Kuveyt Gezi Rehberi
Kuveyt ya da resmi adıyla Kuveyt Devleti, Arap Yarımadası’nın kuzeydoğusunda, Basra Körfezi kıyısında yer alır. Kuzeyde Irak, güneyde ise Suudi Arabistan ile komşudur. “Su kenarındaki kale” anlamına gelen Kuveyt, gün geçtikçe gelişen görkemli yaşantısıyla dikkat çeker. Kuveyt’in ilgi çeken yönlerini keşfetmek için ülkeye gitmeden önce Kuveyt Gezi Rehberi’ni inceleyebilir, seyahat rotanızı bu doğrultuda oluşturabilirsiniz.
Kuveyt Hakkında Genel Bilgiler
Dili | Arapça |
Başkenti | Kuveyt |
Bulunduğu Kıta | Arap Yarımadası |
Yerel Saat | GMT+3 |
Para Birimi | Kuveyt Dinarı (KWD) |
Priz Tipi | Tip A |
Yıllık Ortalama Sıcaklık | 25 |
İklimi | Kural çöl iklimi |
Yüz Ölçümü | 17.820 km2 |
Geçim Kaynakları | Petrol |
Telefon Kodu | 965 |
Resmi Dili
Kuveyt’in resmi dili Arapçadır. Ancak ülkedeki yabancı yoğunluğu fazla olduğundan ülkede ikincil en çok konuşulan dil İngilizce kabul edilir.
Başkent
Kuveyt’in başkenti ülkenin adını taşıyan Kuveyt şehridir.
İklimi
Kuveyt’e genel anlamda çöl iklimi hâkimdir. İlkbahar ayları ılıktır, yaz mevsiminde şimal rüzgârlarına bağlı kum fırtınası, kış aylarında ise soğuk bir iklim yaşanır. Temmuz – ekim dönemlerinde esintinin olduğu ülkede genellikle nem oranı yüksektir. Yaz mevsiminde sıcaklık 54 C’ye kadar yükselebilmektedir.
Yüz ölçümü
Basra Körfezi kıyısında, düz bir arazi üzerine konumlanan Kuveyt; çok büyük yoğunlukta kıyı şeridinde yerleşim özelliği gösterir. Kuveyt’in en yüksek noktası deniz seviyesinden 305 metre yükseklikte yer alır.
Geçim kaynakları
Kuveyt’in ana geçim kaynağı petrol ihracatına dayanır. Ülkedeki petrol rezervleri ile ülke dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alır. Gelir kaynağının yüzde 80’i petrole dayanan ülke, aynı zamanda dünyanın en değerli para birimine sahiptir.
Kuveyt Nerededir?
Kuveyt; kuzey ve batıda Irak, doğuda Basra Körfezi, güneyde ise Suudi Arabistan ile çevrelenmiştir. Başkent Kuveyt; modern mimarinin yükseldiği bir kent olarak turistlerin ilgi odağındadır.
Kuveyt’e Ne Zaman Gidilir?
Kuveyt’te genel anlamda sıcak bir iklim hakimdir. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 44 – 46 derecede seyreder. Bu sebeple, sıcaklığın 18 C civarında seyrettiği Kasım-Nisan ayları, ülkeye seyahat için ideal dönem olarak nitelendirilir.
Kuveyt’e Nasıl Gidilir?
Pegasus Hava Yolları ile Kuveyt’e konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Pegasus Hava Yolları’nın İstanbul’dan Kuveyt Havalimanı’na düzenlediği direkt uçuşlarla yaklaşık 3,5 saatte Kuveyt’e varabilirsiniz.
Kuveyt’te Ulaşım İmkanları
Kuveyt zengin ulaşım sistemleriyle yerel halka ve turistlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Kentteki bölgeler ve banliyöler arası ulaşımda Kuwait Public Transport Company otobüsleri hizmet verir. Otobüsler hem şehir içinde hem de şehirlerarası ulaşımda tercih edilmektedir.
Kuveyt’te en yaygın kullanılan ulaşım seçeneği taksidir. Halkın gelirine kıyasla taksi ücretleri epey makul olsa da Türkiye’den giden turistlerin kur farkını göz önünde bulundurması önerilir. Araç kiralama da turistlerin ülkede tercih ettiği seçenekler arasındadır.
Türk ehliyetinizle Kuveyt ve körfez ülkelerde sorunsuz araç kiralayabilir, kullanabilirsiniz. Farklı araç kiralama firmalarının seyahat tarihinize göre sunduğu araç seçeneklerini incelemek için Pegasus araç kiralama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kuveyt Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım
Kuveyt Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım taksi, otobüs ve araç kiralama seçenekleriyle sağlanır. Ulaşımda, kent merkezine yaklaşık 30 dakikada ulaşım sağlayan 501 no’lu otobüsleri tercih edebilirsiniz. Taksiyle gitmek isterseniz ise (+965)24319829 numaralı hattan taksi çağırabilir, havaalanından dilediğiniz yere ulaşım sağlayabilirsiniz (2019).
Kuveyt’te Gezilecek Yerler
İhtişamıyla göz kamaştıran Kuveyt, bu görkemin hakkını veren yapılarıyla turistlerine farklı bir seyahat deneyimi vadeder.
Kuveyt Bilim Merkezi
Salmiya’da yer alan bilim merkezi, Körfez bölgesinde eğitim merkezi olarak faaliyet göstermektedir. 80 bin metrekare alan üzerine konumlanmış olan merkez, Orta Doğu’nun en büyük akvaryumuna ev sahipliği yapmaktadır. Merkezde bulunan Arap kaligrafileri ve İslam sanatı örnekleri oldukça dikkat çekicidir.
Kuveyt Kuleleri
Kuveyt’in simgesi niteliğinde olan üç kule, 1979 yılında açılmıştır. Mimari anlamda minareye benzetilen kuleler; 187 metre uzunluğunda bir ana kuleye sahip olmakla birlikte iki kürenin içinden geçer bir görünümdedir. Bu yapının içerisinde turistlerin vakit geçirebileceği bir restoran da bulunur.
Mescid-i Kabir
Büyük Camii olarak da bilinen Mescid-i Kabir, ülkenin en büyük camisidir. 45 bin metrekare genişliğinde bir alanda yükselen camii, 10 bin kişilik kapasiteye sahiptir. Turistler tarafından ilgi gören Büyük Camii, gösterişten uzak sade tasarımına rağmen oldukça ihtişamlıdır.
Mirror House (Aynalı Ev)
Mirror House her yeri aynalarla kaplı, oldukça orijinal ve masalsı bir yapıdır. Başkent Kuveyt’te yer alan Mirror House, içindeki sanat galerisiyle turistlerine oldukça deneysel bir tur sunar.
Kuveyt’te Nerede Kalınır?
Yıl boyunca dünyanın dört bir yanından misafir ağırlayan Kuveyt, farklı bütçe ve tarzlara uygun konaklama seçeneklerine sahiptir. Ülkenin en çok ziyaret alan şehri başkent Kuveyt’te konaklayacaksınız, birçok turistik rotaya yakın olduğu için merkezdeki otel ve pansiyonları tercih edebilirsiniz. Bunu yanı sıra Basra Körfezi’ne yakın olan Dasman; yerel yaşamı yakından görebileceğiniz Mirqab ya da müzelerin, camilerin yer aldığı Jibla bölgesindeki konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
Kuveyt’te Ne, Nerede Yenir?
Kuveyt mutfağı, Orta Doğu mutfağının özelliklerini taşır ve ülkede en çok et ve pilav tüketilir. Ülke denize kıyıları olduğundan deniz ürünleriyle de oldukça yakın bir ilişki içerisindedir. Gugurfan, Beyah, Shehen ve Zubadi gibi balık türleri en sevilen türler arasında yer alır. Balık genellikle kömürde, buharda ve fırında pişirilerek tüketilir.
Kuveyt mutfağında kahvaltı kültürü Türk mutfağıyla birebir benzer yapıdadır. Kahvaltıda zeytin, peynir, yumurta ve çay tüketilir. Kuveyt halkı çayı sevdiği kadar kahveyi de sever; bu sebeple ülkedeki kahve kültürü epey gelişmiştir.
- Yerel lezzetler ve Orta Doğu mezeleri: Mais Alghanim/ Kuveyt
- Lübnan lezzetleri: Babel/ Kuveyt
- Deniz mahsulleri: Fish Market/ Kuveyt
Kuveyt’ten Ne Hediye Alınır?
Kuveyt’ten alınacak hediyelik eşyalar oldukça geniş seçeneklerde satışa sunulur. Hediyelik tişörtler, anahtarlıklar, magnetler, geleneksel objeler, tasarım tabaklar, çay fincanları, halılar, kilimler, kuru kahveler, şekerlemeler, takı – tokalar, eşarp ve şallar, hediyelik seçenekler arasındadır. Başkent Kuveyt’te geleneksel alışveriş için Souk Al-Mubarakiya ve Old Kuwaiti Souq Market’i; büyük mağazaları bulabileceğiniz alışveriş merkezleri arıyorsanız The Avenues, 360 Mall ve Marina Mall’u tercih edebilirsiniz.
Kuveyt’e Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
- Kuveyt, en yüksek insani gelişme endeksine sahip ülkeler listesinde 31. sırada yer almaktadır. Ülkedeki milli gelir de oldukça yüksektir.
- Engebesiz bir yapıya sahip olan ülkenin büyük bir bölümü Arap Çölü’dür.
- Kuveyt’te 300’den fazla endemik kuş türü bulunur.
- Ülkede kahve kültürü yaygındır, ikram edilen kahveyi geri çevirmek ayıp kabul edilir. Kahve bittikten sonra bir fincan daha içmek istemiyorsanız fincanınızın dibinde biraz kahve bırakarak içmeyeceğinizi ifade edebilirsiniz.
- Kuveyt’te yaşam Sünni İslam ekseninde şekillenmiştir; ancak baskıcı ve kuralcı bir yönetim şekli yoktur.
- Ülkede alkol yasağı bulunur.
- Kuveyt tam bir ticaret merkezidir; bu sebeple nüfusun büyük bir bölümünü yabancı çalışanlar oluşturur. Ülkedeki Türk nüfusu da oldukça yüksektir.
Kuveyt Gece Hayatı
Kuveyt’te gece hayatı alışagelmişin dışında şekillenmiştir. Ülkede alkol yasağı bulunduğundan gece yaşamı daha çok sosyalleşme üzerine kuruludur. Yemek, sohbet ve müzikle şekillenen gece hayatı, mekânların 23.00’ten sonra kapanmasıyla sona erer. Başkent Kuveyt’te sakin ve keyifli bir akşam için Corniche bölgesini tercih edebilirsiniz.
Kuveyt Tatil ve Bayramlar
- Ulusal tatil: 25 – 26 Şubat
- Dini Tatiller: Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı, Hicri Yılbaşı, Hz. Muhammed’in doğum günü
- Yılbaşı: Kuveyt’te yılbaşı resmi tatillerden sayılmıyor ancak genellikle 1 Ocak günü tatil ilan ediliyor.
Kuveyt’teki Festivaller
- Bağımsızlık Günü: 26 Şubat
- Milli Gün Etkinlikleri: 27 Şubat
- Hala(Bahar) Festivali: Şubat
- Hicri Yılbaşı: Muharrem ayının 1. Günü
Kuveyt Vize Süreci
Diplomatik hizmet ve hususi pasaportu olan Türkler 90 güne kadar Kuveyt vizesinden muaf tutulmuştur. Umumi pasaport sahiplerinin ise ülkeye gidebilmek için vize talebinde bulunması gerekmektedir. Pasaportunda İsrail vizesi bulunanların ise Kuveyt vizesi almasına izin verilmemektedir.
Kuveyt'e seyahat etmeyi düşünüyorsanız vizeyle ilgili ihtiyacınız olan bilgilere "Kuveyt Vize Rehberi"nden ulaşabilirsiniz.
Kuveyt Hakkında Merak Edilenler
Kuveyt hakkında en çok merak edilenler genellikle şöyledir;
Kuveyt acil durum numaraları nedir?
Kuveyt’te acil durum için 112 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Kuveyt’te çalışma günleri ne zamandır?
Kuveyt’te birçok yerin aksine haftanın ilk günü Cumartesi günüdür. Perşembe ve cuma günleri tatildir.
Kuveyt – Türkiye arası saat farkı nedir?
Bilinenin aksine Kuveyt ve Türkiye arasında saat farkı yoktur.
Kuveyt’te İngilizce ne kadar yaygın?
Kuveyt Arapça konuşulan bir ülke olmasına karşın ülkede yaygın biçimde İngilizce konuşulur. İngilizce bilenler rahatlıkla ülkeyi gezebilir. Yerel halk turistlere karşı misafirperver olduğundan dil bilmeyenler de keyifli bir tatil geçirir.
1 Kuveyt Dinarı kaç dolara tekabül ediyor?
1 Kuveyt Dinarı yaklaşık 3,5 dolara tekabül ediyor (2019). Bu karşılık kur dalgalanmasına karşı değişkenlik gösterebiliyor.
Tüm Ülke Rehberleri
- Almanya Gezi Rehberi
- Arnavutluk Gezi Rehberi
- Avusturya Gezi Rehberi
- Azerbaycan Gezi Rehberi
- Bahreyn Krallığı Gezi Rehberi
- Belçika Gezi Rehberi
- Birleşik Arap Emirlikleri Gezi Rehberi
- Bosna-Hersek Gezi Rehberi
- Çek Cumhuriyeti Gezi Rehberi
- Danimarka Gezi Rehberi
- Fas Gezi Rehberi
- Finlandiya Gezi Rehberi
- Fransa Gezi Rehberi
- Gürcistan Gezi Rehberi
- Hollanda Gezi Rehberi
- Irak Gezi Rehberi
- İngiltere Gezi Rehberi
- İran Gezi Rehberi
- İspanya Gezi Rehberi
- İsrail Gezi Rehberi
- İsveç Gezi Rehberi
- İsviçre Gezi Rehberi
- İtalya Gezi Rehberi
- Katar Gezi Rehberi
- Kazakistan Gezi Rehberi
- Kıbrıs Gezi Rehberi
- Kırgızistan Gezi Rehberi
- Kosova Gezi Rehberi
- Lübnan Gezi Rehberi
- Macaristan Gezi Rehberi
- Makedonya Gezi Rehberi
- Mısır Gezi Rehberi
- Norveç Gezi Rehberi
- Romanya Gezi Rehberi
- Rusya Gezi Rehberi
- Sırbistan Gezi Rehberi
- Suudi Arabistan Gezi Rehberi
- Türkiye Gezi Rehberi
- Ukrayna Gezi Rehberi
- Umman Gezi Rehberi
- Ürdün Gezi Rehberi
- Yunanistan Gezi Rehberi