Bahreyn Gezi Rehberi
Bahreyn’de Ulaşım İmkânları
Bahreyn Krallığı’nda toplu taşıma seçenekleri oldukça kısıtlıdır. Ülkede çoğu kişi özel arabasıyla ulaşımı sağladığı için otobüs ya da diğer seçenekler tercih edilmemektedir. Metro ve tren için yeterli altyapıya da sahip olmayan ülkede turistler, taksilere göre daha ekonomik ve konforlu olan araç kiralama hizmetini tercih etmektedir. Araç kiralamak için Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret edebilir, farklı firmaların beklentilerinize göre sunduğu araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Bahreyn Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Manama şehir merkezine 15 dk uzaklıkta bulunan Bahreyn Uluslararası Havalimanı’ndan şehir içine ulaşımda otobüs, taksi ve araç kiralama seçenekleri kullanılmaktadır.
Bahreyn Havalimanı’ndan farklı güzergahlara hareket eden üç otobüs bulunur. Gideceğiniz rotaya göre seçebileceğiniz bu otobüsler, havalimanından şehir merkezine giden tek toplu taşıma aracıdır.
Şehir içi ulaşımda olduğu gibi havalimanından da gidilecek noktalar için en çok tercih edilen ulaşım seçeneği araç kiralamadır.
Havalimanından şehir merkezine ulaşımda taksi tercih etmek oldukça maliyetli olduğu için sıklıkla tercih edilmemektedir. Gece tarifesi de uygulayan taksilere binilecekse öncesinde pazarlık yapılması tavsiye edilir.
Bahreyn’de Gezilecek Yerler
Gelenleri egzotik bir hava ile karşılayan Bahreyn Krallığı’nda, tarihi miraslar sayesinde geleneksel Arap kültürünü yaşatacak pek çok rota bulunur. Yeniyi ve eskiyi körfezin görkemi ile sunan ülkede yapacağınız gezi öncesi listeye göz atmanızda fayda var.
Bahreyn Kalesi
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bahreyn Kalesi, ülkenin en eski yapısıdır. MÖ 2300’lü yıllarda yapılan kale “Portekiz Kalesi” olarak da anılmaktadır. Kassites, Yunan, Portekiz, Persli uygarlıkların izlerine ışık tutan bu önemli yapıda 1954 yılından beri arkeolojik kazılar sürdürülmektedir.
Manama’nın tepelerinde kurulu olan Bahreyn Kalesi, antik çağlara ve kalıntılara ilgisi olanların görmesi gereken bir destinasyondur.
Fatih Cami
Müslümanların ağırlıkta olduğu ülkede camiler de oldukça görkemlidir. 6 bin 500 metrekarelik toplam alanı ile dünyanın en büyük camilerinden biri olan Fatih Cami’de aynı anda 7 binden fazla insan ibadet edebilmektedir. İbadetin dışında çok sayıda turist de ağırlayan cami, cuma günleri ziyaretçilere kapalıdır (2019).
Riffa
Eski yapıları ve zamanda yolculuk hissi veren çarşılarıyla Riffa, Bahreyn’in ikinci büyük kentidir. Aynı zamanda Orta Doğu’nun en meşhur golf sahasını da barındıran bu şehir, Bahreyn’in geleneksel ve modern yapısının birleşimi gibidir.
Zallaq
Al Jazaer Plajı’nın bembeyaz kumlarıyla meşhur bu kent göz alıcı bir turizm merkezidir. Jet Ski, uçurtma sörfü gibi su sporlarını deneyimlemek isteyenlerin uğrak noktası haline gelen Zallaq şehrinde bulunan El Arin Doğal Yaşam Parkı’na da uğramalısınız.
Kur’an Evi
Kütüphane, okul, etkinlik merkezi, cami ve müze olarak kullanılan Kur’an Evi’nde dünyanın en önemli el yazması Kur’an koleksiyonu sergilenmektedir.
İnci Çıkarma Müzesi
Petrolden önce mücevher ile ekonomisini canlı tutan Bahreyn Krallığı’nda inciler en büyük geçim kaynağı idi. Halen daha incinin önemli merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyan Bahreyn Krallığı’nın geçmişten bugüne kadar inci avcılığında kullandığı malzemeler bu müzede sergilenmektedir.
Bahreyn’de Nerede Kalınır?
Misafirperver toplumu ile öne çıkan Bahreyn Krallığı’nda, her bütçeye hitap eden konaklama seçenekleri bulunur. Başkent Manama’nın şehir merkezinde ya da Diplomatik Alan’da bulunan beş yıldızlı otellerde konaklayarak, ünlü restoran ve gece kulüplerine yakın olabilirsiniz.
Zengin konaklama seçenekleri ile ön plana çıkan ülkenin başkenti Manama’da Awal Caddesi, Shabab Caddesi, Juffair Caddesi çevresinde birçok otel bulunur. Zallaq, Amwaj Adası, Juffair gibi bölgeler de özellikle deniz turizmine yönelik birçok konaklama alternatifi vardır.
Bahreyn’de Ne, Nerede Yenir?
Bahreyn’de bol baharatlı Orta Doğu mutfağının tüm örneklerini görebilir, aynı zamanda Lübnan mutfağının esintilerini de hissedebilirsiniz. Et yemeklerinin başrolde olduğu Bahreyn mutfağının meşhur lezzetleri arasında machboos, muhammara ve samosa sayılabilir. Ülkenin en meşhur lezzetleri ve bu lezzetleri bulabileceğiniz Manama restoranları;
- Muhammar: Bayti Contemporary Middle Eastern Cuisine
- Machboos: Dar Zowayed
- Samosa: Zahle
- Halwa Bahreyn: Rayes Restaurant
- Gahwa (Arap kahvesi): Maya La Chocolaterie
Bahreyn’den Ne Hediye Alınır?
İncisi ile ünlü olan ülkeden hediye alınabilecek değerli eşyaların başında inci küpe ya da kolyeler gelir. Ülkenin her yerinde rahatlıkla bulabileceğiniz incilerin dışında Bahreyn Krallığı’nın meşhur halılarından da satın alabilirsiniz. Farklı lezzetlere açıksanız ve yemeklerinizde dünya mutfağını deneyimlemeyi sevenlerdenseniz ise Arap mutfağının farklı baharatlarını Manama’nın meşhur çarşısından seçebilirsiniz.
Manama’da bulunan, Moda Mall, Seef Mall ve Gold City gibi alışveriş merkezlerini de gezebilir, aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
Bahreyn Gece Hayatı
Diğer Arap ülkelerine göre Bahreyn Krallığı’nda gece hayatı daha canlıdır. Ülkede gece kulüpleri ya da eğlence mekânları ağırlıklı olarak otellerin içindedir. Otellerin düzenlediği çeşitli etkinliklerde eğlenebileceğiniz gibi şehir merkezindeki pub ve restoranlarda daha sakin bir akşam geçirebilirsiniz.
Özellikle başkent Manama merkezinde yer alan, Warbler, Dublin Club, Davy Crockett's gibi gece kulüpleri turistlerin en çok tercih ettiği mekânlar arasındadır.
Bahreyn Resmî Tatil ve Bayramlar
- Ramazan Bayramı (Tarih kontrol edilmelidir.)
- Kurban Bayramı (Tarih kontrol edilmelidir.)
- Milli Gün (16 Aralık)
Bahreyn Vize Süreci
Hususi, diplomatik ya da hizmet pasaportuna sahip olan kişiler 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak koşulu ile Bahreyn Krallığı vizesinden muaftır. Umuma mahsus pasaportu olanların ise ülkeye giriş için vize başvurusunda bulunması gerekmektedir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 15 günlük turistik vizelerini sınır kapısında da alabilmektedir; ancak sıkıntı yaşanmaması için önceden vize alınması tavsiye edilmektedir. Gerekli durumlarda 15 günlük vize süresi 30 güne kadar da uzatılabilmektedir.
Bahreyn vizesi hakkında daha detaylı bilgi almak için hazırladığımız "Bahreyn Vize Rehberi"ne göz atabilirsiniz.
Bahreyn’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Petrolün kaynak yerlerinden biri olması sebebiyle ülkede benzin çok ucuz. Bu yüzden de insanlar toplu taşıma aracı yerine kendi araçlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Ancak benzinin ucuz olmasına rağmen taksiler oldukça pahalı.
- Bahreyn Krallığı’nda suç oranı oldukça düşüktür.
Bahreyn Krallığı Hakkında Merak Edilenler
Otantik dokusu ile ziyaretçilerine geleneksel ve kültürel bir seyahat deneyimi sunan Bahreyn’e dair merak edilenler;
Bahreyn Krallığı yönetim biçimi nedir?
Ülke monarşi yönetim biçimi ile yönetilmekte. El-Halife ailesi 18. yüzyıldan beri Bahreyn yönetiminde söz sahibi durumunda. Ülke başında bulunan kişi kral unvanını taşır ve başbakan, bakan gibi yetkili kişileri atama ya da görevden alma yetkisine sahipken anayasayı da değiştirebilme hakkında sahip.
Bahreyn acil durum numaraları nedir?
Acil durum hattı: 999
Ambulans: 998
Orta Doğu’nun mücevheri olarak adlandırılan Bahreyn Krallığı, adını en büyük adası olan Bahreyn’den alır. Arapça “iki deniz arasında” anlamına gelen Bahreyn ise ismiyle özel ve değerli konumu tanımlar. Mücevherden sonra petrol kaynakları ile ekonomisini canlı tutan Bahreyn Krallığı, diğer Arap ülkeleri gibi hızla gelişmekte ve her yıl daha fazla turiste ev sahipliği yapmaktadır. Basra Körfezi üzerindeki tek ada ülkesi olan Bahreyn Krallığı için hazırladığımız gezi rehberi ile ülkenin tüm detaylarına hâkim olabilirsiniz.
Bahreyn Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Arapça |
Başkenti | Manama |
Konumu | Orta Doğu |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Bahreyn Dinarı |
Priz Tipi | G |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 22.2°C |
İklimi | Çöl |
Yüz Ölçümü | 765,3 km² |
Bitki Örtüsü | Çöl |
Telefon Kodu | +973 |
Dili
Bahreyn Krallığı’nın resmî dili Arapça olmasına rağmen ülkede İngilizce konuşulma oranı oldukça yüksektir. Bu yüzden turlardan alışverişe kadar birçok alanda İngilizce konuşarak rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz.
Başkenti
Manama hem Bahreyn Krallığı’nın başkenti hem de ülkenin kültürel ve ekonomik açıdan kalbidir.
Yerel Saat
Bahreyn Krallığı, Türkiye ile aynı saat dilimini kullanmaktadır.
Para Birimi
Bahreyn Krallığı, para birimi olarak Bahreyn Dinarı kullanmaktadır. 1 Bahreyn Dinarı yaklaşık 15 TL’dir (2019).
Yüz Ölçümü
Arap devletlerinin en küçüğü olan Bahreyn Krallığı’nın yüz ölçümü 765,3 km²’dir.
Bahreyn Nerededir?
Adalar üzerine kurulmuş olan tek Arap ülkesi Bahreyn Krallığı, Asya kıtasının Basra Körfezi üzerinde yer alır. Krallığın batısında Suudi Arabistan, güneydoğusunda ise Katar bulunur.
Bahreyn’e Ne Zaman Gidilir?
Çöl iklimine sahip olan Bahreyn Krallığı’nda yaz ayları çok sıcak ve nemli geçer. Seyahatiniz yaz ayına denk gelecekse hem sıcaklığı göz önünde bulundurarak hafif giysiler almalı hem de zaman zaman oluşabilecek kum fırtınalarına karşı korunaklı ve hazırlıklı olmalısınız.
Kış ayları az yağışlı ve ılık geçen Bahreyn Krallığı’nın en güzel gezilecek zamanı ise sonbahar veya kış aylarıdır. Gündüzleri ılık, akşamları serin olan Bahreyn Krallığına seyahatiniz için bavulunuzu hava durumuna göre hazırlamanızı tavsiye ederiz.
Bahreyn’e Nasıl Gidilir?
Bahreyn Krallığı’na ulaşımda en çok tercih edilen seçenek hava yoludur. Pegasus’un Türkiye’nin farklı illerinden Bahreyn’e sunduğu uçuşlar ile yolculuğunuzu hem hızlı hem de konforlu hale getirebilirsiniz. İstanbul’dan direkt olarak Bahreyn Uluslararası Havalimanı’na ulaşım süresi ise yaklaşık 4 saattir.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Kuveyt Uçak Biletleri
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi
SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Gün: Başkent Manama'yı keşfedin. Bahreyn Ulusal Müzesi'nde tarihi öğrenebilir, Al-Fatih Camii'ni ziyaret edebilirsiniz.
2. Gün: Muharraq Adası'na gidip, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi binaları ve pazarları dolaşabilirsiniz.
3. Gün: Çöl safarisi yapabilir veya Bahreyn Uluslararası Pisti'nde heyecan verici bir etkinlik izleyebilirsiniz.
Üç günlük bu rota, hem tarihi hem de modern Bahreyn'i tatmanızı sağlayacaktır.