tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Başlıklar

Diğer Şehirler

Diyarbakır, 9000 yıllık köklü tarihi ile Türkiye’nin en eski yerleşim yerleri arasındadır. Şehrin Asurlular ile başlayan macerası; Urartu, Roma ve Pers hakimiyeti ile devam etmiştir. Tarihin farklı dönemlerinde farklı medeniyetlerin kontrolüne girmiş, çeşitli dillere ve dinlere sahip insanlar tarafından yurt edinilmiş olan Diyarbakır; günümüzde hala renkli bir kültür mozaiğine sahiptir.

Bu benzersiz şehrin dört bir yanı tarihi eserlerle, hanlarla, kervansaraylarla, köprülerle, camilerle ve medreselerle doludur. Bu yönüyle Anadolu kültür turizminin en önemli rotaları arasında yer alan Diyarbakır; her yönüyle özgün bir kültürel yapıya sahiptir.

Eğer siz de bambaşka bir tatil tecrübesi yaşamak ve bu olağanüstü şehrin kültürel hazinelerini keşfetmek istiyorsanız, Diyarbakır uçak bileti bakmaya hemen başlayabilirsiniz. Diyarbakır’da nereye gideceğinizi ya da ne yapacağınızı bilmiyorsanız, endişelenmenize gerek yok. Diyarbakır’da gezilecek yerler bulabileceğiniz bu içeriğimiz sayesinde siz de kendiniz için en ideal rotayı rahatlıkla çizebilirsiniz.

Tarihi Hasan Paşa Hanı

Diyarbakır maceranıza başlamak için tarihi Hasan Paşa Hanı’ndan daha iyi bir yer olamaz. Günün herhangi bir saatinde ziyaret edebileceğiniz tarihi Hasan Paşa Hanı, yorgunluğunuzu atabileceğiniz, harika bir dinlenme alanı sunar.

Osmanlı döneminde Diyarbakır valisi olan Vezirzade Hasan Paşa tarafından yaptırılmış olan bu yapı; iki katlı, avlulu bir handır. 1573 tarihinde inşası tamamlanmış olan han, günümüzde hala dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere hizmet sunmaktadır. Hanın içinde kafe, restoran, kahvaltı salonu ve kitapçı gibi çeşitli bölümler bulunur. Diyarbakır gezilecek yerler arasında ilk başta gelen bu handa, güne lezzetli bir kahve ve geleneksel bir kahvaltı ile başlamak herkesin tatması gereken bir tecrübedir.

 Surp Giragos Kilisesi

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yer alan Surp Giragos Kilisesi, şehrin renkli kültürel mozaiğini keşfetmek isteyenler için harika bir fırsat sunar. Diyarbakır Sur gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen yerlerden olan bu tarihi kilise, görkemli mimarisi ile tüm ziyaretçileri büyüler. Bu kilisenin en dikkat çekici özelliklerinden biri ise Ortadoğu’daki en büyük Ermeni Apostolik kilisesi olması ve günümüzde hala hizmet vermesidir.

Surp Giragos Ermeni Kilisesi ya da Aziz Kyriakos Kilisesi adıyla bilinen bu tarihi mabedin 16. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilir. Kilise, kurulduktan sonraki yüzyıllarda birkaç defa restore edilmiştir. Bunlardan ilki dönemin metropoliti tarafından 1722 tarihinde gerçekleştirilmiştir. 1881 yılında çıkan bir yangın kiliseyi tamamen harap etmiş, bu sebeple 1883 tarihinde kilisenin yeniden inşa edilmesi gerekmiştir. 1916 yılında kapatılan kilise, 1960 yılında tekrar Ermeni Hristiyan cemaate teslim edilmiştir. Sonraki yıllarda da defalarca kapatılıp yeniden ibadete açılan kilise, 7 Mayıs 2022 tarihi itibariyle tekrar açılmıştır.

Kilisenin oldukça etkileyici bir mimarisi olduğunu söylemek mümkündür. Bölgeyi ziyarete gelen Avrupalı seyyahların eserlerinde de bu bölgede epey büyük bir kilisenin yer aldığına dair bilgiler yer alır. Dolayısıyla, Surp Giragos Kilisesi’nin tarihin her döneminde ihtişamlı bir tasarıma sahip olduğu söylenebilir. Siz de bu tarihi yapıyı Diyarbakır rotanıza ekleyerek bölgenin köklü geçmişini ve zengin kültürel çeşitliliğini yakından görebilirsiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında bulunan Meryem Ana Kilisesi, şehrin en eski kiliselerinden olma özelliğini taşır. Sur ilçesinde yer alan bu tarihi kilise, günümüzde hala Süryani Hristiyan nüfus tarafından aktif bir biçimde kullanılır. Şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alan bu kiliseye yürüyerek ya da toplu taşıma ile ulaşmak mümkündür.

Mor Yakup Kilisesi olarak da bilinen Meryem Ana Kilisesi; 3. yüzyılda inşa edilmiş olup yalnızca Anadolu’nun değil, dünyanın en eski Hristiyan ibadethaneleri arasındadır. Ortodoks Süryanilerine ait bir kilise olan Meryem Ana, tarih boyunca birkaç defa yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Kilise, günümüzdeki halini ise 2004-2005 tarihleri arasında yapılan restorasyon ile almıştır.

Genel olarak bir Roma mimarisine sahip olan Meryem Ana Kilisesi, her bir köşesinde farklı medeniyetlerin izini taşımasıyla ilgi çeker. Kilisenin kapısı Geç Roma dönemine tarihlenirken mihrap üstünde bulunan süsler ise Bizans dönemindendir. Yapı kompleksinde, en eskisi 1533 tarihli olmak üzere, toplamda 14 adet yazıt bulunur.

Diyarbakır Kalesi ve Keçi Burcu

Diyarbakır Kalesi ve Keçi Burcu, Sur ilçesinin en dikkat çekici noktaları arasındadır. Diyarbakır merkez gezilecek yerler dendiğinde akla gelen kale, köklü tarihi ve etkileyici mimarisi ile öne çıkar. Geniş bir alana yayılan kale, Çin Seddi’nden sonra dünyanın en geniş alana yayılan ikinci savunma duvarıdır.

Toplamda 82 adet burca sahip olan Diyarbakır Kalesi’nin; Dağ Kapı, Urfa Kapı, Yeni Kapı ve Mardin Kapı adlı dört ana kapısı vardır. Bu kapılardan Dağ Kapı, kentin kuzeyinde yer alır. Urfa Kapı ise kentin batısında yer alıp Artuklu döneminde onarıldığını belirten bir kitabeye sahiptir. Bazen Su Kapı olarak da adlandırılan Yeni Kapı, kentin doğusunda yer alır ve Diyarbakır’ı Dicle Nehri’ne bağlar. Son olarak, surların güney tarafında yer alan Mardin Kapı bulunur.

Mardin Kapı’nın doğusunda bulunan Keçi Burcu ise surlar üzerindeki en büyük ve en eski burçtur. Diyarbakır’ın bir nevi sembolü haline gelmiş olan bu tarihi burç, yemyeşil Hevsel bahçelerinin kuşbakışı manzarasını sunar.

Eğer tatil için Diyarbakır’ı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Diyarbakır Kalesi’ni ve onun en meşhur burcu olan Keçi Burcu’nu ziyaret etmeyi unutmamalısınız. Neredeyse her Diyarbakır gezilecek yerler listesi, görkemli görünümü ve kültürel önemi nedeniyle bu iki tarihi yapıya yer verir.

Diyarbakır Kalesi, 2023 Kahramanmaraş depremi sırasında hasar almıştır. Bölgede restorasyon çalışmaları yürütülmekte olduğundan kalenin belirli bölümleri ziyarete kapalıdır.

Hevsel Bahçeleri

Dicle Nehri’nin kenarında yer alan Hevsel Bahçeleri, 8000 yıllık köklü bir geçmişe sahiptir. Diyarbakır Kalesi ile nehir vadisi arasında yer alan bu 800 hektarlık bahçe, aralıksız tarım yapılmasıyla bilinir. İpek Yolu güzergahında bulunan bu bahçeler, farklı kültürlerin kaynaştığı bir merkez görevini görür.

Böylesine zengin bir kültürel mirasa sahip olan Hevsel Bahçeleri, oldukça önemli bir gastronomi merkezi olarak da öne çıkar. Hevsel Bahçeleri, bu yönüyle Diyarbakır gezilecek yerler dendiğinde akla ilk gelen destinasyonlar arasında yer almayı başarır.

Eğer siz de Diyarbakır seyahatiniz sırasında kendinizi yemyeşil doğanın kucağında bulmak istiyorsanız, Hevsel Bahçeleri kesinlikle rotanız üzerinde yer almalıdır.

Cemil Paşa Konağı

Estetik mimarisi ve etkileyici atmosferi ile gidenleri büyüleyen Cemil Paşa Konağı, Diyarbakır’da gezilecek yerler arasında yer alır. Oldukça popüler bir yer olan Cemil Paşa Konağı; içerdiği çok sayıda tarihi eser ve belge ile Diyarbakır kentinin geçmişine ışık tutar. Özellikle Diyarbakır’ı yakından tanımak, bu eşsiz şehri her yönüyle keşfetmek isteyen kişiler için Cemil Paşa Konağı Diyarbakır merkezde gezilecek yerler arasındadır.

  1. yüzyılda konut olarak inşa edilmiş olan bu yapı, 1888 ve 1902 tarihleri arasında Cemil Paşa tarafından bir konağa çevrilmiştir. Harem ve selamlıktan oluşmakta olan yapı, geniş bir avluya sahiptir. 1927 tarihine kadar Cemil Paşa ve ailesi tarafından kullanılmış olan yapı, 1970’li yıllardan sonra tamamen terk edilmiştir. 2010 yılında belediye, konağın varisleriyle anlaşıp üç yıl sürecek bir restorasyon çalışması başlatmıştır. 2013 yılında restorasyonu tamamlanan konak, 2014 yılında bir kültür ve tarih müzesi olarak Diyarbakır halkına kazandırılmıştır.

Günümüzde bir kent müzesi olarak kullanılan Cemil Paşa Konağı’nın sergisinde 500 belge, 450 fotoğraf, tescilli 235 eser ve 260 etütlük eser bulunur. Bütün bu eserler ve belgeler sayesinde Diyarbakır’ın köklü geçmişini daha iyi anlamak mümkündür. Ayrıca, müzenin içerisindeki müzik bölümü, Diyarbakırlı sanatçıların eserlerini dinleme imkânı da sunar. Özellikle kültür ve tarihe ilgisi olan kişiler için ideal bir destinasyon olan Cemil Paşa Konağı; Diyarbakır’ı ziyaret eden herkesin seyahat planında bulunmalıdır.

İskenderpaşa Konağı

Şehir merkezinden yalnızca 2,5 kilometre uzaklıkta bulunan İskenderpaşa Konağı; Diyarbakır’ın en ikonik yapıları arasındadır. Oldukça estetik bir mimariye sahip olan bu konak Diyarbakır’ın özgün mimari stilini ustalıkla yansıtmaktadır. Eğer eski tarihi yapılara ilginiz varsa, bu muhteşem yapıyı kesinlikle Diyarbakır rotanıza eklemelisiniz.

Diyarbakır’ın doğal bazalt malzemesinden inşa edilen İskenderpaşa Konağı; haremlik ve selamlık düzenine sahiptir. Diyarbakır’ın en eski konağı olarak bilinen bu yapı, 16. Yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. Mimari bakımdan Diyarbakır evlerini andıran bu konak, belirli bir süre Hükümet Konağı olarak da kullanılmıştır.

On Gözlü Köprü

Sur ilçesinde yer alan On Gözlü Köprü, bölgenin en eski köprülerindendir. Bu tarihi yapı, şehir merkezinden yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alır ve taşıt trafiğine açıktır. Her ne kadar yapılış tarihine yönelik farklı görüşler bulunsa da köprünün 11. yüzyılda inşa ettirildiği tahmin edilmektedir.

Bu yapıya halk arasında On Gözlü Köprü denmesinin ana sebebi, köprünün on adet açıklığa sahip olmasıdır. Bunun yanında, Silvan güzergahında yer almasından ötürü köprüye Silvan Köprüsü adı da verilir. Ayrıca, köprünün Dicle Nehri üzerinde yer alması sebebiyle zaman zaman Dicle Köprüsü olarak da anılır.

Köprünün her iki tarafı da eşsiz doğal güzelliğiyle göz alır. Köprünün etrafındaki işletmelerde Dicle Nehri’nin sularını izlerken kahve ya da çay içmenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Dört Ayaklı Minare

Dört Ayaklı Minare; 16. yüzyılda Akkoyunlular tarafından inşa ettirilen Şeyh Mutahhar Camii’nin ikonik minaresidir. Diyarbakır Merkez’de, Sülüklü Han yakınında yer alan bu minare, kültürel önemi ve özgün mimarisi ile kesinlikle ziyaret etmeniz gereken destinasyonlardandır.

Şeyh Mutahhar Camii’nin meşhur minaresi, geleneksel cami mimarisinden farklı olarak dört köşeli bir yapıya sahiptir. Anadolu’daki bilinen tek dört köşeli minare örneği olan Dört Ayaklı Minare, inşa edildiğinden beri bölgenin en meşhur yapıları arasında yer almıştır. Bu ün ile minareyle ilgili çeşitli efsaneler ve söylentiler de ortaya çıkmıştır; bunlardan en bilineni, minarenin etrafında yedi defa dönen kişinin tüm dileklerinin gerçek olacağı inancıdır.

Sülüklü Han

Diyarbakır Sur’un görülmesi gereken başlıca noktalarından Sülüklü Han; ilginç tarihi ve dikkat çekici mimarisi ile öne çıkar. Kazancılar Hanı olarak da bilinen bu yapı, Diyarbakır’ın en bilinen yapıları arasında yer alır.

  1. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan Sülüklü Han, tamamlandığında üç katlı bir yapı olarak müşterilere hizmet vermeye başlamıştır. Her katında 18 oda bulunan bu yapının zemin katı ahır olarak kullanılmıştır. Avludaki kuyudan çıkarılan sülüklerin tedavi maksatlı kullanılması ise yapının Sülüklü Han olarak anılmasına neden olmuştur. Kurtuluş Savaşı sırasında süvari karargâhı olarak kullanılan han, günümüzde tek katlıdır.

Bir zamanlar yolcuların konakladığı, hastaların şifa aradığı bu tarihi han; günümüzde de dünyanın dört bir yanından gelen misafirlere hizmet vermeye devam eder. Hanın kafe olarak kullanılan avlusunda yöreye özgü içecekleri deneyebilir, çay ve kahve eşliğinde tarihi dokuyu içinize çekebilirsiniz.

Silvan

Silvan, Diyarbakır Merkez’e yaklaşık 80 kilometre mesafede yer alan tarihi bir ilçedir. Antik çağlarda bölgenin en büyük kentlerinden olan Silvan, tarihi hazineleri ve doğal güzelliği ile günümüzde dahi ziyaretçileri büyülemeyi başarır.

Bölgede hakimiyet kurmuş çok sayıda medeniyetin izlerini görebileceğiniz Silvan, eski taş evlerin yükseldiği sokakları ile unutamayacağınız bir tecrübe sunar. İlçenin sokaklarında gezerken eşsiz fotoğraflar çekebilir, Silvan’ın kadim kültürüyle, kelimenin tam anlamıyla, bütünleşebilirsiniz. İlçede yer alan çeşitli tarihi eserleri ziyaret ederek bölgenin kültürel mirasını yakından inceleme fırsatı da edinebilirsiniz.

Silvan’da ziyaret etmeniz gereken başlıca destinasyonlar arasında Selahaddin Eyyubi Camii yer alır. 1031 yılında inşa edilen bu cami, bölgenin hala kullanılmakta olan en eski yapılarındandır. Bunun yanında, ilçenin doğusunda yer alan Kırık Minare de kesinlikle ziyaret edilmelidir. Bu minare, Eyyubiler döneminde inşa edildiği tahmin edilen Eyyubiler Camii’nin günümüzde ayakta kalan tek parçasıdır.

İlçede yapabileceğiniz bir diğer şey ise Silvan’ın restoran ya da kafelerini ziyaret ederek yöreye özgü lezzetleri denemektir. Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Silvan’da hiç tatmadığınız yemekler keşfedebilirsiniz.

Eğil

Merkeze yaklaşık 43 kilometre uzaklıkta kalan Eğil ilçesi, Diyarbakır’ın görülmesi gereken noktaları arasında bulunur. Toplu taşıma ya da özel araç ile ulaşabileceğiniz bu ilçe, bölgenin en eski yerleşimleri arasındadır. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ilçe; Urartulardan Roma’ya, Bizans’tan Osmanlı’ya birbirinden farklı uygarlıkların izini gururla taşır.

Her bir köşesi tarih kokan Eğil ilçesi; yüzlerce yıllık camiler, eski konaklar, meşhur Eğil kalesi ve tarihi binlerce yıl önceye giden eserler ile Diyarbakır’ın köklü tarihini daha iyi anlamanıza olanak tanır.

Elbette, Eğil ilçesi yalnızca tarihi önemi ile değil, doğal güzellikleri ile de dikkat çeker. Eğil Gölü, etrafındaki kaya oluşumları ve bitki örtüsü ile doğa severler için harika bir destinasyondur. Eğer bölgeyi yaz aylarında ziyaret ederseniz, gölün üzerinde düzenlenen tekne gezilerine ve balık avlarına da katılabilirsiniz.

Eğil Kalesi ve Kral Mezarları

Eğil ilçesinde yer alan Eğil Kalesi’ne ayrı bir madde olarak yer vermeliyiz. Gelecekte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmesi beklenen bu kale kendine özgü yapısı ile öne çıkar. Yekpare kaya üstüne inşa edilmiş olan Eğil Kalesi, her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yapar.

Henüz kazı çalışmaları devam eden kalenin aşağısında Asur döneminden kalma kral mezarları yer alır. Dilerseniz, Eğil Barajı üzerinde düzenlenen feribot turlarına katılarak hem Eğil Kalesi’ni hem de kral mezarlarını görme imkânı yakalayabilirsiniz. Kale, kazı çalışmaları nedeniyle zaman zaman ziyarete kapatılmaktadır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Diyarbakır'ın en meşhur gezilecek yerleri nerelerdir?

Diyarbakır’ın kesinlikle gezilmesi gereken yerleri şu şekilde sıralanabilir:
  • Ulu Cami
  • Behram Paşa Cami
  • Mesudiye Medresesi
  • Malabadi Köprüsü
  • Ziya Gökalp Müzesi
  • Surp Giragos Kilisesi
  • Meryem Ana Kilisesi
  • Diyarbakır Kalesi
  • Hevsel Bahçeleri
  • Tarihi Hasan Paşa Hanı
  • Cemil Paşa Konağı
  • İskenderpaşa Konağı

Diyarbakır gezisi ne zaman yapılmalıdır?

Diyarbakır’ı ziyaret etmek için en ideal zaman yaz ya da ilkbahar aylarıdır. Havanın sıcak olduğu bu dönemde Diyarbakır’ın tarihi ve doğal güzelliklerini rahatlıkla keşfedebilirsiniz. Elbette, yaz aylarında Diyarbakır’ın diğer mevsimlere kıyasla daha dolu olacağını da unutmamalısınız. Bu nedenle, eğer şehri daha az kalabalık bir mevsimde ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, sonbahar başı için uçak bileti satın alabilirsiniz.

Diyarbakır'da hangi aktiviteler yapılır?

Diyarbakır, kültürel ve tarihi zenginlikleri ile tanınan bir ildir. Dolayısıyla çoğu ziyaretçi şehrin Sur ilçesinde yer alan tarihi eserleri ve yapıları ziyaret etmeyi tercih eder. Bunun yanında, şehrin müzelerini ve tabiat harikalarını ziyaret etmek de keyifli zaman geçirmenizi sağlayabilir. Park Orman Diyarbakır ya da Göletli Park gibi alanlarda yürüyüşe çıkmak ise dingin bir aktivite arayanlar için idealdir. Diyarbakır’a gelenlerin yapabileceği bir diğer aktivite de yöresel lezzetleri denemektir.

Diyarbakır'da hangi müzeler var?

Diyarbakır’ın en çok ziyaret edilen müzeleri şunlardır:
  • Ahmet Arif Edebiyat Müzesi
  • Atatürk Müzesi
  • Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
  • Diyarbakır Arkeoloji Müzesi
  • Diyarbakır Cezaevi Müzesi
  • Diyarbakır Kent Müzesi
  • Sezai Karakoç Müzesi
  • Ziya Gökalp Müzesi
Yukarı Yukarı