tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Kazakistan Gezi Rehberi

Kazakistan Gezi Rehberi

İçindekiler


Doğu Avrupa’dan Orta Asya’ya uzanan topraklara sahip Kazakistan (Kazakhstan), yüzölçümü bakımından en büyük Türk-Müslüman devletidir. Cumhuriyetle yönetilen bu bağımsız Türk devleti, dünyanın en büyük 9. ülkesidir. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan ülkede madencilik önemli bir ekonomik faaliyettir. Bulunduğu coğrafya gereği çok farklı kültürlerle etkileşim halinde olan Kazakistan’ın Türk kültürüyle birçok ortak noktası vardır. Bunun yanı sıra, Sovyet Rusya kültürünün etkisi de Kazakistan Cumhuriyeti'nde hala gözlemlenir. Kendine özgü mutfağı, kültürü, festivalleri ve doğal güzellikleriyle Kazakistan, dünyadaki muhakkak görülmesi gereken ülkelerden biridir. Kazakistan ile ilgili tüm detayları sizin için hazırladığımız rehberde bulabilirsiniz. 

Kazakistan

Kazakistan Hakkında Genel Bilgiler

Dili Kazakça, Rusça
Başkenti Astana
Bulunduğu Kıta Avrupa, Asya
Yerel Saat GMT+5 ve GMT+6
Para Birimi Tenge
Priz Tipi C, F 220V
Yıllık Ortalama Sıcaklık 11°C
İklimi Karasal iklim 
Yüz Ölçümü 2.717.300 km2
Bitki Örtüsü Çöl, Bozkır
Geçim Kaynakları Tarım, Hayvancılık, Madencilik
Telefon Kodu +7

Dili

Kazakistan’ın Kazakça ve Rusça olmak üzere iki resmi dili vardır. Nüfusun 65%’i Kazakça konuşur. Rusça ise genellikle resmi dairelerde konuşulur. 

Yerel Saati

Kazakistan’ın batısı Batı Kazakistan (GMT+5), doğusu ise Doğu Kazakistan Saat (GMT+6) Dilimi’ni kullanmakta.

Para Birimi

Kazakistan’ın para birimi Tenge’dir.

Yüz Ölçümü

Doğu-batı yönünde uzanan geniş bir ülke olan Kazakistan’ın yüz ölçümü 2.717.300 km2’dir. Ülke çok geniş bir yüzölçümüne sahip olduğu için 5 bölgeye ve 14 eyalete ayrılır. 

Kazakistan Nüfusu

 Kazakistan'ın nüfusu  2019 verilerine göre 18,51 milyondur.

Bitki Örtüsü

Kazakistan’ın büyük bir kısmı çöllerle kaplıdır. Bu çöllerde yetişen bitkilerin başlıcaları ılgın ve pelin otudur. Altay Dağları’nın bulunduğu bölgede yer yer ormanlara da rastlanır. Ancak ülkenin karakteristik bitki örtüsü çöl ve bozkırdır.

Geçim Kaynakları

Kazakistan’ın temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve madenciliktir. Ülkede karasal iklime dayanıklı tarım ürünleri yetiştirilir. Bunlardan bazıları buğday, pirinç, mısır, yulaf, pamuk, patates, şeker pancarı ve ayçiçeğidir. Ormanların ve çöllerin yoğun olduğu bölgelerde antilop, kurt, ayı, samur gibi av hayvanlarına sık rastlanır. Bu bölgelerde avcılık önemli bir geçim kaynağıdır. Bunun yanı sıra Kazakistan’ın ırmak ve göllerinde sazan ve turna balıkları ile alabalık; Hazar Denizi kıyılarında da ringa ve mersin balığı bolca bulunur. Kazakistan ekonomisinin temel taşı ise madenciliktir. Ülkede yoğun miktarda kömür, petrol, bakır, kurşun, altın, uranyum, demir, çinko ve kalay yatakları bulunur. Dünyadaki altın, krom ve uranyum rezervlerinin çok önemli bir bölümü Kazakistan’da bulunur. Dolayısıyla madenciliğin ülke ekonomisine etkisi büyüktür. 

Kazakistan Nerededir? 

Kazakistan’ın toprakları batıda Avrupa’ya, doğuda Orta Asya’ya uzanır. Kazakistan komşuları kuzeyde Rusya, güneyde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, doğuda Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Kazakistan’ın Aral Gölü’ne ve Hazar Denizi’ne de sınırı vardır. 

Kazakistan haritasını inceleyerek ülkenin dünya üzerindeki konumunu ve başkent Astana'nın bulunduğu yeri daha rahat bir şekilde görebilirsiniz.

Kazakistan’a Ne Zaman Gidilir? 

Kazakistan’da karasal iklim görüldüğünden ülkede yazlar kurak, kışlar ise çok sert geçer. Özellikle çöllerin geniş alan kapladığı bölgelerde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları fazladır. Ülkede ocak ayında ortalama sıcaklık  -13°C’dir; ancak kuzeyde kış sıcaklıkları -20°C’lere kadar ulaşır. En yüksek ortalama sıcaklıklar ise 24°C ile temmuz ayında görülür. Yine karasal bölgelerde bu sıcaklık 30°C’nin üzerine çıkar. Kazakistan’da kışın bir hayli düşük, yazın ise yüksek sıcaklıklar ile karşılaşıldığından, ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman bahar dönemleridir.  Eylül ayı Kazakistan seyahati için en uygun aylardan bir tanesidir. 

Kazakistan’a Ne Zaman Gidilir?

Kazakistan’a Nasıl Gidilir?

Pegasus Havayolları ile Kazakistan’ı yılın her mevsiminde keşfedebilirsiniz. Pegasus’un İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan direkt olarak Almati Uluslararası Havalimanı (ALA) seferi vardır. Pegasus ile Kazakistan’ın en büyük kenti ve eski başkenti olan Almati’yi keşfedebilirsiniz. 

Kazakistan’da Ulaşım İmkanları

Kazakistan’ın Astana ve Almati gibi büyük kentlerinde pek çok toplu taşıma imkanı vardır. Başkent Astana’da en çok kullanılan toplu ulaşım aracı otobüstür. “Saparzhai” adı verilen bu otobüsler şehir merkezinin pek çok noktasına ulaşım sağlar. Astana’da bulunduğunuz süre boyunca cep telefonunuza “2GIS” ve “Astra Bus” uygulamalarını indirebilir, bu uygulamalar üzerinden şehir içi otobüslerinin güzergâhlarına ve hareket saatlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Almati’de ise toplu ulaşım imkanları daha geniştir. Burada metro, tramvay ve otobüslerin yanı sıra, şehir içi ulaşımı bir hayli kolaylaştıran, “martuşka” adlı dolmuşlar da vardır. 

Almati’de otobüsler akşam 22:00’ye kadar faaliyet gösterir; bu saatten sonra ulaşım için genellikle metro tercih edilir. Almati’de toplu ulaşım jeton sistemi ile çalışır. Bir araca binmeden önce durakta bulunan otomatlardan jeton almanız ve jetonu daha sonra araç içinde bulunan cihazlara atmanız gerekir. 

Almati Uluslararası Havalimanı’ndan Şehir İçine Ulaşım 

Kazakistan’ın en büyük havalimanı olan Almati Uluslararası Havalimanı, Almati şehir merkezine 15 km uzaklıktadır. Havalimanından şehir merkezine taksi veya otobüs ile ulaşmak mümkündür. Taksi tercih ederseniz şehir merkezine yaklaşık 2500-3000 Tenge (2019) arasında ulaşmanız mümkün. Daha ekonomik bir ulaşım yöntemi dilerseniz 80 Tenge (2019) karşılığında 79, 86, 92 veya 106 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.

ARAÇ KİRALA

Kazakistan’da Gezilecek Yerler

Kazakistan’da görenleri hayran bırakan doğal güzellikler, tarihi ve kültürel yapılar bulunur. Aşağıda, bunlardan bazılarını sizin için bir araya getirdik. 

Büyük Almati Gölü

Büyük Almati Kanyonu’nda deniz seviyesinin yaklaşık 2500m üzerinde yer alan bu masmavi göl, muhteşem bir milli parkta bulunur. Gölün etrafındaki ihtişamlı tepeler de bu eşsiz manzaraya şahitlik eder. 

Şımbulak

Orta Asya’daki en büyük kayak merkezi olan Şımbulak, kış aylarında kayakseverlerin, bahar ve yaz aylarında ise bisikletçilerin akınına uğruyor. Doğa yürüyüşleri için de ideal olan Şımbulak 2011 Asya Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yaptı. 

Zenkov Katedrali

Zenkov Katedrali

Yükseliş Katedrali olarak da bilinen bu Rus Ortodoks katedrali dünyanın en yüksek ahşap binalarından biridir. Tamamen ahşap olan katedralin yapımında hiç çivi kullanılmamış. 

Bayterek Kulesi

Astana’nın simgesi olan Bayterek Kulesi aslında bir anıt ve gözlem kulesidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Bayterek Kulesi’nden muhteşem Astana kentini bir de tepeden seyredebilirsiniz.

Barış ve Uzlaşma Sarayı

2006 yılında yapımı tamamlanan bu saray piramit şeklindedir. Binanın mimarisi tüm inançların uyumunu temsil eder. Binada İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Hinduizm ve diğer tüm inançları temsil eden figürlere yer verilmiştir.

Kazakistan’da Nerede Kalınır? 

Kazakistan’da Nerede Kalınır?

Kazakistan’da en yaygın olarak tercih edilen konaklama seçenekleri oteller, pansiyonlar ve misafirhanelerdir. Misafirhane, Kazakistan’da en ekonomik konaklama seçeneği olup Almati’de şehir içinde bir misafirhanede 2 kişi gecelik konaklama yaklaşık 20000 KZN (2019) tutarındadır. Pansiyon ve 2-3 yıldızlı otellerde ise gecelik iki kişi konaklama yaklaşık 20000 KZN – 60000 KZN (2019) arasındadır. 5 yıldızlı lüks otellerde konaklamalar ise gecelik iki kişi 60000 KZN (2019) civarından başlar.  


REZERVASYON YAP

Kazakistan’da Ne, Nerede Yenir? 

Kazakistan mutfağı hem göçebe Orta Asya Türk mutfağından hem de Rus mutfağından etkilenmiştir. Kazakistan mutfağının temelini et ve süt ürünleri oluşturur. Aşağıda Kazakistan’da bulunan en popüler yerel yiyecekleri ve bu yiyecekleri bulabileceğiniz mekanları listeledik:

  • Özbek pilavı ve diğer yerel lezzetler: Tyubeteika/Almati
  • Biftek ve et yemekleri: Beefeater Almaty, Crudo Steakhouse/ Almati
  • Yöresel hamur işi: Daredzhani Kunaeva/Almati

Kazakistan’dan Ne Hediye Alınır?

Kazakistan’da keçeden yapılmış hediyelik eşyalar oldukça yaygındır. Turistik bölgelerde keçeden yapılmış küçük develer, Kazak bebekler ve küçük bez çadırlar hediyelik eşya dükkanlarının raflarını süsler. Ayrıca ülkede yapılan madencilik faaliyetlerinin bir sonucu olarak el yapımı gümüş ve altın hediyelik eşyalar da birçok dükkanda satılır. Sevdiklerinize hediye etmek için Kazakistan’ın yöresel müzik aleti Dombra temalı anahtarlıkları ve magnetleri de göz önünde bulundurabilirsiniz. 

Kazakistan’a Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Kazakistan’da şehir merkezlerinde İngilizce ile ve hatta Türkçe ile rahatlıkla anlaşabilirsiniz. 
  • Toplumsal değerlerin oldukça önemli olduğu bu ülkede mümkün olduğu kadar yerel kültüre uyum sağlamaya çalışmanızı tavsiye ederiz. 
  • Kazakistan’da sokaklarda yüksek sesle konuşmak, taşkın davranışlarda bulunmak ve gösteriş yapmak son derece ayıp karşılanır.

Kazakistan Gece Hayatı

Kazakistan Gece Hayatı

Almati’de gece hayatı özellikle hafta sonları oldukça canlıdır. Şehirde çok sayıda canlı müzik mekanı vardır. Bu mekanlardan bazıları 80’ler ve 90’ların şarkılarını çalarken bazıları ise konuklarını tekno müzik ile eğlendirir. Bu mekanların çoğunda giriş ücreti alınmaz. Gece kulüplerinin yanı sıra Almati’de bir de Cumhuriyet Sarayı adı verilen konser salonu vardır. Burada yıl boyunca ulusal ve uluslararası konserler verilir.

Kazakistan Resmi Tatil ve Bayramlar 

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Ortodoks Noeli (7 Ocak)
  • Nevruz (21 Mart)
  • Zafer Günü (9 Mayıs)
  • Başkent Günü (6 Temmuz)
  • Bağımsızlık Günü (16-19 Aralık)

Kazakistan’daki Festivaller

  • Çadır Festivali (Mayıs, Almati)
  • Uluslararası Sanat Festivali (Haziran, Astana)
  • Dans Ruhu Festivali (Eylül, Astana)

Kazakistan Vize Süreci 

Kazakistan Umuma mahsus, Diplomatik, Hizmet ve Hususi pasaport hamillerine 30 güne kadar vize uygulamaz. Kazakistan’da 5 günden daha uzun süre kalmak isteyen Türk vatandaşları ülkeye girişlerini takiben 5 gün içerisinde göç polisine kayıt yaptırmak durumundadır. Eğer kayıt yaptırılan şehirden başka bir şehre seyahat edilecekse, gidilen şehirde kayıt yeniletmek gereklidir. 

Kazakistan vizesiyle ilgili daha fazla bilgi almak için "Kazakistan Vize Rehberi" yazımıza göz atabilirsiniz.

Kazakistan Hakkında Merak Edilenler

Kazakistan’daki Türk temsilcilikleri nerededir?

ASTANA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Taşenova Cad. No:3 Blok A ASTANA 
Telefon:+77172704704

ALMATI BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Tole Bi 29, 48100 ALMATI
Telefon: +77019216280 / 0077272784165

AKTAU BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: 15. Microdistrict Samal No:56 130000 AKTAU
Telefon: +77292424329

Kazakistan’da dil problemi yaşanır mı?

Kazakistan’ın Kazakça ve Rusça olmak üzere iki resmi dili olmakla beraber özellikle Astana ve Almati’de turistik bölgelerde yerel halk İngilizceyi rahatlıkla konuşabilir. Ayrıca Kazak toplumu ile Türkçe konuşarak anlaşmanız da mümkündür. 

Kazakistan’da araba kiralanabilir mi? 

Kazakistan’da turistler kent merkezlerinde ve havalimanlarında araç kiralayabilir. Almati’de araç kiralama işleminizi Pegasus ayrıcalığı ile yapabilirsiniz.

Tüm Ülke Rehberleri

Yukarı Yukarı