tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Sinop Gezi Rehberi

Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Başlıklar

Diğer Şehirler

Karadeniz’in incisi Sinop, sahip olduğu doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer gezi duraklarından biri. TÜİK araştırmasına göre Türkiye’nin en mutlu insanlarının Sinop’ta yaşıyor, şehri yakından tanıyınca bunun bir tesadüf olmadığını anlayabilirsiniz. Tertemiz havası, yeşilin binbir tonuna sahip ormanları, berrak denizi ile Sinop adeta mutluluğun anahtarını taşıyor. Karadeniz’in tek doğal limanına sahip olan Sinop, Antik Çağ'dan günümüze bölgenin en önemli yerleşim yerlerinin başında geliyor.

Sinop Gerze

Birinci derece SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan Hamsilos Koyu, doğa ile bütünleşmenizi sağlarken Erfelek Tatlıca Şelaleleri ise kamp severler için eşsiz bir ortam sunuyor. Yemekleriyle damaklarda unutulmaz tatlar bırakan Sinop’a bir kere gelenler, buradan kolay kolay ayrılamıyor. Ünlü düşünürlerden Diyojen’in de memleketi olan Sinop’u hala keşfetmediyseniz listenize mutlaka ekleyin. 

Sinop Hakkında Genel Bilgiler

Ülke: Türkiye
Bölge: Karadeniz 
Yüz ölçümü: 5.862 km²
Dil: Türkçe
Ortalama sıcaklık: 14 °C
İklimi: Karadeniz iklimi
Bitki örtüsü: Çam, köknar, meşe, dişbudak
GMT ile arasındaki fark: GMT+3
Telefon Kodu: +90368
Para Birimi: Türk Lirası 
Priz Tipi: Tip C / F


Sinop Nerededir?

Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan Sinop, Boztepe burnu ve yarımadası üzerinde konumlanıyor. Kastamonu, Çorum, Samsun illeri ile komşu olan Sinop Karadeniz bölgesinin en güzel şehirlerinden biri. Yaklaşık 207 bin kişiye ev sahipliği yapan şehir, doğal güzellikleriyle olduğu kadar tarihi zenginlikleriyle de öne çıkıyor.  

Sinop’a Ne Zaman Gidilir?

Sinop'ta gezilecek yerler

Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin kendisini gösterdiği Sinop’ta hava yıl boyunca nemli ve ılıman geçiyor. İlin kuzey kesimlerinde yağış daha fazla olurken güney kesimlere inildikçe Karadeniz iklim etkisi azaldığı için hem yağış miktarı hem de sıcaklıklar düşüyor. Kış ayları serin geçen Sinop’ta yazları ılık bir hava hakim oluyor. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 °C'yi bulan Sinop’ta, en fazla yağış ekim ayında gözlemlenirken mayıs ayında yağış miktarı en alt seviyeye düşüyor. Yıl boyunca esen rüzgarı ile meşhur şehirde, kış aylarında sıcaklık ortalama 7 °C iken yaz aylarında ise 20 °C'ye kadar yükseliyor.

"Sinop’a ne zaman gidilir?" diyenler için en ideal zaman aralığı ilkbahardan sonbahara kadar uzanıyor. Doğanın uyanışı ile birlikte birbirinden güzel yaylalarda keşif turuna çıkabilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Yaz aylarında deniz keyfi de yapabileceğiniz Sinop’ta birbirinden güzel plajlar sizleri bekliyor. Sinop seyahatine çıkmadan önce hava durumunu kontrol etmeyi ve yanınıza şemsiye almayı unutmayın. Kapsamlı bir Sinop gezisi için en az dört günlük bir plan yapabilirsiniz. 

Sinop’taki Festivaller  

Sinop yılın her döneminde birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Siz de şehirde düzenlenen etkinlik listesine göz atarak seyahat planınıza uygun olanlara katılabilirsiniz. İşte, Sinop’taki festivaller...

  • Ayancık Kültür ve Keten Festivali - Temmuz
  • Erfelek Tatlıca Şelaleleri Festivali - Temmuz
  • Gerze Kültür ve Sanat Festivali -Temmuz
  • Dikmen Karakucak Şenlikleri - Temmuz
  • Mutluluk Festivali - Eylül
  • Geleneksel Ayancık Panayırı - Eylül-Ekim
  • Boyabat Panayırı - Ekim
  • Uluslararası Tiyatro Festivali - Kasım

Sinop’a Nasıl Gidilir?

Sinop seyahat planınız varsa İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarmasız olarak Sinop Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Size en uygun tarihleri Sinop uçak bileti sayfası üzerinden inceleyebilirsiniz. Eğer farklı şehirlerden Sinop’a gitmeyi planlıyorsanız, İstanbul aktarmalı seferlerine de göz atabilirsiniz.

UCUZ UÇUŞ BUL

Sinop’ta Ulaşım İmkanları

Sinop küçük bir şehir olduğu için toplu ulaşım minibüsler ile sağlanıyor. Sinop minibüsleri şehir içinin yanı sıra ilçeler arasında da ulaşım için tercih ediliyor. Kent içinde ise gezilecek yerler birbirine yürüyüş mesafesinde bulunuyor. Yanınıza rahat bir çift spor ayakkabı almanız yeterli. Sinop’ta taksiler de ulaşım için tercih edebileceğiniz alternatifler arasında bulunuyor. Neredeyse hiç trafik bulunmayan şehirde taksi ile dilediğiniz yere hızlı bir şekilde ulaşım sağlamanız mümkün. 

Sinop Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım

1993 yılından günümüze ziyaretçilerini ağırlayan Sinop Havalimanı, şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alıyor. 2017 yılında yenilenen Sinop Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım yolcu servisi ve minibüsler ile sağlanıyor. Uçak iniş saatlerine göre hareket eden yolcu servisleriyle şehir merkezine ortalama 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Minibüsler de havalimanı ve şehir merkezi arasında düzenli olarak hizmet veriyor. Eğer toplu taşıma araçları ile vakit kaybetmek istemiyorsanız, havalimanı önündeki taksileri de tercih edebilirsiniz. Sinop ve çevresini daha detaylı keşfetmek için araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. 


ARAÇ KİRALA

Sinop’ta Gezilecek Yerler

6000 yıllık geçmişe sahip olan Sinop, Karadeniz bölgesinin en güzel kentleri arasında. Bölgenin tek doğal limanı olma özelliği taşıyan şehirde gezilip görülecek yerler listesi de hayli kabarık. İşte, Sinop’ta görülmeye değer noktalar…

Sinop Kalesi

M.Ö. 7. yüzyılda yapılan Sinop Kalesi, şehrin merkezinde sahile sıfır bir konumda yer alıyor. Kale merdivenlerini takip ederek üst katlara çıkabilir, tepeden şehrin büyüleyici manzarasının ve masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz. 

Tarihi Sinop Cezaevi

Geçmişi 4000 yıl öncesine dayanan Tarihi Sinop Cezaevi, eski bir kaleden cezaevine çevrilerek uzun yıllar kullanılmış. Sabahattin Ali ve Refik Halit Karay gibi ünlü tutukluları ağırlayan cezaevi, şu anda müze olarak hizmet veriyor. Popüler dizilerin de çekildiği cezaevinin pek çok bölümü orijinal hali ile ziyaretçilerini ağırlıyor.

Hamsilos Koyu

Sinop Hamsilos

Şehir merkezine 11 km uzaklıkta yer alan Hamsilos Koyu, ülkemizin tek fiyordu olma özelliğini taşıyor. Enfes manzarası ve gün batımı ile meşhur olan koyda çadırla kamp yapmak da mümkün.

Sinop Arkeoloji Müzesi

1970 yılında kurulan Sinop Arkeoloji Müzesi, 2001 yılında çeşitli restorasyon çalışmalarından geçerek yenilenmiş ve 2006 yılında tekrar ziyaretçilerine kapılarını açmış. Taş eserler, küçük buluntular ve sikke bölümü müzede öne çıkan yerler arasında.

Etnografya Müzesi

Sinop etnografya müzesi

18. yüzyıl konaklarını hatırlatan nostaljik mimarisi ile Etnografya Müzesi ahşap, tuğla ve karkas karşımı yapısı ile dikkat çekiyor. 4 kattan oluşan müzede yöresel kılıç, takı ve dokuma tezgahlarını görebilirsiniz.

Erfelek Şelaleleri

Şehir merkezine 30 km uzaklıkta bulunan Erfelek Şelaleleri, irili ufaklı 28 şelaleden meydana geliyor. Giriş ücreti olan şelalede piknik veya kamp yapmak mümkün. Merdiven şeklindeki şelalelerde doğanın tadını çıkarabilir, harika kareler yakalayabilirsiniz.

Diyojen Anıtı

Sinop diyojen anıtı

Sinop’ta yaşayan ünlü filozof Diyojen’e ait olan Diyojen Anıtı, turistlerin uğrak noktalarından birini oluşturuyor. Dünyaca ünlü Yunan filozofu hayattayken bir fıçı içinde yaşadığı için heykeli de fıçı üzerinde yapılmış.

Akgöl

Sinop akgöl

Ayancık ilçesi sınırları içinde yer alan Akgöl, doğa harikası görünümü ile tatilcilerin favorisi. Deniz seviyesinden 1200 metre yukarıda ağaçlarla çevrili yemyeşil bir alanda bulunan yayla, zengin yaban hayatı ile de dikkat çekiyor. 

İnaltı Mağarası

Sinop inaltı mağarası

Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta yer alan İnaltı Mağarası, 700 metre uzunluğa sahip. Sarkıt ve travertenlerle çevrili olan mağara, 2004 yılında ziyaretçiler açılmış.

Şahin Tepesi

Kefevi mahallesi içerisinde yer alan Şahin Tepesi, şehri kuş bakışı gören manzarası ile ziyaretçilerin en sık uğradığı yerlerden. Eski zamanlarda gözetleme yeri olarak kullanılan tepenin uçsuz bucaksız manzarasına karşı çayınızı yudumlayabilir, şehrin panoramik fotoğraflarını çekebilirsiniz.

İnceburun Feneri

Ülkemizin en kuzey noktası olan İnceburun sınırları içindeki İnceburun Feneri, 1863 yılında inşa edilmiş. 12 m yüksekliğe sahip fener, şehrin 20 km uzağında yer alıyor.

Sinop Plajları

Yaz aylarında kalabalıklaşmaya başlayan şehirde birbirinden güzel plajlar öne çıkıyor. Güzelyalı, Mobil Halk, Kumkapı ve Yuvam plajları tatilcileri ağırlıyor. Yaz boyunca plajlarda denizin ve güneşin keyfini sürüp eğlenceli zaman geçirmek mümkün.

Sinop'ta Nerede Kalınır?

Bahar ve yaz aylarının yaklaşması ile ziyaretçi akınına uğrayan kentte, konaklama için pek çok farklı seçeneği değerlendirebilirsiniz. Şehir merkezi ve sahil şeridinde yer alan otel ve pansiyonlar değişen fiyat aralıklarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Meydan ve Ada mahallesi civarında konforlu otel seçeneklerini değerlendirebileceğiniz gibi, Hamsilos Koyu civarında ise kamp bölgelerinden faydalanabilir, doğa ile baş başa bir tatil gerçekleştirebilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Sinop'ta Ne, Nerede Yenir?

Sinop mantısı

Karadeniz mutfağının farklı lezzetleriyle tanışacağınız Sinop’ta hamur işi ve deniz ürünleri öne çıkıyor. Gastronomik zenginliği ile ziyaretçilerini karşılayan şehirde aç kalmak imkansız. İşte, Sinop’ta öne çıkan lezzetler...

Sinop Mantısı

Özel olarak hazırlanan ve parça parça kesilen hamurun kıymalı harç ile doldurulup kaynatılması esasına göre yapılan Sinop mantısı, kendine has lezzeti ile benzerlerinden ayrılıyor.

Nokul

Kentin en meşhur hamur işi olan nokul, hamurun içine kıyma, ıspanak ve üzüm harcı eklenmesi ile tam bir lezzet bombasına dönüşüyor.

İçli Tava

Hamsinin başrolde olduğu bu yemekte, balıkların üzerine soğan, fıstık, kuru üzüm ve maydanoz ekleniyor. Karadeniz mutfağının enfes tatlarından olan içli tava, Sinop mutfağının vazgeçilmezlerinden.

Mısır Çorbası

Mısır, barbunya, salça ve kuzu eti ile yapılan mısır çorbası, Sinop’ta sofraların değişmez lezzetlerinden biri.

Katlama

Tuz ve çiçek yağı ile açılan hamurun tereyağı ve şeker ile kızartılması ile hazırlanan katlama, en leziz hamur işlerinden. 

Islama 

Hamurun içine tavuk ve ceviz eklenmesiyle yapılan bu farklı lezzet de şehrin özgün tatlarından biri.

Palamut Pilaki

Havuç ve kereviz karışımının üzerine palamutların dizilmesiyle hazırlanan palamut pilaki, Sinop’un denenmesi gereken lezzetleri arasında başı çekiyor.

Mısır Pastası

Mısır unu, tereyağı ve yumurta karışımından oluşan mısır pastası, Karadeniz mutfağına özgü bir lezzet.

Keşkek

Mısır, fasulye, tereyağı ve salça gibi malzemelerle yapılan keşkek, sulu yapısı ile diğer yöresel mutfaklardaki benzerlerinden ayrılıyor.

Sinop Restoran Önerileri:

  • Geleneksel Sinop Yemekleri:  Tarihi Sebat Lokantası, Saray Restaurant, Öztürk Restaurant
  • Mantı: Teyze’nin Yeri, Sinop Örnek Mantı
  • Kahveciler: Tarihi Yalı Kahvesi, Dolunay Pastanesi

Sinop'tan Ne Hediye Alınır, Nereden Alışveriş Yapılır?

Sinop’a özgü hediyelik eşyalar arasında gemi maketleri, el yapımı bıçaklar, Ayancık keteni, Diyojen heykeli, Sinop tabloları ve magnetler dikkat çekiyor. Sinop Perşembe Pazarı otantik ürün alışverişi için en ideal nokta. Şehir merkezinde yer alan dükkanlardan da hediyelik eşya alışverişi yapmak mümkün. Metropol Alışveriş Merkezi ise şehrin öne çıkan AVM’lerinden biri. 

Sinop Gece Hayatı

Şehirde yaz aylarında canlanmaya başlayan gece hayatında liman bölgesindeki kafe ve restoranlar öne çıkıyor. Kale Bar, Rota Bar, Kulis Bar ve Kıyı Bar liman bölgesinin öne çıkan ve eğlencenin doyasıya yaşandığı mekanlardan bazıları. Barlar Sokağı bölgesinde bulunan mekanların çoğunda canlı müzik ve DJ performansları yer alıyor. Bunun yanında liman bölgesinde ise türkü bar ve restoranlar daha sakin bir gece geçirmek isteyenler için ideal seçenekler arasında.

Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

  • Sadece Sinop’un değil, Türkiye’nin en güzel koylarından biri olan Hamsilos, şehir merkezine 10 kilometre mesafede yer alıyor. Huzur dolu birkaç saat geçirmek için listenize mutlaka ekleyin. 
  • Müzekart’ınız varsa Tarihi Sinop Cezaevi’ni ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. 
  • Sinop, yılın büyük bir bölümünde yağışlı ve rüzgarlı havaya sahip bir şehir. Yanınıza şemsiye ve şal almayı unutmayın.

Önemli Telefonlar

  • Alan Kodu: +90
  • Şehir Kodu: 368
  • Sinop Havalimanı: (0368) 271 56 08
  • Acil Yardım: 112
Yukarı Yukarı