Gürcistan Gezi Rehberi
Gürcistan’da Ulaşım İmkânları
Komşu ülkemiz Gürcistan’da şehirler arası ulaşımında tren ve otobüsler aktif olarak kullanılmaktadır.
Şehir içlerinde de oldukça rahat ulaşım olanakları olan ülkede halk otobüslerini ya da taksileri kullanabilirsiniz. Ayrıca bazı şehirlerde toplu taksiler de bulunmaktadır. Dolunca kalkan taksiler ile hem hızlı hem de daha ekonomik bir yolculuk yapabilirsiniz.
Gürcistan’ın önemli kentlerini özgürce gezmek ve rahat bir yolculuk tercih ediyorsanız ise araç kiralayabilirsiniz. Pegasus’un dünyanın farklı noktalarında sunmuş olduğu araç kiralama seçeneklerini Gürcistan için de değerlendirebilir, seçtiğiniz aracı istediğiniz tarihte ve lokasyondan teslim alabilirsiniz.
Tiflis Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Yolcuların konforunu düşünerek tasarlanmış modern Tiflis Uluslararası Havalimanı şehir merkezine 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Havalimanından Tiflis şehir merkezine ulaşımda ise seçenekleri tren, otobüs ve taksi seçenekleri bulunmaktadır.
Havalimanına 70 metre uzaklıkta bulunan tren istasyonundan kalkan trenler ile Tiflis merkez tren istasyonuna yolculuk yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Tren hattı günde yalnızca 2 sefer hizmet vermektedir.
Diğer toplu taşıma aracı olan otobüsler ise 7/24 hizmet sağlamaktadır. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için 37 numaralı halk otobüsünü tercih edebilirsiniz.
Terminalin dışında bulunan taksilerle de şehir merkezine günün her saati ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi ile şehir merkezine ulaşım süresi, trafiğin durumuna göre değişebilecek olsa da ortalama 20-30 dakikadır.
Gürcistan’da Gezilecek Yerler
Türkler ve yabancı turistler tarafından rağbet gören Gürcistan’ın en çok ziyaret alan şehirlerinin başında Tiflis ve Batum bulunur. Avrupa’ya yakınlığı, cezbeden doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ve misafirperverliği ile bilinen ülkenin gezilecek pek çok özel rotası vardır.
Tiflis
Dünya tarihindeki yeri tartışılmaz olan İpek Yolu’nun önemli noktalarından biri olan Tiflis’te yüzyıllar boyunca korunmuş tarihi eserler bulunur. Modern mimariye karşı inatla ayakta kalan yapıları ve otantik dokusu ile nostaljik bir deneyim vadeden Eski Tiflis bölgesi; sülfür hamamları ile özellikle şifa arayan turistler için uğrak bir noktadır. Vücudunuzu dinlendirmek ve rahatlamak isterseniz bu havuzlarda yıkanabilir, hamamlarda sunulan masaj hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Tiflis’in kuş bakışı manzarasına tanıklık etmek istiyorsanız, Eski Tiflis bölgesinden sonra rotanızı Narikala Kalesi’ne çevirebilirsiniz. Görkemi ile büyüleyen, akşam sunduğu manzara ile huzur vadeden Narikala Kalesi’ne yürüyerek çıkabileceğiniz gibi teleferikle de ulaşabilirsiniz.
Kashveti, Anchiskhati, Sioni, Metekhi Kilise başta olmak üzere kentte birçok kilise ve katedral de yer almaktadır; ancak bu kiliseler arasında turistler tarafından en çok ziyaret edilenlerin başında Sameba Kilisesi gelir. Altın kaplama kubbesi ile bilinen kilisenin içinde el yapımı çizimler ve sanat eserleri yer alır.
Turistik yerlerden sonra bir ucunda kentin nabzının attığı Özgürlük Meydanı’nın bulunduğu Rustavelli Caddesi’nde yürüyüş yaparak kent yaşantısının bir parçası olabilirsiniz. Cadde boyunca hükümet binalarının yanı sıra çeşitli kafe ve restoranlarda gezinize kısa bir mola verebilirsiniz.
Tiflis’i çok daha yakından incelemek isterseniz, şehir içi tüm detayları kapsayan özel alt başlıklarla hazırlanan Tiflis Gezi Rehberi’ne göz atabilirsiniz.
Batum
Karadeniz kıyısına kurulmuş liman kenti Batum’un bir tarafında korunmuş doğal ve tarihi güzelliklerine, diğer tarafında ise modern ve renkli Avrupa yaşantısına tanıklık edebilirsiniz.
Avrupa kentlerine benzer tarafları bulunan Batum’da tam da bu tanımı anlatan iki önemli meydan bulunmaktadır. Bunlardan ilki Yunan mitolojisine gönderme yapan ve elinde altın koyun postu tutan Medea Heykeli’nin yer aldığı Avrupa Meydanı, diğeri ise İtalya’yı aratmayacak mimari dokusu ile kafe, restoran, mağaza gibi keyifli vakit geçirebileceğiniz mekânları içine alan Piazza Meydanı’dır.
Prag ve Venedik’te bulunan astronomik saat Batum’da da yer almaktadır. UNESCO tarafından koruma altına alınmış ve Eski Banka Binası üzerinde bulunan astronomik saat, her saat başı çan sesi ile çalıp güneşin ve ayın konumlarını ziyaretçilerine gösterir.
Her yerde görülmeyecek türden ilgi çekici eserler arıyorsanız astronomik saatten sonra Alfabe Kulesi’ni de görmelisiniz. Geçmişten günümüze, hala varlığını koruyan 14 alfabeden biri olan Gürcücenin önemine vurgu yapmak için 2012 yılında yapılan kulede alfabenin 33 harfi de gözle görülür şekilde yerleştirilmiştir. 130 metre uzunlukta olan kulenin tepesine asansör ile çıkarak Karadeniz kıyılarını ve Batum’u panoramik olarak izleyebilirsiniz.
Ters Ev, Botanik Bahçesi, Ali & Nino Heykeli, Neptün Çeşmesi, St. Nicholas Kilisesi de Batum’da gezebileceğiniz diğer rotalar arasında yer alır.
Gürcistan’da Nerede Kalınır?
Gürcistan’ın özellikle Tiflis ve Batum gibi turistik şehirlerinde çeşitli konaklama seçenekleri sunulmaktadır.
Tiflis Kura Nehri boyunca uzanan oteller arasından 5 yıldızlı olanları seçip konforlu bir tatil yapabilirsiniz. Daha ekonomik ve güvenli bir tercihiniz var ise yine Kura Nehri üzerinde bulunan butik otelleri tercih edebilirsiniz. Şehirde, gezilecek tarihi rotalara yakın olmak isterseniz şehir merkezi veya Eski Tiflis bölgesinde bulunan konaklama seçeneklerine bakabilirsiniz.
Aynı çeşitlilik Batum’da da bulunmaktadır. Konforlu ve lüks otellerin sahil kesiminde konumlandığı şehirde, otellerin dışında Old Boulevard çevresinde yer alan, tarihi binalardan restore edilmiş butik otellerde keyifli bir konaklama da gerçekleştirebilirsiniz. Boutique Hotel 32, Light Palace Hotel ve Hotel Park; şehrin çok sık tercih edilen konaklama seçenekleri arasındadır.
Gürcistan’da Ne, Nerede Yenir?
Karadeniz bölgesinde yer alan Gürcistan’ın geleneksel mutfağında damak tadınıza uygun yemekler bulabilirsiniz. Ağırlıklı olarak ceviz ve mısırın bulunduğu yemekleri lezzetli kılan ise tarıma elverişli topraklarında yetişen taze sebzeler ve gelişmiş hayvancılıktır. Gürcistan’ın bir diğer meşhur lezzeti ise peynirleridir. Gürcistan, yemeklerin dışında, ülkede yetişen yerel meyvelerden yapılan gazozları ile de ünlüdür.
- Haçapuri: Megrul Lazuri Restoran/Batum
- Hinkal: Shemoikhede Restoran/Batum
- Harço Çorbası: Barbarestan/Tiflis
- Sulguni Peyniri: Shemoikhede Restoran/Batum
Gürcistan’dan Ne Hediye Alınır?
Ülkeye özgü hediyeler almak isteyenler için Gürcistan’da hediye dükkânları oldukça fazladır. Kartpostal, magnet, tişört gibi hediyelerin dışında ise gümüş ya da metal el yapımı bıçaklar, Kantsi isimli geleneksel boynuzlar, Papakhi ve Teka yün şapkalar, ikinci el antika parçaları tercih edebilirsiniz. Başkent Tiflis’te geleneksel hediyeler için en çok tercih edilen nokta Kuru Köprü Çarşısı’dır.
Gürcistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Tiflis’in kardeş şehri Artvin’dir.
- Batum’da, Türk popülasyonu oldukça yüksektir.
- Ülkede taksilerde genellikle taksimetre bulunmamaktadır. Bu yüzden de gideceğiniz nokta için önceden pazarlık yapmanız gerekmektedir.
- Yıl içinde düzenlenen peynir festivallerinden birine denk gelirseniz mutlaka katılmalısınız.
- Ülkenin en meşhur gazozlarından biri tarhun otlu ve limonlu gazozdur.
- Gürcistan’da musluk suyu içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Gürcistan Gece Hayatı
Ülkenin renkli gece hayatı açısından tercih edilen şehirleri Tiflis ve Batum’dur. Diskolardan, eğlence merkezlerine kadar sabahın ilk ışıklarına kadar açık olan mekânlarda doyasıya eğlenebilirsiniz. Kafe, restoran ve pub gibi daha sakin yerler ise kentlerin sokaklarına yayılmış durumdadır. Başkent Tiflis’in en çok tercih edilen mekanları; Bassiani, Mtkvarze, Blow Bar ve Tbilisi Pub Crawl’dur.
Gürcistan Resmî Tatil ve Bayramları
- Bağımsızlık Günü (9 Nisan)
- Cumhuriyet Bayramı (26 Mayıs)
- Anayasa Kabul Günü (24 Ağustos)
- Svetitskhoveli Katedrali Günü (14 Ekim)
Gürcistan’daki Festivaller
- Tiflis Uluslararası Film Festivali (Aralık)
- Tiflis Caz Festivali (Temmuz)
- Uluslararası Tiyatro Festivali (Temmuz)
Gürcistan Vize Süreci
Türkiye vatandaşları 1 yıla kadar Gürcistan ziyaretlerinde vizeden muaf tutuluyor. Sadece nüfus cüzdanı ile girebileceğiniz ülkede 1 yıldan fazla kalmak istiyorsanız ise ikamet amacına uygun olarak uzun süreli kalış vizesine başvurulması gerekiyor.
Gürcistan vizesiyle ilgili tüm bilgilere sizler için hazırladığımız "Gürcistan Vize Rehberi" sayfamızda bulabilirsiniz.
Gürcistan Hakkında Merak Edilenler
Gürcistan acil durum numaraları nedir?
Polis: 122
Ambulans: 113
Gürcistan turu genellikle hangi rotaları kapsar?
Gürcistan turları genellikle; Tiflis, Batum, Svaneti, Kutaisi, Kazbek Dağı, Mtskheta, David Gareji ve Telavi rotalarını kapsar.
Karadeniz’e kıyısı ile Türkiye’nin komşusu olan Gürcistan; kültürel değerleri ve toplumsal yapısı ile Türkiye ile oldukça benzerlik gösterir. Mutfağından tarihi yapılarına kadar yabancılık hissetmeden keşfe çıkabileceğiniz Gürcistan, gelişen altyapısı ile her yıl daha fazla turistin ilgi odağında yer alır. Ülkenin en çok ziyaret alan kentleri Tiflis ve Batum ekseninde planlayacağınız kapsamlı ve keyifli bir gezi programı için seyahat içeriğimizi detaylı inceleyebilirsiniz.
Gürcistan Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Gürcüce |
Başkenti | Tiflis |
Konumu | Güney Kafkasya |
Yerel Saat | GMT+4 |
Para Birimi | Gürcistan Lirası |
Priz Tipi | C, F |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 17°C |
İklimi | Ilıman ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 69.700 km² |
Bitki Örtüsü | Orman |
Telefon Kodu | +995 |
Dili
Gürcistan’ın resmî dili Gürcücedir. Ülke, 1921-1991 yılları arasında, Sovyetler Birliği bünyesinde yer aldığından dolayı halkın çoğu Rusça da bilmektedir. Genç neslin İngilizce bildiği ülkede Türkçe bilenlere de rastlamak mümkündür.
Başkenti
Ülkenin 350 km²’lik alana yayılmış ve 1 milyon 345 nüfusa sahip olan Tiflis, Gürcistan’ın başkentidir.
Yerel Saat
GMT+4 saat dilimini kullanan Gürcistan, Türkiye saatinden 1 saat ileridedir.
Para Birimi
Ülkede geçerli olan para birimi Gürcistan larisi’dir. 1 GEL ise 1,99 TL’dir (2019).
Yüz Ölçümü
Nüfus olarak da çok kalabalık bir ülke olmayan Gürcistan’ın yüz ölçümü 69.700 km²’dir.
Gürcistan Nerededir?
Güney Kafkasya’da ve Karadeniz’in doğu kıyısında konumlanmış olan Gürcistan; kuzeyde Rusya, güneyde Ermenistan, doğuda Azerbaycan ve güneybatıda Türkiye ile komşudur. Gürcistan’ın batı sınırı ise Karadeniz ile çizilidir.
Gürcistan’a Ne Zaman Gidilir?
Yeryüzü şekillerindeki farklılık nedeniyle, Gürcistan’ın her bölgesinde farklı iklim özellikleri görülmektedir. Karadeniz kıyısına yakın olan bölgelere ılık ve nemli bir hava hâkimken, doğu bölgelerinde kendini gösteren karasal iklim dolayısıyla kışlar oldukça zorlu geçer. Gürcistan’da ziyaret edilen yerlerin başında Tiflis ve Batum geldiği için eğer bu şehirlere gezi planı düzenleyecekseniz en uygun aylar bahar ve yaz ayları olacaktır.
Gürcistan’a Nasıl Gidilir?
Pegasus Hava Yolları’nın, İstanbul’dan Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e direkt uçuşları bulunmaktadır. Seyahat planınıza göre alacağınız uçak bileti ile Tiflis Uluslararası Havalimanı’na, yaklaşık 3,5 saat içinde, konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Finlandiya Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi