tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Muş Gezi Rehberi

Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Başlıklar

Diğer Şehirler

Kelime anlamı ‘’sulak, verimli, otlak’’ anlamına gelen ve adını "Muşa" kelimesinden alan Muş şehri; Türklere Anadolu'nun kapısını açan Malazgirt Savaşı’nın kazanıldığı topraklar olarak ün kazanmıştır. Merkez de dahil olmak üzere 6 ilçesi bulunan Muş; Ağrı, Bitlis, Erzurum, Bingöl, Diyarbakır ve Batman illeriyle komşudur.

Muş Hakkında Genel Bilgiler

Ülke: Türkiye
Bölge: Doğu Anadolu
Yüz ölçümü: 2,604 km2
Ortalama sıcaklık: 9.5 C
İklimi: Sert Karasal
Bitki örtüsü: Step bitkileri, Çayır otları, Meşe ormanları
GMT ile arasındaki fark: UTC+3
Telefon Kodu: +436
Para Birimi: Türk Lirası
Priz Tipi: Tip C


Muş’a Nasıl Gidilir? 

Doğu Anadolu’nun gezilmeye değer şehirlerinden biri olan Muş’a, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden hava yolu aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Muş uçak bileti alarak şehre yolculuğunuzu en kolay şekilde planlayabilir ve şehri dilediğiniz şekilde keşfedebilirsiniz.

Muş Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım 

Muş Havalimanı’ndan 18 km uzaklıkta bulunan şehir merkezine ulaşımda üç seçenek mevcuttur; Havaş, taksi ve araç kiralama. Taksi, özel veya kiralık araç ile yaklaşık 30-35 dakika içinde şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Havaş için ise verilen telefonlar üzerinden servisle iletişime geçerek, saatleri öğrenebilirsiniz.


ARAÇ KİRALA

Şehir İçi Ulaşım

Muş şehir içi ulaşım

Muş ilinde şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, minibüsler ve taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır. Minibüsleri tercih ederek, ilçeler arası seyahat gerçekleştirebilir, şehri detaylıca keşfe çıkabilirsiniz. Şehirde ulaşımda belediye otobüsleri de aktif olarak hizmet vermektedir. Belediye otobüslerinden daha avantajlı şekilde yararlanmak isterseniz, Muş Kart edinebilirsiniz. Taksilerin yanı sıra, araç kiralamak da şehri konforlu bir şekilde keşfetme imkânı tanımaktadır.

Muş’a Ne Zaman Gidilir? 

Muş’u ziyaret etmek istiyorsanız, ilk olarak iklimini göz önünde bulundurmanız gerekir. Sert karasal iklime sahip ve ortalama 3-4 gün konaklamanızın yeterli olacağı Muş’u ziyaret etmek için bahar ve yaz aylarını beklemek uygun olacaktır. Fakat yine de kış aylarında Muş’a gitmek isterseniz, Güzeltepe Köyü civarında bulunan kayak merkezinde kışın ve karın tadını çıkarabilir, farklı bir seyahat deneyimi yakalayabilirsiniz.

Muş'taki Festivaller 

  • Muş Kar Festivali (Şubat)
  • Lale Festivali (Mayıs)

Muş'ta Gezilecek Yerler

Tarihi Urartular’a uzanan Muş, her adım başında rastlayacağınız tarihi değer ve yapılarıyla geçmişe doğru mucizevi bir yolculuk vadeder. Şehir; camileri, köprüleri, ev ve kaleleri ile kültür turizminin ışıldayan rotaları arasında yer alır.

Muş Kalesi 

İlin merkezinde bulunan Muş Kalesi, Muş’un en eski yerleşim merkezi olarak bilinir ve kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Muş kalesi, Arapların Anadolu’ya yerleşmek için yaptıkları savaşlar da dahil olmak üzere birçok savaşta tahrip olmuştur. Kalenin yanında Osmanlı da dahil olmak üzere birçok uygarlığa dair mezarlık vardır.   

Muş Ulu Camii 

Muş il merkezinde bulunan Muş Ulu Camii, moloz taştan yapılmıştır. Rivayetlere göre cami, 979 yılında avlusunda mezarı bulunan Şeyh Muhammedi Mağribi tarafından yaptırılmıştır. Minaresi 1966 yılında büyük bir depremden dolayı yıkılan caminin şimdiki minaresi 1968 yılında yaptırılmıştır. Oldukça dikkat çekici ve eşsiz bir mimari yapıya sahip olan cami; Muş’a gidenlerin kesinlikle ziyaret etmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Yıldızlı Han 

Yıldızlı Han, 1307 tarihinde Miralay Seyfi Bey tarafından yaptırılmıştır. İpek Yolu üzerinde olan bu eşsiz yapı, Erzurum-Muş-Bitlis şehirleri arasında ticari ve konaklama açısından ciddi bir öneme sahip olmuştur. 1916 yılında bölgedeki Rus İşgalinden dolayı tamamen tahrip olan bu yapıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirli zamanlarda restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. 

Murat Köprüsü  

Muş murat köprüsü

Murat Nehri üzerinde inşa edilmiş olan Murat Köprüsü, Muş il merkezine yaklaşık 12 km uzaklıktadır. 13. yüzyılda Selçuklular tarafından inşa edildiği ve ardından Osmanlı döneminde restore edildiği saptanan bu köprü; Muş halkı tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.  

Muş’ta Nerede Kalınır? 

Muş’ta her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunur. Eğer en büyük önceliğiniz rahatlık ise konforlu odaları ve modern yapısıyla şehrin en gözde otellerinden biri olarak kabul edilen Muş Grand Otel’i tercih edebilirsiniz. Şehrin birçok noktasına yürüme mesafesinde bulunan bir otel arayışındaysanız, Mir Hotel’de konaklayabilirsiniz. Bir diğer seçenek de Hotel Diyar Paris. Muş ilindeki tek 4 yıldızlı otel olan Hotel Diyar Paris’te SPA salonunda gününüzü rahat bir şekilde geçirebilir veya pasta salonunda birbirinden lezzetli tatlıların tadını çıkarabilirsiniz.


OTEL REZERVASYONU YAP

Muş'ta Ne, Nerede Yenir?

Muş peyniri

Muş ilinde hayvancılık oldukça gelişmiş olduğu için, mutfak kültürünün büyük bir kısmını et yemekleri oluşturur. Başlıca Muş lezzetleri; Muş köftesi, hez dolması, çorti, cavbelek ve mırtögedir.

  • Muş Köftesi: Muş Park Lokantası
  • Cağ Kebap: Eywan Cağ Kebap&Kahvaltı Salonu
  • Yaprak Kebabı: Şark Kebap Salonu

 

Muş'ta Ne, Nereden Alınır?

Muş'u ziyaret sonrası gezinizi hatırlatacak eşyalar almak isterseniz ilin merkezinde bulunan çeşitli mağazalardan zevkinize uygun el dokuma halılar bulabilirsiniz. Ayrıca yine bu tarz mağazalardan kış aylarında ayağınızı sıcacık tutacak örme çoraplar satın alabilirsiniz. Muş semt pazarını ziyaret ederek Muş yöresine ait eski kaşar, Muş üzümü veya lahana satın alabilirsiniz.

Gece Hayatı

Eğlence sektörü ve gece hayatı biraz kısıtlı olan Muş'ta akşam vakit geçirmek için çay bahçeleri ve kafeler mevcuttur. İl merkezinde bulunan Türkü Cafe daha çok öğrencilerin gittiği bir yer olmakla beraber, eğer isterseniz Pera'ca Cafe&Restaurant'ta gecenizi geçirebilirsiniz. Hancı Cafe&Bistro'nun eşsiz lezzetleriyle enfes bir akşam yemeği yiyebilir, yemek sonrası çay ve kahve içmek için ise Cafe Banoffe'yi tercih edebilirsiniz.

Önemli Telefonlar

Şehir Kodu: 436

Muş Havalimanı: 0436 250 00 04

Yukarı Yukarı