Arnavutluk Gezi Rehberi
“Balkanların Anahtar Ülkesi” Arnavutluk, Osmanlı ve İtalya’dan taşıdığı izleri günümüze kadar koruyan ve yıllarca perde arkasında kalan bir ülke olarak anılmaktadır. 40 yılı aşkın süre boyunca sert bir rejim ile yönetilen Arnavutluk, şimdilerde hem Balkan hem Akdeniz ülkesi olması sebebiyle turistlerin gözde rotaları arasında yer alır. Özellikle tarihi dokusu ve mimari yapıları ile öne çıkan Arnavutluk’a seyahatinizi planlamadan önce hazırladığımız gezi rehberinize göz atabilirsiniz.
Arnavutluk Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Arnavutça |
Başkenti | Tiran |
Konumu | Güney Avrupa |
Yerel Saat | GMT+2 |
Para Birimi | Arnavutluk Leki |
Priz Tipi | C, F |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 16.5°C |
İklimi | Akdeniz ve Karasal |
Yüz Ölçümü | 28.748 km² |
Bitki Örtüsü | Maki ve Orman |
Telefon Kodu | +355 |
Resmi Dili
Arnavutluk’ta resmî dil olarak Arnavutça kullanılmaktadır. Bu dilin dışında ise ülkede Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşulmaktadır.
Başkenti
Arnavutluk’un başkenti Tiran’dır. Tiran aynı zamanda 800.986 nüfusu (2019) ile de ülkenin en büyük şehridir. Eski Yunancada “Mutlak güç sahibi yönetici” anlamına gelen Tiran, ülkenin endüstri ve finans merkezi olarak da önemli bir yere sahiptir.
Yerel Saat
GMT+2 saat dilimini kullanan Arnavutluk, Türkiye’den 1 saat geridedir.
Para Birimi
Avrupa Birliği’ne üye olmayan Arnavutluk’un para birimi Lek’tir. Resmî para birimi olarak geçen Lek ülkede 1926 yılından beri kullanılmaktadır.
Yüz Ölçümü
Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Arnavutluk’un yüz ölçümü 28.748 km²’dir.
Arnavutluk’un Konumu ve Komşuları
Balkanlar ülkesi olan Arnavutluk haritasına baktığımızda kuzeyde Karadağ, kuzeydoğuda Kosova, doğuda Kuzey Makedonya, güneyde Yunanistan ile çevrili olduğunu görürüz. Kıyı uzunluğu 611 km olan Arnavutluk’un ayrıca batıda Adriyatik Denizi, güneybatıda ise İyonya Denizi’ne kıyısı vardır.
Arnavutluk’a Ne Zaman Gidilir?
Arnavutluk, sıcaklığı bölgelere göre farklılık gösteren bir ülkedir. Kıyılarında kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kuru geçen Akdeniz iklimi hâkimken; iç kesimlerinde ise kışlar bol yağışlı ve soğuk, yazlar nispeten yağışlı ve kuraktır. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan yüksek tepelerde ise kışlar sert, yazlar daha serin geçmektedir. Ülkede rahat bir seyahat gerçekleştirmek için en uygun aylar ise nisan, mayıs ve eylüldür.
Arnavutluk’a Nasıl Gidilir?
Arnavutluk’a en hızlı ulaşım yolu hava yoludur. Konforlu bir yolculuğun ardından Arnavutluk’a adım atmak ve gezinize hemen başlamak isterseniz, Pegasus’un İstanbul’dan Tiran Uluslararası Havalimanı’na düzenlediği direkt uçuşlar için biletinizi alabilirsiniz. İstanbul-Tiran arası yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir.
Arnavutluk’ta Ulaşım İmkânları
Arnavutluk’ta gelişmiş bir altyapı olmadığı için ulaşım ağı da henüz çok gelişmemiştir. Bazı illerde bölgeye ait minibüsler hizmet verse de genellikle belediyenin resmî otobüsleri kullanılmaktadır. Bir şehirden başka şehre geçerken ise uygun fiyatlı trenleri kullanabilir ya da otobüsleri tercih edebilirsiniz. Şehir içinde rahat bir ulaşım sağlamak için ise taksileri kullanabilir ya da araç kiralayabilirsiniz.
Beklentinize uygun aracı kiralamak için farklı araç kiralama firmalarının seçeneklerinin sunulduğu Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Tiran Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Tiran’a 11 km uzaklıkta bulunan Tiran Uluslararası Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek için hızlı bir ulaşım tercih edecekseniz havalimanındaki taksileri kullanabilirsiniz. Yaklaşık 20-25 dakika süren yolculuğun ücreti ise 2 bin 500 lektir (2019).
Toplu taşımada ise havalimanından şehir merkezine giden otobüsler hizmet verir. Otobüsler, 07.00-23.00 saatleri arasında her saat başı hareket eder.
Havalimanından şehir merkezine ulaşımda ayrıca shuttle araçları da hizmet verir. Adis Travel and Tours ya da Euro-Albania Travel firmalarından uçuş saatinize göre rezervasyon yaparak rahatlıkla şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
Arnavutluk’ta Gezilecek Yerler
Arnavutluk’ta gezilecek rotaların başında gelen ve Dajti Dağları’nın eteğinde Osmanlı İmparatorluğu zamanında kurulan Tiran şehrinde; tarihi yapılardan meydan ve müzelere kadar gezilecek birçok yer bulunur.
İskender Bey Meydanı
İskender Bey Meydanı Tiran’ın en gözde yeridir. Arnavutluk’un ulusal kahramanı olarak bilinen İskender Bey’in heykelinin bulunduğu bu meydan aynı zamanda gezilecek tarihi noktalara oldukça yakındır.
Ulusal Tarih Müzesi
İskender Bey Meydanı’nın çevresinde bulunan Ulusal Tarih Müzesi, Arnavutluk’un en büyük müzesi olma statüsüne sahiptir. Müze; İlk Çağ, Orta Çağ, Rönesans, Bağımsızlık, Heykel, II. Dünya Savaşı, Komünizm Dönemi ve Azize Teresa olmak üzere 8 farklı bölümden oluşur. Sadece kentin değil ülkenin tarihini de barındıran müzede İskender Bey’in özel eşyaları da sergilenmektedir.
Ethem Bey Cami
18. yüzyılda Tiran’da yaşayan siyasetçi ve kültür adamı Ethem Bey tarafından yaptırılan cami, süslemeleri ve resimleri ile Osmanlı eserlerinin nadide yapıtları arasında kabul edilir. 1966 yılında kapatılarak müzeye çevrilen cami daha sonrasında ibadete açılmıştır. Caminin içerisinde aynı zamanda Ethem Bey ve eşinin mezarları da bulunur.
Bunker
Arnavutluk’un yer altı sığınakları olan ve Tiran’da müze olarak ziyarete açılan Bunk’Art 1 ve 2’de 100’den fazla oda ve bu odalarda da mutfaktan, tuvalete kadar birçok bölüm bulunur. Tiran’da farklı bir yer gezmek istiyorsanız bu müzelere mutlaka uğramalısınız.
Ülkenin en çok ziyaret çeken rotası Tiran’ı daha yakından tanımak isterseniz, “Tiran Gezi Rehberi”ni inceleyebilirsiniz.
Arnavutluk’ta Nerede Kalınır?
Arnavutluk seyahatinizde gideceğiniz noktalara karar verdikten sonra otel rezervasyonunuzu bu bölgeye göre yapmanız size büyük bir konfor sağlayacaktır. Tiran’da kalmak ve gezinizi bu bölgede gerçekleştirecekseniz şehir merkezinde birçok konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Tregu, Blokku ve Pazar bölgeleri şehirde en çok tercih edilen bölgelerdir. Durres, Sarende gibi sahil kenarında keyifli ve dinlence üzerine bir tatil düşünüyorsanız ise deniz kenarına sıfır otelleri inceleyebilirsiniz.
Arnavutluk’ta Ne, Nerede Yenir?
Güveç yemekleri, börekleri, taze sebzelerle sunulan lezzetleri ve peynirleri ile öne çıkan Arnavut mutfağının başrollerinde samsa, elbasan tava, pırasa böreği, tirit, Arnavut ciğeri, petla gibi özel lezzetler bulunur.
- Byrek - Sofra e Ariut / Tiran
- Tavë Kosi – Restaurant Mangalemi / Berat
- Elbasan Tava - II Marchese / Elbasan
- Arnavut Ciğeri – Era Vila / Tiran
Arnavutluk’tan Ne Hediye Alınır?
Gezdiğiniz rotalara özgü eşyalar almak ya da tatil dönüşünde sevdiklerinize özel hediyeler vermek istiyorsanız yöresel dokumalardan ve Arnavut’un yöresel kıyafetlerinden satın alabilirsiniz. Hediye satan dükkanlarda ayrıca İskender Bey’in heykellerini ya da magnetlerini de bulabilirsiniz.
Başkent Tiran’da keyifli bir alışveriş deneyimi için pek çok mağaza ve dükkânın sıralandığı Myslym Shyri Caddesi’ni tercih edebilirsiniz.
Arnavut Gece Hayatı
Arnavutluk’ta gece hayatının en canlı olduğu yer yine başkent Tiran’dır. Uygun fiyata hem yemek yiyip hem eğleneceğiniz Tiran’da zevkinize göre birçok mekân bulunur. Hafta içi biraz sakin olan bu yerler özellikle cuma ve cumartesi akşamları daha hareketlidir.
Arnavutluk Resmî Tatil ve Bayramları
- Ramazan Bayramı (Her yıl değişiyor)
- Kurban Bayramı (Her yıl değişiyor)
- Rahibe Teresa Günü (19 Ekim)
- Bağımsızlık Günü (28 Kasım)
- Özgürlük Günü (29 Kasım)
Arnavutluk’taki Festivaller
- Pagan Yaz Festivali (14 Mart)
- Gjirokaster Uluslararası Sanatsal Müzik Festivali (Her 5 yılda bir tarihi değişiklik gösteriyor)
- Kenga Magjike Müzik Festivali
Arnavutluk Vize Süreci
Türkiye ve Arnavutluk arasında 2010 yılında yapılan anlaşma sonrasında vize alma gereksinimi ortadan kalkmıştır. Bu anlaşma ile umuma mahsus hizmet, hususi ve diplomatik pasaportu olan kişiler Arnavutluk’a yapacakları 6 ay içerisinde 90 gün ile sınırlı turistik, ticari, ziyaret ve transit amaçlı seyahatleri için vizeden muaf tutulmaktadır. Arnavutluk’a yapacağınız seyahat öncesinde pasaport sürenizi kontrol etmeniz yeterli olacaktır.
Diğer ülke vatandaşları için Arnavutluk vize başvuru süreci detaylarını "Arnavutluk Vize Rehberi" yazımız üzerinden öğrenebilirsiniz.
Arnavutluk’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- “Evet” anlamına gelen kafa sallaması Arnavutlarda “hayır” anlamına geliyor.
- Arnavutluk, diğer Akdeniz ülkelerine göre daha ekonomik ve daha az kalabalık bir ülkedir.
- Bisiklet kullanan yolculara saygı gösterilir.
- Arnavutlar oldukça misafirperver insanlardır.
- Boza, Arnavutların ulusal içeceğidir.
Arnavutluk Hakkında Merak Edilenler
Başkenti Tiran ve özgün kültürel değerleri ile seyahat severlerin etkilendiği rotalardan olan Arnavutluk hakkında merak edilenler:
Tüm Ülke Rehberleri
SIKÇA SORULAN SORULAR
1. Tiran: Başkentin enerjisini keşfetmek için en az bir gün geçir. Skanderbeg Meydanı ve Tiran Pazarı’nı ziyaret et.
2. Berat: Osmanlı mimarisinin izlerini bu tarihi şehirde gör. ""Bin Pencereli Şehir"" olarak bilinen Berat’ta gecelemeyi ihmal etme.
3. Butrint Antik Kenti: UNESCO Dünya Mirası listesindeki bu antik kentte dolaşarak tarihe bir yolculuk yap.
4. Ksamil: Arnavut Rivierası'nın muhteşem plajlarında denizin tadını çıkar.
5. Klasik Arnavut Mutfağı: Geleneksel yemekleri ve yerel kahveleri deneyimlemeyi unutma.
Arnavutluk'un sıcakkanlı insanları ve zengin tarihi sayesinde unutulmaz bir seyahat yaşayacaksınız.