunuz? - Borίte na me voithίsete?

İngilizce konuşuyor musunuz? - Miláte agliká?

Fiyatı ne kadar? - Pooso kaani?

…’ya nasıl giderim? - Pos boro na pao …

Teşekkür ederim. - Sas efharisto

Nasılsınız? - Tı Kanete

Başkenti

3 bin 500 yıla yakın tarihi ile Yunanistan’ın başkenti olan Atina aynı zamanda ülkenin en büyük kentidir.

Yerel Saati

Yunanistan, Türkiye gibi GMT+3 saat dilimini kullanmaktadır.

Para Birimi

Eskiden Drahma para birimini kullanan Yunanistan’da şu anda sadece Euro geçerlidir.

Yüz Ölçümü

Üç kenarı da denizlerle çevrili olan Yunanistan’ın yüz ölçümü 131.957 km²’dir. Bu yüz ölçümünün yaklaşık %80’ini ise dağlar oluşturur. 

Bitki Örtüsü

Yunanistan’ın orta ve güney kesimlerine maki hâkimken, geri kalan yaklaşık %50’lik bölümde ise ormanlar yer alır. Korular ve ormanlar ile kaplı alanlar dışında kalan alçak kesimlerde ise tek mevsimlik bitkiler yetişir.

Geçim Kaynakları

Elverişli toprakları ile Yunanistan’ın geçim kaynaklarının başında tarım yer alır. Tahıl, tütün, pirinç, zeytin, pamuk, meyve ve sebze üretimi gerçekleştiren Yunanistan, balıkçılıkta da oldukça gelişmiş bir ülkedir. Tarihi ve kültürel yapıları ile ilgi çeken Yunanistan’ın diğer geçim kaynağı ise turizmdir.

Yunanistan Nerededir?

Güneydoğu Avrupa kıtasında bulunan Yunanistan; Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye ile komşudur. Batısına İyon Denizi’ni, doğusuna Ege Denizi’ni alan Yunanistan’ın güneyinde ise Akdeniz bulunur. 

Yunanistan’a Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin etkisinde olan Yunanistan’ın yaz ayları sıcak, kışları ise ılık ve serin geçer. Yunanistan, yıllık ortalama 18°C sıcaklığa sahiptir. Kışın en düşük 7°C’yi bulan Yunanistan’ın yazın ise en yüksek sıcaklığı 34°C’yi bulur.  Yunanistan seyahatinizi bahar ayları için organize ederek, her bölgesini rahatlıkla gezebilirsiniz.

Yunanistan’a Ne Zaman Gidilir?

Yunanistan’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Yunanistan’a en hızlı ulaşım seçeneği hava yoludur. Kısa sürede, telaşsız bir seyahat deneyimiyle Yunanistan’a varmak isterseniz İstanbul, İzmir ve Ankara’dan kalkan Atina uçaklarını kullanabilirsiniz. Türkiye’den Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı’na yaklaşık 1,5 saatte varmanız mümkün.

Yunanistan’da Ulaşım İmkanları

Turistik bir ülke olması sebebiyle de Yunanistan’da toplu taşıma altyapısı gelişmiştir. Selanik, Patra gibi şehirlerde otobüs ya da taksiler ile rahatlıkla ulaşım sağlanabilirken, başkent Atina’da ise çok daha gelişmiş bir toplu taşıma ağı bulunur. Atina’da otobüs ve taksilerin dışında metro, tramvay ve banliyö hatları da ulaşım hizmeti sağlar. Ulaşım ağlarının yanı sıra isterseniz Yunanistan’da araç kiralayarak hızlı ve konforlu bir ulaşımı da tercih edebilirsiniz.

Pegasus’un seyahat tarihiniz ve teslim almak istediğiniz lokasyona göre karşınıza çıkardığı araç seçeneklerini incelemek için araç kiralama sayfasını ziyaret edebilir, seyahatinizi daha en başından konforlu kılabilirsiniz.

ARAÇ KİRALA

Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım

Atina’nın 27 km doğusunda bulunan Atina Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşımda birçok seçenek bulunur. Metro, tren, otobüs ya da taksi ile şehir merkezine gidebileceğiniz gibi shuttle ya da araç kiralama hizmetlerini de kullanmak mümkündür.

Havalimanından şehir merkezine ulaşımda metro tercih edecekseniz Hat 3(Blue Line)’ü; otobüs tercih edecekseniz 4. ve 5. çıkıştan hareket eden araçları kullanabilirsiniz. Koropi, Atina veya Piraeus rotalarına gidecekseniz banliyö trenini de tercih edebilirsiniz. 

Yunanistan’da Gezilecek Yerler

Antik dönemlerden bugüne kadar taşıdığı tarihi yapıları ile göze çarpan Yunanistan’da 4 mevsim gezilecek yerler bulunur. Birbirinden eşsiz adalarında yazın keyfini çıkarabileceğiniz ülkenin bahar aylarında ise tarihi rotalarını ziyaret edebilirsiniz. Ev sahipliği yaptığı hikayelerle zenginleşen ülkenin, UNESCO tarafından özel ve korunan değerlerini inceleyebilir, seyahat planınızı bu rotaları baz alarak hazırlayabilirsiniz.

Atina

Ülkenin başkenti olmasının yanı sıra en büyük şehri de olan Atina, 3 bin yıllık tarihi geçmişi ile Yunanistan’da mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelir. İsmini Tanrıça Atena’dan alan Atina; Bizans, Roma ve Osmanlı İmparatorluğu gibi tarihin önemli dönemlerine ev sahipliği yapmanın yanı sıra felsefe, tiyatro, demokrasi gibi kültür ve sanat alanların da doğduğu yerdir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Atina’da Akropolisi ve Dafni Manastırı gezerken geçmişte kaybolabilir, arkeolojik müzelerde Yunanistan’ın nadide parçalarını inceleyebilirsiniz.

Yunanistan’ın başkenti Atina’yı daha yakından tanımak için Atina Gezi Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.

Selanik

Yunanistan’ın ikinci büyük şehri Selanik, Türk tarihi için de oldukça önem taşır. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin özellikle turistlerin ilgi odağı olması ile de popüler olan Selanik, 2 bin yılı aşkın tarihiyle de turistleri büyüler. Selanik, aynı zamanda Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarında da önemli bir rol oynamıştır. Atatürk Evi ile başlayabileceğiniz gezi planınıza Selanik’te bulunan arkeoloji ve kültür müzelerini, camileri, şehrin simgesi Beyaz Kule’yi, hamam ve bedestenleri ekleyebilirsiniz.

Yunan Adaları

Yunanistan gezisi deyince ilk akla gelen Yunan Adaları, ülkenin en büyük turizm kaynaklarından biridir. 6 bin civarında ada ve adacıklarından sadece 600 tanesi yerleşime ve günü birlik gezilere açıkken, bunların arasında da oldukça meşhur adalar bulunur. Yunanistan’ı özellikle yazın tercih eden turistlerin ilgi odağı adalarda, yeşilin ve mavinin keyfini sürerken tarihi yapılar ile eski medeniyetlere şahitlik edebilirsiniz. Midilli, Sakız, İstanköy, Santorini, Mikanos, Rodos, Samos ve Paros adaları ise Yunanistan’ın en gözde adaları olarak bilinir.

Yunanistan’da Nerede Kalınır?

Yıl boyunca yoğun bir şekilde turist çeken Yunanistan’da her bütçeye ve zevke uygun konaklama tercihi bulunur. Dingin bir tatil tercih ederseniz beyaz evlerden yapılan butik otellerde, lüks arayanlardansanız 5 yıldızlı otellerde, tarihle beraber uyanmak isterseniz ise tarihi yapılardan oluşturulan pansiyonlarda kalabilirsiniz. 

Konaklama konusunda turistlere en fazla seçenek sunan şehir ise başkent Atina’dır. Şehirde konaklamak için hareketli ve canlı olan Plaka, Psirri, Monastraki bölgelerini tercih edebilirsiniz. Şehrin meydanında konaklamak isterseniz ise Syntagma bölgesinde yer alan seçenekleri inceleyebilirsiniz. Lüks bir bölge arayışınız varsa Kolonaki bölgesini araştırabilirsiniz.


REZERVASYON YAP

Yunanistan’da Ne, Nerede Yenir?

Akdeniz yemeklerinin ağırlıkta olduğu Yunanistan yemekleri özellikle Türklerin damak zevkine oldukça uygundur. Zeytinyağının hemen hemen her yemekte bulunduğu Yunan mutfağında nane, kekik gibi çeşitli baharatlar da sıklıkla kullanılmaktadır. 

Yunanistan’da zeytinyağlı yemekler dışında, Türk dönerine benzer özellikler taşıyan Gyros’u denemenizi tavsiye ederiz. Tavuk ya da kırmızı etin pide içerisinde olduğu Gyros’un içinde patates kızartması, cacık kremi ve soğan bulunuyor. Bunun yanı sıra özel sebzelerle hazırlanan Greek salad, şiş kebap olarak bilin Souvlaki, peynir kızartması Saganaki de ülkenin en meşhur lezzetleri arasında yer alır. 

  • Yunan et yemekleri & Sea Bass: Aleria Restaurant/ Atina
  • Yunanistan Deniz Mahsulleri: Le Ciel Restaurant/ Santorini
  • Yunan Favası: Feggera/ Santorini
  • Dakos Salatası & Kabuklu deniz mahsulleri: Erganos/ Girit Adası
  • Mestelo: Agyra Restaurant/ Sakız Adası

Yunanistan’dan Ne Hediye Alınır?

Yapmış olduğunuz geziden dönerken sevdiklerinizi de Yunanistan’a özgü hediyeler ile sevindirebilirsiniz. 

Obje almak isterseniz özellikle adalarda el yapımı bulabileceğiniz seramik ürünler ve tanrıça heykellerini tercih edebilirsiniz. 

Damak zevkine düşkün sevdikleriniz için zeytinyağı, Kavala’nın meşhur Kavala kurabiyesi, Sakız Adası’nın sakızlı tüm ürünleri ve zeytin, peynir çeşitleri alabileceklerinizin arasında. 

Yunanistan Gece Hayatı

Yunanistan’ın hemen hemen her köşesinde eğlenebileceğiniz yerler bulunuyor. Ülkeye özgü sirtakinin yapıldığı mekânları tercih edebilir ya da barlarda çeşitli müzik türlerini dinleyebilirsiniz. 

Özellikle Atina konuklarına ritmi hiç düşmeyen bir eğlence vadediyor olsa da; Selanik, Kikladlar, Girit, Rodos, Korfu ve Arahova da eğlence için tercih edebileceğiniz şehirlerden. Bunun yanı sıra gece hayatları ile bilinen Mykonos ve Girit de mutlaka ziyaret etmeniz gereken eğlence durakları arasında.

DJ performanslarından, canlı Yunan müziklerini dinleyebileceğiniz otellerin yanı sıra tavernalarda da klasik Yunan eğlencesini deneyimleyebilirsiniz. Yunan Adaları’nda ise sokaklarda sakin barlar, sahillerde kulüpler eğlence severleri ağırlıyor.

"Atina gece kulüplerine bir uğramak lazım" diyorsanız, size birkaç mekan önerisiyle geldik:

Brettos

Plaka bölgesi denildiğinde akla sirtaki gelse de tüm ezberleri bozan müthiş bir eğlence mekânı Brettos. Duvarları boylu boyunca kaplayan şişelerin aydınlatılmasıyla, farklı bir ambiyans yakalayan mekan, Atina gece hayatına 1909 yılından beri hizmet veriyor. 30’dan fazla kokteyl çeşidini barındıran bu eğlence noktası, müzikleri ve coşkusuyla Atina ziyaretçilerinin ilk tercihi arasında.

Seven Jokers

Seven Jokers

"Atina’da nerede eğlenilir?" sorusuna tüm parmakların işaret ettiği çok popüler bir mekan olan Seven Jokers, Atinalı gençlerin gözdesi. Şehir efsanesi olmuş içecek çeşitleri, siyah beyaz giyinen şık barmenleri ve güncelliğini koruyan, kaliteli müzik seçkisi ile gecenin tadına hiç doyamayacağınız bir mekan burası. Eğer çalan müziğe dışarıda eşlik etmek isterseniz, mekânın giriş kısmında birkaç masa bulunuyor. Önceden davranırsanız, boş yakalayabilirsiniz!

Island

Yaz aylarında Atina sahillerinde hizmete giren şık kulüplerden birinde, eğlencenin dozunu en yükseğe çıkarmak istiyorsanız, seçiminiz kesinlikle Island’tan yana olmalı. Deniz manzaralı terasında dans etmek, soluklanmak için şık oturma gruplarını kullanmak ve mumlu aydınlatmasıyla gizemli bir hava yakalamak kesinlikle çok iyi gelecek. Arkadaşlarınız ve sizin için komşunuzun sunduğu en güzel ikram, Island’ın atmosferi ve lüks eğlence anlayışı olacaktır.

Caro Paradiso

Caro Paradiso

Yunanistan’ın gece hayatı sadece Atina’dan oluşmuyor tabii ki. Atina ziyareti sonrası eğlenmek için uğrayacağınız bir de Mykonos gerçeği var. Eğlencenin hep doruklarda olduğu bu bölgenin en ünlü mekânı,  Caro Paradiso. Adanın tepe kısmında bulunan bu eğlence merkezinin dışı sizin için hiçbir şey ifade etmeyecektir. Renksiz bir taş bina gibi görünen mekânın içine girince, sizi çok büyük bir sürpriz bekliyor. Sizi, profesyonel bir aydınlatma sistemi, podyumlar, ada şeklinde tasarlanmış devasa bir dans pisti ve tabii ki dünyaca ünlü DJ performansı karşılayacaktır. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren eğlence sonrası, Yunan gece hayatının ne kadar sıkı olduğunu burada göreceksiniz.

Yunanistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Yunanistan resmi çalışma saatleri 07.00-14.00 arasıdır. 14.00-17.00 arası Yunanlar için siesta saatidir. Ancak 17.00’den sonra da her yer açık olmayabilir. Bu yüzden de resmi işlerinizi ya da alışverişinizi 14.00’e kadar yapmanızı tavsiye ederiz.
  • Pazar günlerinde Yunanistan’da genellikle her yer kapalı. 
  • Yunan Adaları’nı ziyaret edecekseniz aksilik yaşamamınız adına feribot biletlerinizi önceden almalısınız.
  • Yunanistan’daki birçok restoran kredi kartını kabul etmiyor. Bu yüzden de yanınıza nakit para ve ATM kartı almayı unutmayın.
  • Sahillerde genellikle cankurtaran bulunmuyor. İyi yüzmeyi bilmiyorsanız dikkatli olmanız öneriliyor.
  • Ülkenin genelinde olduğu gibi turistik kesimlerde de İngilizce bilen popülarite oldukça yüksek. Yunanca bilmiyorsanız İngilizce ile rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz.
  • Türkiye’de olduğu gibi Yunanistan’da da misafirperverlik oldukça fazladır.
  • Yunanistan’da bulunan 15 yapı “UNESCO Dünya Kültür Mirası” listesinde yer alıyor.
  • Müze gezmeyi seviyorsanız şanlısınız. Yunanistan’da dünyadaki diğer ülkelerden daha fazla arkeoloji müzesi bulunuyor.

Yunanistan Resmî Tatil ve Bayramları

  • 6 Ocak – Epifani
  • 25 Mart – Bağımsızlık Günü
  • 28 Ekim – Ohi Günü

Yunanistan’daki Festivaller

  • Atina-Epidaurus Festivali
  • Selanik Uluslararası Film Festivali 
  • Kalamata Uluslararası Dans Festivali
  • Rockwave Festivali
  • Kalymnos Tırmanma Festivali
  • Atina Açık Hava Film Festivali
  • Sani Gurme Festivali

Yunanistan Vize Süreci

Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’a gitmek için Schengen vizeniz yok ve bordo pasaportunuz var ise Yunanistan vizesi almanız gerekiyor. Siyah, gri ve yeşil pasaportu olanlar da, ülkeler arasında yapılan vize muafiyeti anlaşması sayesinde, 180 gün içinde 90 ikame günü süreyi ihlal etmeme koşulu ile vize işlemlerinden muaf tutuluyor.

Tüm süreçle ilgili detaylı bilgi almak için "Yunanistan Vize Rehberi" yazımızı okuyabilirsiniz.

Yunanistan Hakkında Merak Edilenler

Seyahat severlerin gözde rotalarında Yunanistan, her yıl milyonlarca turiste ev sahipliği yapıyor. Peki ülkeye dair en çok neler merak ediliyor?

Yunanistan’daki Makedonya Bölgesi, ülke olarak bilinen Makedonya mıdır?

Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan Makedonya Bölgesi ve ülke olarak bilinen Makedonya ayrı yerler. Makedonya bu isim benzerliği yüzünden de Avrupa Birliği’ne üye olamıyor. 

Yunan Bayrağı ne anlam taşıyor?

Ulusal bayrakta bulunan 5 mavi yatay çizgi gökyüzü ve denizi, 4 beyaz çizgi ise Yunan bağımsızlığının saflığını simgelemekte. Sol üst köşede yer alan haç ise Hristiyanlığı temsil ediyor.

Yunanistan’da kaç adet bölge bulunuyor?

Yunanistan’da toplamda 13 bölge bulunuyor. Bu bölgeler; Atika, Orta ve Batı Yunanistan, Orta ve Batı Makedonya, Girit, Batı Trakya ve Makedonya Orta Yunanistan, Epirus, İyonya Adaları, Kuzey Ege Adaları, Mora Yarımadası, Güney Ege, Teselya’dır.

Yunanistan’ın resmî adı nedir?

Helen Cumhuriyeti, Yunanistan Cumhuriyeti’nin resmî adıdır.

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı