tr.svg
TR
dropdown-icon
  • tr.svg
    TR
  • en.svg
    EN
  • de.svg
    DE
  • fr.svg
    FR
  • ru.svg
    RU
  • ar.svg
    AR
  • it.svg
    IT
  • es.svg
    ES
BolPuan Detayları
BolPuan Detayları
Seyahat Bilgileri
Seyahat Bilgileri
Kampanyalar
Kampanyalar
Üyelik Ayarları
Üyelik Ayarları
BolBol Nedir?
BolBol Nedir?

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

user-profile-circle

tarihinden beri Pegasus BolBol üyesi

Kullanılabilir BolPuan
bol-bol-white
Geçerliliğini Yitirecek BolPuan
BolPuan

Pegasus BolBol ile uçmanın avantajını kaçırmamak için BolPuan'ını geçerlilik süresi dolmadan kullanmalısın

BolBol ile ilgili talep ve sorularınız için 0 (850) 399 17 017 no’lu ücretsiz çağrı merkezimizi arayabilirsiniz.

Şehir Rehberi Şehir Rehberi

Erzurum Gezilecek Yerler

Keşif Bülteni Keşif Bülteni

Aylık Seyahat Önerileri için E-Bültene Abone Ol

Diğer Başlıklar

Diğer Şehirler

Erzurum; kültürel bir deneyim, tarihî eserler ve doğal güzellikler arayan gezginler için gizli bir hazine. Antik çağlardan beri önemli bir ticari ve askerî merkez olan şehir, özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserleriyle tarihe ve mimariye ilgi duyanlar tarafından ziyaret ediliyor.

Yüksek dağlar ve bozkırlarla çevrelenen şehrin belki de en çok ziyaret edilen noktası ise Palandöken. Kayak başta olmak üzere kış sporları ile ilgilenenler, kış turizminin en önemli merkezlerinden biri olan ve şehir merkezine yalnızca birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Palandöken Kayak Merkezi’nde aradıklarını bulabilir.

Tarihî dokusu ve muhteşem doğasıyla önemli bir turizm merkezi ve doğa tutkunlarının gözdesi hâline gelen şehri deneyimlemek için Erzurum uçak bileti rezervasyonunuzu hemen yapın.

Çifte Minareli Medrese

Tarihi Selçuklulara kadar uzanan Çifte Minerali Medrese, şehrin belki de en önemli simgesi. Eşit uzunlukta iki adet minareye sahip olan yapı, Selçuklu dönemi mimarisini çok iyi yansıtıyor. 13. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen medresenin yapımında derinliği ve estetik anlayışıyla dikkat çeken Selçuklu taş süslemesi kullanılmış.

Çifte Minareli Medrese'nin mimari tasarımı; karmaşık taş oymaları, süslü dekorasyonu ve geometrik desenleriyle karakterize edilen, Selçuklu ve Osmanlı tarzlarının mükemmel bir karışımını sunuyor. Bu tarihî ve dinî kompleks, şehrin zengin tarihini ve mimari mirasını keşfetmek isteyen gezginlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer. Medresenin içinde eski el yazmaları, dinî eserler ve hat sanatı da dahil olmak üzere çeşitli eserlerin sergilendiği küçük bir müzeyle de karşılaşacaksınız. Erzurum gezilecek yerler listenize bu medreseyi de ekleyebilirsiniz.

Üç Kümbetler

Anadolu'daki türbelerin en güzel örnekleri arasında bulunan Üç Kümbetler, üç adet büyük kubbeden oluşuyor. Geometrik motiflerle süslenen ve oyulan yapının en büyük kubbesinin 12. yüzyılda yapıldığı ve Şehzade Saltuk'a ait olduğu tahmin ediliyor. Diğer iki kubbenin ise 14. yüzyılda yapıldığı düşünülüyor.

Üç Kümbetler, tarihî öneminin yanı sıra hareketli şehirden kaçmak isteyenler için sakin bir ortam sunuyor. Bakımlı bir bahçeyle çevrili bölge, sessizce düşünmek veya keyifli bir yürüyüş yapmak için huzurlu bir atmosfer sağlıyor. Karmaşık bir şekilde oyulmuş cephesi ve çarpıcı minareleriyle önemli bir tarihî simge hâline gelen bu yapıyı ziyaret edebilirsiniz.

Erzurum Kalesi

Merkeze 6 km uzaklıkta bulunan Erzurum Kalesi, 5. yüzyılda Bizans döneminde yaptırılmış. Yüksek kulelere, deniz fenerlerine ve gözetleme odalarına sahip olduğu için döneminin önemli örneklerinden biri olmuş. Tepenin üzerinde yer alan yapı, 12. yüzyılda Saltuk hükümdarlarından biri tarafından yaptırılan saat kulesi ve mescidiyle şehrin tarihî dokusunu yansıtan simgelerden biri hâline gelmiş. Ayrıca kale içinde, Orta Çağ'dan kalma pek çok yazıt ve süslemenin bulunduğu dört kapı bulunuyor. Bu da yapının İpek Yolu üzerinde önemli bir kale olarak önemini kanıtlıyor.

Ziyaretiniz sırasında kalenin iyi korunmuş duvarlarını ve kulelerini keşfedebilir, karmaşık mimari detaylarına hayran kalabilir ve tarih boyunca stratejik önemi hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bizans döneminden kalma bu yapı, çevredeki dağların panoramik manzarasını da sunuyor. Erzurum Merkez gezilecek yerler arasında bulunan kaleye çıkarak eşsiz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Atatürk Evi Müzesi

Yakutiye ilçesinde bulunan ve Atatürk'ün Erzurum’u ziyareti sırasında konakladığı taş bina; 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş. Önceleri Alman konsolosluğu ve Erzurum valilik binası olarak kullanılmış. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastıktan sonra kongre için geldiği Erzurum’da Rauf Bey dahil birkaç kişiyle birlikte kaldığı ve kongre çalışmalarını yaptığı konak hâline gelmiş.

Konak, günümüzde Atatürk'ün hayatına ve siyasi kariyerine ışık tutan kişisel eşyalarının, fotoğraflarının ve belgelerinin sergilendiği bir müzeye dönüştürülmüş. Müzede Atatürk ve ailesinin kullandığı mobilya ve eşyaların sergilendiği farklı odaları keşfedebilirsiniz. Sergilerin yanı sıra ziyaretçilerin dinlenebileceği ve huzurlu çevrenin tadını çıkarabileceği güzel bir bahçe de bulunuyor.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

İlk kez Çift Minerali Medrese içinde 1942 yılında açılan ve yeni binasına 1967 yılında taşınan Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde, Erzurum’da ve çevresindeki şehirlerde yapılan arkeolojik kazılardan bulunan eserler sergileniyor. Antik eserlerden etnografik sergilere kadar bu müze, Erzurum'un kültürel mirasına dair büyüleyici bir bakış açısı sunuyor.

Erzurum Resim Heykel Müzesi ve Galerisi

Türk resim sanatında farklı dönemlerden eserlerin sergilendiği müze, aslında Erzurum Kongresi’nin yapıldığı tarihî köşk. Günümüzde restore edilerek halka açılan müzede kongre ile ilgili fotoğraf ve belgelerin yanı sıra bir de kütüphane bulunuyor.

Narman Peri Bacaları

Kızıl Peri Bacaları olarak da bilinen Narman Peri Bacaları, kırmızı renkleri ve ilginç kayalık oluşumlarıyla dikkat çekiyor. UNESCO Dünya Mirası geçici listesine de giren bu yapılar, rüzgâr ve su erozyonu ile binlerce yıl boyunca doğal olarak şekillenen uzun ve ince kaya sütunlarından oluşuyor. Peribacalarının arasından geçen yollar boyunca yürüyüş yaparak bu muhteşem doğa harikasını yakından keşfedebilirsiniz.

Narman ilçesinin güneyinde yer alan peribacalarının bulunduğu vadi, yaz aylarında ise birçok festivalin düzenlendiği şehrin en önemli turistik mekânlarından biri hâline geliyor. Çevredeki dağların ve vadilerin panoramik manzarası eşliğinde bu etkinliklere de katılabilirsiniz.

Erzurum Ulu Camii

M.S. 1179 yılında Erzurum Emiri tarafından yaptırılan Erzurum Ulu Camii, şehrin en ünlü yapılarından biri. Kemerlerden ve sütunlardan oluşan camii, kendine özgü mimarisi ile dikkat çekiyor. Erzurum şehir merkezi gezilecek yerler listenize ekleyeceğiniz caminin görkemli avizelerine de hayran kalabilirsiniz.

Taş Camii

Tortum ilçesinde bulunan Taş Camii, Meryem Ana Kilisesi olarak da biliniyor. Yapı, Kral Bagrati tarafından yaptırılmış ve 19. yüzyılda camiye dönüştürülmüş. Binanın içindeki yazıtlarda aslan, boğa, kartal, griffon gibi figürler bulunuyor. Bu figürlere duvarların içinde de yer verilmiş. İncil'den sahneler de dahil olmak üzere İsa ve Meryem'i tasvir eden fresklerle süslenmiş.

Lala Mustafa Paşa Camii

Erzurum'da Osmanlı döneminde inşa edilen ilk cami olan Lala Paşa Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından M.S. 1562 yaptırılmış ve ardından yapılan diğer camilere örnek olmuş. Merkezî kubbesinin ortasında dört sütun bulunan mimarisi ile dikkat çekiyor. Dört tarafı sivri kemerlerle desteklenen tonozlar ve köşelerde dört küçük kubbeden oluşuyor. Duvar kitabeleri ve İslami süslemeler de caminin ilgi çekici olmasını sağlıyor.

Kurşunlu Camii

M.S. 1701 yılında inşa edilen Kurşunlu Camii, kubbesi kurşunla kaplı olduğu için bu adı almış. Mihrabı taştan yapılan yapının ahşap minberi ise Türk marangozluğunun en güzel örneklerinden birini sunuyor.

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken; geniş kayak pistleri ile kayak, su kayağı, snowboard, snow tubing yapmak isteyenler için Türkiye'nin en iyi destinasyonlarından biri olarak kabul ediliyor. 3.176 metreye ulaşan rakımıyla hem yeni başlayanlara hem de deneyimli kayakçılara hitap eden uzun ve zorlu pistlere sahip. Bu yüksekliğin yanı sıra uzun bir yapıya sahip olması da kayak turizminin gelişmesine katkı sağlıyor. Merkez, amatörlere uygun 8 km’lik güney kayak pisti ve ileri düzey kayakçılar için tasarlanan kuzey kayak pistinden oluşuyor.

Uluslararası standartlara uygun olarak yapılan parkurlar ve modern tesisler, Türkiye Milli Takımı’nın yanı sıra profesyonel olarak kayak yapanlar tarafından antrenman için kullanılıyor. Tesisler, keyifli ve dinlendirici bir konaklama sağlayan SPA merkezleri, restoranlar ve eğlence mekânları dahil olmak üzere çeşitli olanaklar sunuyor. Erzurum'da kış döneminin nispeten uzun olması sayesinde Palandöken Kayak Merkezi'nde kasım ve nisan ayları arasında kış sporları yapabilirsiniz.

Erzurum Palandöken gezilecek yerler arasına giren Palandöken Dağı, kayak yapmanın yanı sıra nefes kesici manzaralar da sunuyor. Eşsiz manzaralar, burayı doğa tutkunları ve fotoğrafçılar için ideal bir mekân hâline getiriyor. Erzurum şehir merkezinden yaklaşık 10 dakikalık otobüs yolculuğu mesafesinde yer alan Palandöken Kayak Merkezi’ne gelerek eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Tortum Gölü

Şehir merkezine 100 km uzaklıkta bulunan Tortum Gölü, dağların etekleri arasındaki güzel kırsal alanda yer alıyor. Tortum Nehri üzerine yapılan barajın oluşturduğu göl; turkuaz sular, yemyeşil ormanlar ve dağlarla çevrili. Bu geniş tatlı su gölü, sakin atmosferi ve muhteşem dağ manzarası ile kuş gözlemciliği, balıkçılık ve piknik için uygun. Özellikle pelikan, balıkçıl ve kuğu gibi türlere burada sıklıkla rastlandığı için kuş gözlemciliği ile ilgilenenler tarafından ziyaret ediliyor. Sakin sular, aynı zamanda tekneyle gezme ve kanoya binme fırsatları sunarak gölü ve çevresini keşfetmenize olanak tanıyor.

Tortum Şelalesi

Türkiye'nin en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, Tortum Gölü’ne yaklaşık 16 km uzaklıkta bulunuyor ve nefes kesen güzellikteki manzarası ile ziyaretçileri karşılıyor. Çevredeki yoğun yeşil ormanlar ve dağların bulunduğu manzaralar şelalenin güzelliğini daha da artırıyor. 48 metre yükseklikten dökülen suyu ve yemyeşil alanı ile etkileyici fotoğraflar çekmenize fırsat sunuyor. Basamaklı şelalelere daha yakından bakmak için platforma giden bir yolu takip edebilirsiniz.

Tortum'a, dağlık, şehrin içinden geçen dolambaçlı bir yol üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu rota boyunca karşınıza çıkan piknik yerlerinde dinlenebilir ve bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

İspir Yedigöller

Ovit Dağı’nın yamaçlarında bulunan İspir Yedigöller, büyüklü küçüklü 11 adet volkanik gölden oluşuyor. 4 bin metreye kadar değişen büyüklüklerde dağlarla çevrili bu alana arazi araçlarıyla ulaşabilirsiniz. Ekstrem sporlarla ilgilenenler de bu bölgeyi sıklıkla ziyaret ediyor. Özellikle kaya tırmanışı, dağcılık gibi faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız, Yedigöller sizin için doğru adres.

Nene Hatun Heykeli

Nene Hatun, 1877-1878 Rus-Türk Savaşı sırasında Aziziye Kalesi'nin Rus kuvvetlerinden geri alınmasında gösterdiği çabayla tanınan bir halk kahramanı. Nene Hatun'a ithaf edilen bu heykel, aslında mezarının da bulunduğu Nene Hatun Milli Parkı’nda yer alıyor. Şehir merkezine 7 km uzaklıkta bulunan bu parka giderek hem heykelleri hem de tabya ve anıtları keşfedebilirsiniz.

Aziziye Tabyaları

Aziziye Tabyaları, 19. yüzyılın sonlarında Rus ve Ermeni saldırılarına karşı şehirlerin savunulması için yapılmış. Bu savaş sırasında Nene Hatun, cesareti ve Türk Ordusuna destek verme kararlılığı nedeniyle önemli bir simge hâline gelmiş. 1955 yılında vefat ettiğinde Aziziye Tabyaları'na defnedilmiş. Tarihe meraklıysanız, burçlar arasında gezinebilir ve Erzurum'u tam olarak keşfedebilirsiniz.

Mecidiye Tabyası

Aziziye tabyalaları gibi Osmanlı-Rus savaşı sırasında saldırıları engellemek amacıyla kullanılan Mecidiye Tabyası, 1852 yılında Abdülmecit tarafından yaptırılmış. Hem barınak hem de idari yönetim yeri olarak kullanıldığı için günümüze kadar korunarak gelebilmiş. Oldukça uzun ve düz bir yapı olan tabyayı gezerken şehrin tarihî silüetini yeniden keşfedebilirsiniz.

Erzurum Gökkuşağı Tepeleri

Oltu sınırları içinde bulunan Gökkuşağı Tepeleri, milyonlarca yıllık erozyonlar sonucu oluşmuş bir doğal yapı. Rüzgar ile birlikte demir gibi bileşenlerin sürüklenmesi sonucunda tepelerin kırmızı rengini aldığı tahmin ediliyor. Oltu’nun en turistik noktalarından biri olan bu tepelere giderek bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.

Tarihî Erzurum Evleri

Tarihî Erzurum evleri; şehrin zengin coğrafyasının, tarihî ve kültürel çevresinin, sosyal yaşamının ve ikliminin izlerini taşıyor. İki kattan oluşan bu evler özel bir mimariye sahip. Ana yaşam alanının zemin kat olduğu evlerin diğer katında ise odalar ve mutfak bulunuyor.

Bu evlerden bazıları, ziyaretçiler için kafe ve restoran olarak hizmet veriyor. Bu mekânlarda yerel lezzetleri deneyebilirsiniz. Müzeye dönüştürülen tarihî evlerde ise antika eşyaları, geleneksel yer sofralarını ve diğer mobilyaları görebilirsiniz. Erzurum’da gezilecek yerler arasında popüler olan tarihî evler gezinizde yeni deneyimler yaşayabilirsiniz.

Abdurrahman Gazi Türbesi

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk liderlerinden biri olan Abdurrahman Gazi, cesaret örneği hâline gelmiş simge kişiliklerden biri. Bu türbe, Abdurrahman Gazi’yi onurlandırmak amacıyla 1796 yılında Ayşe Hatun tarafından yaptırılmış. Türbe içinde yaklaşık 5 metre uzunluğunda bir de mezar bulunuyor.

Merkeze ortalama 20 km uzaklıkta ve Palandöken Dağı’na yakın bir konumda bulunan Abdurrahman Gazi Türbesi’ni ziyaret ettiğinizde çevredeki piknik alanlarında dinlenebilirsiniz.

Öşvank Kilisesi

Uzundere ilçesi sınırları içinde bulunan Öşvank Kilisesi, renkli taş süslemeleri ve figürleriyle ünlü. M.S. 963-973 yılları arasında yapılan bina, M.S. 1036 yılında kilise olarak kullanılmaya başlanmış. On iki pencereli devasa bir kubbeye sahip olan kilisede gotik mimarinin etkileri görülüyor.

Çobandede Köprüsü

Şehir merkezine yaklaşık 58 km uzaklıkta bulunan Çobandede Köprüsü, 13. yüzyılın sonlarında İlhanlı hükümdarının veziri tarafından yaptırılmış. Yedi kemerli olması sayesinde mimari açıdan öne çıkan köprü, günümüze kadar yapısını korumayı başarmış.

Oltu Kalesi

Oltu ilçesinde merkezi bir noktada bulunan Oltu Kalesi, M.Ö. 4. yüzyılda inşa edilerek Osmanlı döneminde bir süre kervansaray olarak kullanılmış. 3000 metrekarelik bir alana yayılan kale; Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapısını korumayı başarmış. Saldırıları önlemek amacıyla yapılan yüksek duvarları ile dikkat çeken yapının içinde küçük bir kilise bulunuyor. Erzurum Oltu gezilecek yerler listenize bu yapıyı da ekleyebilirsiniz.

İspir Kalesi

  1. yüzyılda bu bölgeyi yöneten İlhanlılar tarafından yaptırıldığı düşünülen İspir Kalesi; Çoruh Nehri yakınında, İspir ilçesinde bulunuyor. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde restore edilen kalenin içinde bir cami bulunuyor. Bu caminin minaresi, döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Günümüzde kalenin dış surları zarar görmüş olsa da burçları ve iç surları yerinde duruyor.

Oltu Rus Kilisesi

Oltu ilçesinde yer alan Oltu Rus Kilisesi, 1885-1890 tarihleri arasında gerçekleşen Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında yaptırılmış ve şehrin önemli simgelerinden biri hâline gelmiş. Dönemin mimari anlayışına uygun olarak dikdörtgen sütunlarla desteklenen kilise, kemerli giriş kapıları ile süslenmiş.

Erzurum Caferiye Camii

M.S. 1645 yılında Hacı Cafer tarafından yaptırılan Caferiye Camii, bölgenin ilk camisi olduğu için ayrı bir öneme sahip. Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan yapı, önden ve yanlardan açık dört sütunla destekleniyor. Üç adet gizli kubbeye sahip olan camii, bugün Erzurum şehrinin en önemli dinî eserlerinden biri. Camiyi gezdikten sonra hemen yakında bulunan Hacı Cafer Türbesi’ne de uğrayabilirsiniz.

​Yakutiye Medresesi

İlhanlı döneminde, M.S. 1310 yılında Prens Hacı Cemaleddin Yakut tarafından yaptırılan Yakutiye Medresesi, şehrin karakterini yansıtan yapıların başında geliyor. Güzel bir şekilde dekore edilmiş iç mekânlar, hat sanatının ve geometrik tasarımların çarpıcı örneklerini gösteriyor. Osmanlı mimarisini sergilerken büyüleyici bir İslam sanatı koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor.

Bu yapı, Anadolu'daki kapalı avlulu, eyvanlı ve revaklı binalar arasında en büyüğü olma özelliğini taşıdığı için de Erzurum Yakutiye gezilecek yerler arasına giriyor. Kendine özgü süslemeleri ve kitabeleriyle günümüze kadar varlığını koruyan ve ender örneklerden biri olan medreseyi her yıl yerli ve yabancı binlerce turist ziyaret ediyor. Ayrıca medresenin orta avlusu, genellikle kültürel etkinlikler ve festivaller için bir mekân olarak kullanılıyor.

Elmalı Mağarası

Şehir merkezi ve İspir arasında bulunan Elmalı Mağarası, üç mağaradan oluşan yapısıyla dikkat çekiyor. Dikitleri ve sarkıtlarının yanı sıra içte ve dışta irili ufaklı gölleri ile görülmeye değer. İspir ziyaretiniz sırasında Elmalı Mağarası’na da uğrayabilirsiniz.

Hızırilyas Kaplıcaları

Şehir merkezine 102 km uzaklıkta bulunan Hızırilyas Kaplıcaları, Erzurum Horasan gezilecek yerler arasında bulunuyor. Kaynak suyunun içeriğinde bulunan klorür, kalsiyum, sülfat gibi bileşenlerin romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülüyor. Erzurum geziniz sırasında sağlık turizmi ile öne çıkan Horasan’a giderek kaplıcaları deneyimleyebilirsiniz

Erzum'u ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, şehir hakkında daha fazla bilgi edinmek ve seyahatinizi en iyi şekilde planlamak için Erzurum gezi rehberimizi mutlaka incelemelisiniz.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Erzurum en meşhur gezilecek yeri neresidir?

Palandöken, özellikle kış turizmi ve kış sporları ile öne çıkan Erzurum’un en meşhur yeri. Amatörler, orta seviyedeki kişiler ve profesyoneller için uygun farklı parkurlara sahip olan Palandöken Kayak Merkezi, ayrıca modern tesisleri ile eşsiz bir konaklama deneyimi yaşamanızı sağlıyor. Burada ister kayak ve snowboard yapabilir isterseniz zipline gibi farklı spor aktivitelerini deneyebilirsiniz.

Erzurum merkezde nereler gezilir?

Erzurum şehir merkezinde birbirine yakın konumda bulunan pek çok tarihî ve turistik yer mevcut. Birkaç saatinizi ayırarak meydanda bulunan Erzurum Kalesi, Üç Kümbetler, Ulu Camii ve Çifte Minareli Medrese’yi gezebilirsiniz. Bir gününüzü ayırarak merkeze yakın bir konumda bulunan Palandöken Kayak Merkezi, Abdurrahman Gazi Türbesi, Yakutpaşa Medresesi ve Atatürk Evi Müzesi’ni de görebilirsiniz.

Erzurum'un tarihî ve turistik yerleri nelerdir?

Şehri genellikle kayakla ilgilenen kişiler ziyaret etse de Palandöken Kayak Merkezi’nin yanı sıra Tortum Şelalesi, Ulu Camii, Yakutiye Medresesi ve Erzurum Kalesi gibi çok sayıda yer bulunuyor. Doğal güzellikleri görmek için günübirlik gidebileceğiniz yerlerden bazıları; Tortum Gölü, İspir Yedigöller ve Narman Peri Bacaları.

Tarihî yerleri görmek isterseniz, liste oldukça uzuyor. Lala Paşa Camii, Taş Camii, Erzurum Ulu Camii gibi camilerden Çifte Minareli Medrese gibi medreselere kadar çok sayıda yeri gezebilirsiniz. Şehrin tarihî dokusunu daha yakından keşfetmek içinse Erzurum Arkeoloji Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi doğru noktalar.

Kendine özgü doğal yapısının yanı sıra birçok önemli arkeolojik ve tarihî noktaya ev sahipliği yapan Erzurum; tarihî yerleri, doğa harikaları ve sıcak misafirperverliğiyle unutulmaz bir seyahat deneyimi vadediyor. Bu alışılmamış destinasyonu ve gizli hazinelerini keşfetme şansını kaçırmayın.

Yukarı Yukarı